Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021 11:07

Μεσσηνία: Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών σε Παναγιωτόπουλο και Μπίρη

Μεσσηνία: Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών σε Παναγιωτόπουλο και Μπίρη

 

Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2020 απονεμήθηκαν χθες σε ειδική πανηγυρική συνεδρία στην έδρα της Ακαδημίας.

Ανάμεσα στους βραβευθέντες ήταν και δύο Μεσσήνιοι: ο διαπρεπής ιστορικός από τη Μεσσήνη Βασίλης Παναγιωτόπουλος, για το σύνολο του συγγραφικού του έργου και την προσφορά του στη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστοριογραφία, και ο ιατρός - συγγραφέας Γιάννης Α. Μπίρης, για το βιβλίο του «Κάστρα και οχυρά στη Μεσσηνία. Οχυρωματικές θέσεις ανά τους αιώνες. Περιηγητική και ιστορική αναζήτηση» (Εκδόσεις “Ελευθερία”, Καλαμάτα 2020), το οποίο αποτελεί συμβολή στην έρευνα της ιστορικής γεωγραφίας της Πελοποννήσου.

Και οι δύο οίκοθεν τιμητικές βραβεύσεις ανήκουν στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών. Είχαν ανακοινωθεί τον Μάρτιο 2020, αλλά εκκρεμούσε η τελετή απονομής λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Η αναγγελία των τιμηθέντων έγινε από τον γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστο Ζερεφό, ενώ η επίδοση από τον πρόεδρο Λουκά Χριστόφορο.

Η τελετή βράβευσης θα μεταδοθεί διαδικτυακά την Τρίτη 26 Οκτωβρίου (6 μ.μ.) από την ιστοσελίδα της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο του εορτασμού για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Τον πανηγυρικό λόγο με τίτλο «Η ιδέα της αντίστασης στον ευρωπαϊκό πολιτικό στοχασμό» εκφωνεί ο ακαδημαϊκός Πασχάλης Κιτρομηλίδης.