Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021 14:22

Επαγγελματίες εστίασης Καλαμάτας σε Γεννηματά: “Δεν είναι πραγματική η στήριξη που επικαλείται η κυβέρνηση”

Γράφτηκε από την
Επαγγελματίες εστίασης Καλαμάτας σε Γεννηματά: “Δεν είναι πραγματική η στήριξη που επικαλείται η κυβέρνηση”

“Η στήριξη που επικαλείται η κυβέρνηση δεν είναι πραγματική. Είναι στήριξη μόνο της ρευστότητας των επιχειρήσεων που έγινε αποκλειστικά με δανεικά” είπε η διοίκηση του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας (ΣΚΕΑΚ) στη συνάντηση με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, το μεσημέρι της Πέμπτης, στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Ανέφερε ακόμη ότι “το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας που επικαλείται η κυβέρνηση θα επιστραφεί από τις αρχές του 2022. Η μόνη στήριξη μη επιστρεπτέα ήταν τα 800 ευρώ τον Μάρτη του 2020. Καμία στήριξη δεν έχει υπάρξει για τις ζημιές που έχει υποστεί ο κλάδος”.

Η διοίκηση του ΣΚΕΑΚ παρατήρησε, επίσης, ότι “το περίφημο πρόγραμμα επανεκκίνησης με το 7% που πολυδιαφημίστηκε, είναι ακόμη σε εξέλιξη, και από τις πληροφορίες που υπάρχουν οι αιτήσεις δεν ξεπερνούν τις 30.000” – και διευκρίνισε: “Αν αφαιρέσετε αυτές που επανυποβάλλονται μετά από απόρριψη δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 20.000 αιτήσεις σε σύνολο 82.000 επιχειρήσεων. Μέχρι σήμερα από τα νούμερα της κυβέρνησης και του κ. Γεωργιάδη δεν έχουν πληρωθεί πάνω από 700 επιχειρήσεις. Τραγικά νούμερα αν υπολογίσετε τη ζημιά που έχει υποστεί το σύνολο του κλάδου με 8 μήνες κλειστές το σύνολο των επιχειρήσεων”.

Με βάση την πραγματική ζημιά του κλάδου, ο ΣΚΕΑΚ ζητεί: 1) Απαλλαγή ενοικίων για Ιούλιο και Αύγουστο. Επαναφορά των ποσοστών 60-40 μέχρι το τέλος του έτους. 2) Επιδότηση της εργασίας των εργαζομένων μέχρι το τέλος του έτους. 3) Επαναφορά των 120 δόσεων. 4) Να μειωθεί το ποσοστό επιστροφής στις επιστρεπτέες προκαταβολές ή να μετατραπούν σε μη επιστρεπτέες. 5) Να μειωθεί άμεσα το ποσοστό πτώσης τζίρου από 30% στο 15% για το περίφημο 7% του κεφαλαίου επανεκκίνησης. 6) Να εξαλειφθούν με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών τα τέλη και τα πρόστιμα για τραπεζοκαθίσματα του 2020 και του 2021. 7) Να διατηρηθεί το μειωμένο ποσοστό του ΦΠΑ στην εστίαση”.

 


NEWSLETTER