Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021 08:48

Δεν υπήρξε φέτος πνιγμός στις ακτές της Καλαμάτας - Ικανοποίηση από τη λειτουργία των ναυαγοσωστών

Γράφτηκε από τον

Με ένα ελπιδοφόρο και ιδιαίτερα ευχάριστο στατιστικό στοιχείο έκλεισε το φετινό καλοκαίρι, καθώς δεν σημειώθηκε κανένας πνιγμός στις ακτές της Καλαμάτας από τη Δυτική Παραλία έως και τη Μικρή Μαντίνεια.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε στην «Ε» ο ανάδοχος για την παροχή υπηρεσιών ναυαγοσωστικής κάλυψης των πολυσύχναστων ακτών του Δήμου Καλαμάτας Γιώργος Μιχαλιός, κάνοντας λόγο για την πιο επιτυχημένη σεζόν που έχει υπάρξει ποτέ.

«Συγκριτικά με το 2020 που σημειώθηκαν δύο πνιγμοί, φέτος λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας οι ναυαγοσώστες με τη χρήση νέων εξοπλιστικών μέσων (jet ski, απινιδωτής, GPS plotter, VHF, πλήρες φαρμακείο ναυαγοσώστη και ειδικά φορεία ακινητοποίησης κεφαλής και μεταφοράς τραυματία) επενέβησαν καίρια σε οποιοδήποτε περιστατικό χρειάστηκε. Ειδικά σε τρία εξ αυτών η επέμβαση των ναυαγοσωστών ήταν σωτήρια» είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως η αλλαγή της νομοθεσίας δημιούργησε πολύ καλύτερα πλαίσια στην εκπαίδευση. Η παρουσία των ναυαγοσωστών στις παραλίες του Δήμου Καλαμάτας θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτέμβρη σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί, ενώ ενδέχεται αυτή να επεκταθεί για ένα μήνα ακόμα, όπως έγινε και πέρυσι, μιας και τον Οκτώβριο οι μέρες παραδοσιακά στη Μεσσηνία είναι ζεστές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παρουσία κόσμου στις παραλίες. 

ΑΝΔΡΕΣ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

«Τα άτομα που χρειάζονται τη βοήθειά μας στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Από τους λουόμενους αυτούς το 70% είναι άνδρες, καθώς υποεκτιμούν τις δυνάμεις τους εν αντιθέσει με τις γυναίκες, που έχουν περισσότερο το αίσθημα του φόβου» σημείωσε ο Γιώργος Μιχαλιός, τονίζοντας πως αν κάποιος αισθανθεί την ώρα που κολυμπά πως χρειάζεται βοήθεια καλό είναι να κουνήσει τους βραχίονες δεξιά και αριστερά ώστε να γίνει εύκολα αντιληπτός. «Για να μη βρεθεί κανείς σε αυτή τη δυσχερή θέση, αυτό που επιβάλλεται και αποτελεί υποχρέωση είναι να μην βγει εκτός του οριοθετημένου χώρου στη θάλασσα. Οταν ο λουόμενος είναι εντός των ορίων γίνεται άμεσα αντιληπτός και από τους ναυαγοσώστες αλλά και από το σκάφος που έχουμε. Αν όμως πράξει το αντίθετο, ειδικά όταν κάνει μπουκαδούρα ο Μεσσηνιακός Κόλπος, τότε το μεσημέρι προς το απόγευμα δεν γίνεται εύκολα αντιληπτός λόγω του συχνού κυματισμού. Οι σημαδούρες αποτελούν το όριο για όσους κολυμπούν στα βαθιά και αυτό πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές» εξήγησε. 

ΟΙ «ΦΙΛΟΞΕΝΕΣ» ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟ

Όπως είπε ο ίδιος, ο Δήμος της Καλαμάτας έχει την πολυτέλεια να βρίσκεται σε κόλπο που είναι υπήνεμος. Ωστόσο, το σημείο της Ανάστασης, και το σημείο του Filoxenia είναι δύο κομμάτια που εγκυμονούν τους περισσότερους κινδύνους λόγω επισκεψιμότητας. «Τα προαναφερόμενα σημεία τα επισκέπτονται άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Το διάστημα που επικράτησε μεγάλος καύσωνας, τότε χρειάστηκε να επέμβουμε πολλές φορές. Οι θάλασσες της Καλαμάτας είναι πιο “φιλόξενες”, αλλά δεν παύουν να θέλουν προσοχή, μιας και ο εφησυχασμός αποτελεί από μόνος του μια παγίδα» υπογράμμισε.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

«Είναι υποχρέωση των ναυαγοσωστών να ενημερώνουν τους λουόμενους και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες για μια ενδεχόμενη αλλαγή του καιρού, πόσο μάλλον το φθινόπωρο όπου μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή και ώρα. Το ίδιο συνέβη και σε περιόδους καύσωνα το καλοκαίρι που μας πέρασε, καθώς παρατηρήθηκαν λιποθυμίες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, περιστατικά ηλίασης αλλά και θερμοπληξίας. Ουσιαστικά ο σωστός ναυαγοσώστης δεν είναι αυτός που απλά επεμβαίνει, είναι αυτός που προνοεί. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανότητα στο επάγγελμα αυτό» πρόσθεσε. 

Η ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ

Σύμφωνα με τον Γιώργο Μιχαλιό, η χρονική διάρκεια μεταξύ μπάνιου και φαγητού έχει ειπωθεί τόσο πολλές φορές που πρέπει να τη γνωρίζουν όλοι. «Απαγορεύεται ρητώς μετά την κατανάλωση αλκοόλ και φαγητού ο λουόμενος να εισέρχεται εντός της θάλασσας αλλά και να είναι εκτεθειμένος στον ήλιο. Μετά από ένα ελαφρύ γεύμα ο χρόνος αποχής είναι οι 2,5 ώρες, ενώ μετά από ένα βαρύ, η οδηγία κάνει λόγο για τουλάχιστον τέσσερις. Προφανώς οι οδηγίες αυτές δεν αφορούν μόνο το μπάνιο στα βαθιά, αλλά στην καθολική απόσταση από το νερό. Εχει τόσο μεγάλο όγκο εργασίας η καρδιά τη στιγμή του γεύματος, κάνοντας εξτρά εργασία, που κουράζεται. Οταν κάποιος έχει ουσιαστικά ήδη αδύναμη καρδιά είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να μπει και στη θάλασσα. Παράλληλα, κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι πως απαγορεύεται επίσης να μπαίνει στη θάλασσα και κάποιος τελείως νηστικός, καθώς δεν διαθέτει τις δυνάμεις που επιβάλλεται για να αντεπεξέλθει στο κολύμπι. Αποτέλεσμα αυτού είναι να προκύψουν λιποθυμικά περιστατικά» διευκρίνισε. Σε ό,τι έχει να κάνει με το θαλασσινό νερό και το κατά πόσο επικίνδυνο είναι αν το καταπιούμε ο ίδιος είναι ξεκάθαρος: «Οταν το νερό της θάλασσας εισέρχεται απότομα στον οργανισμό, λειτουργεί ένας αυτόματος μηχανισμός και φράζει τον αεραγωγό. Πρόκειται για ένα αυτόματο αντανακλαστικό του οργανισμού μας, μην αφήνοντάς μας να αναπνεύσουμε. Το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος είναι να μην πανικοβληθεί σε αυτή την περίπτωση, αν και ο πανικός όπως και το άγχος δεν είναι επιλογή». 

ΙΔΑΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

«Οι ηλικιωμένοι στις περισσότερες των περιπτώσεων επιλέγουν σωστά τις πρωινές ώρες για να απολαύσουν το μπάνιο τους, γνωρίζοντας πως τα νερά είναι πιο ήρεμα. Από την πλευρά μας γίνονται καθημερινά συστάσεις σε άτομα τρίτης ηλικίας, για το τι πρέπει να κάνουν αναλόγως με τις επιτόπιες συνθήκες. Άλλη συμπεριφορά πρέπει να έχουν ένα πρωινό και άλλη το απόγευμα. Στη δεύτερη περίπτωση το έργο μας γίνεται πιο δύσκολο, καθώς η είσοδος στο νερό είναι πιο δύσκολη και η ορατότητα δεν είναι το ίδιο εύκολη λόγω των συχνών ανέμων που επικρατούν» επισήμανε.

 

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΘΡΩΝ

Από πλευράς βάθρων σε συγκεκριμένα σημεία του Δήμου Καλαμάτας ο Γιώργος Μιχαλιός δήλωσε πως η επιλογή τους δεν εξαρτάται από την παροχή υπηρεσιών ναυαγοσωστικής κάλυψης. «Για το θέμα αυτό υπάρχει μια τριμελής επιτροπή η οποία απαρτίζεται από έναν αντιπρόσωπο του Δήμου, έναν της Υγειονομικής Περιφέρειας και έναν της Λιμενικής Αρχής, οι οποίοι συνεδριάζουν για το πού πρέπει να μπουν βάθρα για ναυαγοσώστες. Κατόπιν εξέτασης αποφασίζουν για τις τοποθεσίες. Λόγω του γεγονότος πως προκύπτει αυξημένη δαπάνη μπαίνουν σε συγκεκριμένα σημεία και όχι σε κάθε κολπίσκο. Φυσικά η ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογείται, ωστόσο κατόπιν συνεδρίασης αποφασίζεται ποια κομμάτια είναι τα πιο πολυσύχναστα. Για να θεωρηθεί ένα κομμάτι πολυσύχναστο θα πρέπει να έχει επισκεψιμότητα ημερησίως τουλάχιστον 300 άτομα. Σε κάθε περίπτωση μια ομάδα λουόμενων μπορεί αν το επιθυμεί να κάνει ένα αίτημα στο δήμο για να εξεταστεί για την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν» σχολίασε. 

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ

«Και οι ξένοι τουρίστες αλλά και οι ντόπιοι σε γενικές γραμμές τα τελευταία χρόνια συμμορφώνονται με τους κανόνες της παραλίας. Φυσικά και θα υπάρξουν λίγες περιπτώσεις μη συμμόρφωσης και παράτυπης συμπεριφοράς, ωστόσο η πλειοψηφία καταλαβαίνει πως δεν πρόκειται για κανόνες που περιορίζουν την ελευθερία, αλλά για κανόνες που εξασφαλίζουν την ασφάλειά τους» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για ένα ελπιδοφόρο μέλλον από πλευράς δυσάρεστων περιστατικών στη θάλασσα καθώς η Ναυαγοσωστική από το 2020 υπάγεται σε νέο νομοθετικό καθεστώς. «Πλέον θεωρώ πως με την ύπαρξη των jet ski και όλων των άλλων θαλάσσιων πλωτών μέσων οι πνιγμοί πανελλαδικώς έχουν μειωθεί, με το γεγονός αυτό να αποδεικνύει σαφώς κάτι, μιας και τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι λόγω πνιγμού εξελίχτηκαν σε μάστιγα» κατέληξε. Το ωράριο των ναυαγοσωστών βάσει νομοθεσίας είναι από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ.