Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021 08:11

Μεσσήνιοι στην πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Στην πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων στην Αθήνα, την άλλη Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, θα συμμετέχουν συνταξιούχοι από την Καλαμάτα και από άλλες περιοχές της Μεσσηνίας.

Το αγωνιστικό ραντεβού των συνταξιούχων είναι στις 11.30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν, μεταξύ άλλων, κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ, απόδοση των αναδρομικών σε όλους χωρίς δικαστήρια, καθώς και της 13ης και 14ης σύνταξης.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας:

Ο πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλαμάτας Τάκης Θεοδώρου σημείωσε ότι “διεκδικούμε όσα αδίκως μας έχουν αφαιρεθεί, από τη δουλειά μας που έχουμε πληρωμένα. Πλήρη κάλυψη της υγείας από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Να αποδοθούν τώρα σε όλους τους συνταξιούχους όλα τα αναδρομικά, χωρίς δικαστήρια. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ. Κατάργηση της παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης. Να αποδοθεί σε όλους τους συνταξιούχους η πληρωμένη 13η και 14η σύνταξη. Να δοθεί πλήρης αποζημίωση στους πληγέντες από τις φωτιές και τις πλημμύρες. Οχι στην αύξηση των τιμών στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και ανακεφαλαίωση τώρα των ασφαλιστικών μας ταμείων”.

Διευκρίνισε πως “η αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας συντέλεσε στην αύξηση των τιμών στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, με αποτέλεσμα τη μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων και των εργαζομένων. Πρέπει η κυβέρνηση να προβεί άμεσα στην κάλυψη του χαμένου εισοδήματος με αυξήσεις των συντάξεων, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην αύξηση των τιμών. Ζητάμε την αύξηση των συντάξεων για να καλύψουμε το χαμένο εισόδημα από την αύξηση των τιμών”.

Ο κ. Θεοδώρου ενημέρωσε ότι η Ενωση θα διαθέσει δωρεάν λεωφορείο για μετάβαση στη συγκέντρωση και επιστροφή. Οσοι συνταξιούχοι θέλουν να συμμετέχουν πρέπει να το δηλώσουν μέχρι την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, στις 2 το μεσημέρι, στο τηλέφωνο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας 27210 90411 και στα τηλέφωνα 6932-357363 και 6947-726182. Η αναχώρηση θα γίνει την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου στις 7.30 το πρωί από το Αναψυκτήριο. Παράκληση, οι συμμετέχοντες να είναι εμβολιασμένοι, με πιστοποιητικό Covid, ενώ η χρήση της μάσκας κρίνεται απαραίτητη. 

Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Μεσσηνίας Χρήστος Αντωνόπουλος κάλεσε μέλη και μη μέλη να συμμετάσχουν, γιατί όπως ανέφερε, “θέλουμε να διαπραγματευτούμε πολύ σοβαρά προβλήματα τα οποία λιμνάζουν χρόνια, αλλά και καινούργια. Πρέπει, επιτέλους, να διαμαρτυρηθούμε για τα άδικα κομμένα δικαιώματά μας, πρέπει να ζήσουμε με αξιοπρέπεια”.

Αναφερόμενος στα αιτήματα (κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ, απόδοση σε όλους τους συνταξιούχους των αναδρομικών χωρίς δικαστήρια κ.λπ.) πρόσθεσε το “να ανοίξουν όλες οι δομές υγείας. Πρόσληψη γιατρών - νοσηλευτών”.

Ακομα, παρατήρησε πως “το ΤΕΒΕ είναι ένα παλιό ταμείο και εύρωστο, με πάρα πολύ μεγάλη περιουσία” και ζήτησε να αποδοθούν στους συνταξιούχους τα 30 εκ. ευρώ του κοινωνικού τουρισμού, λέγοντας: “Ο κοινωνικός τουρισμός του ΤΕΒΕ έχει καταργηθεί εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να αποφέρει πάνω από 30 εκ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή στο γραφείο του υπουργού υπάρχει ένα έγγραφο που αναφέρεται στα πάνω από 30 εκ. ευρώ, τα οποία είναι λεφτά των συνταξιούχων του παλιού ταμείου και κατ’ επέκταση του ΟΑΕΕ. Πρέπει να μοιραστούν στην ομοσπονδία μας και κατ’ επέκταση στα σωματεία. Αυτά είναι λεφτά δικά μας, τα οποία προέρχονται από τον κοινωνικό τουρισμό που ποτέ δεν πραγματοποιήσαμε”.

Κλείνοντας, ενημέρωσε ότι και το σωματείο που εκπροσωπεί θα βάλει ένα λεωφορείο για τη συγκέντρωση της Αθήνας, για το οποίο θα υπάρξουν ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα. Κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 6972-990151 και επεσήμανε πως “θέλουμε όλο τον κόσμο μαζί μας, όλους τους συνταξιούχους, ο αγώνας είναι κοινός. Η μαζικότητα θα φέρει αποτέλεσμα”.

Γ.Σ.