Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021 20:43

Επικοινωνία παιδιών με Help-line.gr για διαδικτυακή παρενόχληση

Γράφτηκε από την
Επικοινωνία παιδιών με Help-line.gr για διαδικτυακή παρενόχληση

Η υπερβολική ενασχόληση με το Διαδίκτυο και η διαδικτυακή παρενόχληση, μετά και τη δημοσιοποίηση της #metoo εκστρατείας, είναι οι δύο βασικοί λόγοι επικοινωνίας παιδιών και νέων με τη γραμμή Help-line.gr. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι κλήσεις προς τη γραμμή, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές γραμμές βοήθειας του δικτύου Insafe, αυξήθηκαν κατά την περίοδο της καραντίνας.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, ο αντίκτυπος της πανδημίας στα παιδιά και τους νέους αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στον αυξημένο αριθμό κλήσεων που έλαβαν οι γραμμές βοήθειας του δικτύου Insafe ανά την Ευρώπη το 2020 σε σχέση με το 2019. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία ο αριθμός των κλήσεων παρουσίασε το 2020 άνοδο της τάξεως του 30% σε σύγκριση με το 2019 και αυτή η ανοδική τάση συνεχίζεται και το 2021.

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Πάντως, ο διαδικτυακός εκφοβισμός συνεχίζει να είναι ο νούμερο ένα λόγος επικοινωνίας με μια γραμμή βοήθειας στην Ευρώπη και ακολουθούν θέματα σχέσεων και επιβλαβούς περιεχομένου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι κλήσεις που αφορούσαν θέματα ψυχικής υγείας, που προέκυψαν από την παρατεταμένη περίοδο του lockdown και θέματα υπερβολικής χρήσης του Διαδικτύου ως αντίκτυπο της πανδημίας και της απομόνωσης που αυτή επέφερε.
Στην Ελλάδα, ο βασικός λόγος επικοινωνίας με τη γραμμή Help-line.gr παραμένει η υπερβολική ενασχόληση αλλά αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η δημοσιοποίηση της #metoo εκστρατείας και οι διαστάσεις που έλαβε το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται ότι βοήθησε στην ευαισθητοποίηση του κοινού, με αποτέλεσμα την αύξηση των κλήσεων που αφορούν στη διαδικτυακή παρενόχληση.

ΠΟΙΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ;

Οι γραμμές βοήθειας προσφέρουν κατά κύριο λόγο υπηρεσίες για παιδιά και νέους, αλλά επικεντρώνονται και σε ενήλικους και πιο συγκεκριμένα σε γονείς και εκπαιδευτικούς.
Οι έφηβοι αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών που ήρθαν σε επαφή με μια γραμμή βοήθειας το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021 και ακολουθούν τα μικρότερης ηλικίας παιδιά, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Το ποσοστό κλήσεων από εκπαιδευτικούς μειώθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι κλήσεις από γονείς αυξήθηκαν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.
Ν.Κ.


NEWSLETTER