Κυριακή, 22 Αυγούστου 2021 09:00

Εργασίες αποκατάστασης στο ρώσικο ναό στη Σφακτηρία

Γράφτηκε από την

Εργασίες αποκατάστασης στο ρώσικο ναό στη Σφακτηρία

 

Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του ρωσικού ναού του Αγίου Νικολάου στη Σφακτηρία, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τις καιρικές συνθήκες των τελευταίων χρόνων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Δήμο Πύλου - Νέστορος, ήδη στην πρώτη φάση των εργασιών πραγματοποιήθηκαν οι καθαιρέσεις των κατεστραμμένων τμημάτων της σκεπής του ναού, ενώ θα ακολουθήσει η υποστύλωσή της, καθώς και του μπαλκονιού επί της κυρίας εισόδου.

Κύριος του έργου είναι το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ) Μόσχας, ενώ ο Δήμος Πύλου - Νέστορος παρέχει στους Ρώσους μηχανικούς και αναστηλωτές τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό, την καθημερινή μεταφορά τους στο νησί, καθώς και τη σίτισή τους. Τη διαμονή έχει αναλάβει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Σημαντική είναι η δωρεά της ξυλείας για την αναστήλωση, από τον Κυρίλ Βλαντιμίροβιτς Γκρόμοβ, και του κόστους του εκτελωνισμού της ξυλείας, από τη διευθύντρια του ΚΕΠ Μόσχας Θεοδώρα Γιαννίτση.

Πρόκειται για εγχείρημα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού και φίλων Ρώσων - φιλελλήνων, με επικεφαλής τον Ιγκορ Μπορίσοβιτς Προκχόρτσουκ, αρχιτέκτονα, κοσμήτορα της Σχολής Βιοϊατρικής Ιατρικής του ρωσικού Εθνικού Ερευνητικού Ιατρικού Πανεπιστημίου "N.I. Pirogov", διδάκτορα Βιολογικών Επιστημών, καθηγητή του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Lomonosov.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι εργασίες συντήρησης του ιερού ναού τελούν υπό την έγκριση και ευλογία του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου και της Ρωσικής Εκκλησίας.