Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 16:21

Νωρίτερα στολίζουν φέτος οι Καλαματιανοί - Αυξημένες οι τιμές των Χριστουγεννιάτικων δέντρων

Γράφτηκε από τον

Στα μαγαζιά έχουν αρχίσει να σπεύδουν ήδη πολλοί Καλαματιανοί για να αγοράσουν τα χριστουγεννιάτικα στολίδια τους, με τα οποία θα «ντύσουν» τα σπίτια τους ενόψει εορτών.

Στο πλαίσιο αυτό παρατηρείται έντονη προσέλευση των πελατών σε σχετικά καταστήματα και αλυσίδες, με τους περισσότερους να πραγματοποιούν τα ψώνια τους νωρίτερα από το αναμενόμενο, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους ένα πιθανό lockdown, ρίχνοντας «ματιές» σε αυτά που έχουν ανακοινωθεί σε χώρες της Ευρώπης.

«Η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με άλλες χρονιές. Πέρυσι τέτοια περίοδο ήμασταν κλειστά -είχαμε κλείσει 2 Νοεμβρίου και ανοίξαμε 7 Δεκεμβρίου- σε σχέση όμως με το 2019 που τα καταστήματα λειτουργούσαν, έχουμε σημαντική αύξηση στους πελάτες» ανέφερε στην «Ε» η Αγλαΐα Κουκούτση, ιδιοκτήτρια του καταστήματος “Επιλογές”.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 2019

«Ενώ τέτοια εποχή έρχονταν μόνο οι επαγγελματίες που ήθελαν να στολίσουν τα καταστήματά τους, φέτος παρατηρώ ότι ο κόσμος στολίζει νωρίτερα από το αναμενόμενο τα σπίτια του. Ερχονται στο κατάστημα και αγοράζουν στολίδια και ό,τι άλλο χρειάζονται από τώρα σε καθημερινή βάση. Η αύξηση είναι περίπου στο 20% σε σχέση με το 2019. Αρκετός κόσμος, με την αύξηση των κρουσμάτων στην Καλαμάτα, φοβάται ότι θα κλείσουμε όπως πέρυσι» επισήμανε, τονίζοντας πως έτσι και αλλιώς ένας μεγάλος αριθμός κόσμου λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν και του άτυπου εγκλεισμού που υφίσταται, προτιμά να στολίσει όμορφα το σπίτι του, ώστε να απολαύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την περίοδο. «Γενικότερα, μετά το περσινό κλείσιμο ο κόσμος έχει την ανάγκη να νιώσει τη μαγεία των Χριστουγέννων και θέλει να στολίσει από νωρίς το σπίτι του. Θεωρώ πάντως πως όσο πλησιάζουμε τα Χριστούγεννα, θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση μιας και θα έρθει και η σειρά του δώρου» υπογράμμισε.

ΑΝΗΦΟΡΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΛΟΓΩ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ

Μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός καταναλωτών, ωστόσο οι ποσότητες προϊόντων στην αγορά είναι μικρότερες εξαιτίας των ανατιμήσεων, όπως λένε οι επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι τονίζουν πως η μείωση των εισαγωγών από Κίνα και η αύξηση της τιμής της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των τιμών και στα συγκεκριμένα είδη.
Στα χριστουγεννιάτικα στολίδια οι αυξήσεις είναι περίπου 20-30% σε σχέση με την περσινή χρόνια, όπου οι πωλήσεις έγιναν κυρίως μέσω Ιντερνετ, ενώ στα δέντρα «αγγίζουν» ακόμα και το 40%, σύμφωνα με έρευνα της «Ε» σε διαδικτυακά καταστήματα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Η κ. Κουκούτση εξήγησε πως χριστουγεννιάτικα δέντρα που προμηθευόταν δεν τα ξαναέφερε, διότι παρατήρησε μια αύξηση στη λιανική των 100 ευρώ. «Με αυτή την εξέλιξη θα ήταν αδύνατο και για μένα να τα πουλήσω αλλά και για τον κόσμο να τα πάρει. Έτσι τα δέντρα που επέλεξα να φέρω φέτος έχουν μια διαφορά γύρω στα 50 ευρώ παραπάνω σε σχέση με τις παλιές τιμές» σχολίασε προσθέτοντας πως σε ό,τι έχει να κάνει με άλλα είδη, οι χριστουγεννιάτικες μπάλες έχουν παραμείνει στα ίδια επίπεδα από πλευράς κόστους, όχι όμως και οι γιρλάντες και τα καρουζέλ, τα οποία έχουν “τσιμπήσει” ένα 20% πάνω στην τιμή. «Το ακριβό στολίδι που υπήρχε υπάρχει και τώρα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα οικονομικά, με την γκάμα μας να αφορά όλα τα βαλάντια» είπε.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ

Με τη νέα τάση να θέλει τις παλ αποχρώσεις στα χριστουγεννιάτικα στολίδια, με το χρυσό, το ροζ, το σομόν και το βεραμάν να πρωταγωνιστούν, τα δέντρα φέτος παραπέμπουν σε… παραμύθια. Οπως ανέφερε η Αγλαΐα Κουκούτση «είναι δύο οι κατηγορίες των πελατών: Αυτοί που ακολουθούν τη μόδα και τις τελευταίες τάσεις και επιλέγουν το στιλ “princess”, που είναι το πιο δημοφιλές για φέτος, με στολίδια σε παλ αποχρώσεις, λάμψη και γκλίτερ κι αυτοί που ακολουθούν τα παραδοσιακά Χριστούγεννα, επιλέγοντας το κόκκινο. Μια νέα τάση που κυριαρχεί ακόμα είναι και τα ξύλινα στολίδια, που έρχεται από τις βόρειες χώρες. Πρόκειται για μια πιο οικολογική προσέγγιση και ο στολισμός αποτελείται από διαφορετικά είδη στολιδιών, με τα πλαστικά έτσι να περνούν σε δεύτερη μοίρα».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΛΟΓΩ ΕΛΕΓΧΩΝ

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τα μέτρα που «τρέχουν» τις τελευταίες εβδομάδες κατά της πανδημίας, η ίδια έκανε λόγο για καθυστέρηση στη λειτουργία του καταστήματος λόγω των ελέγχων για τα πιστοποιητικά. «Η πλειοψηφία του κόσμου έχει συνειδητά αποφασίσει πως πρέπει να ψωνίζει με αυτή τη διαδικασία, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που δεν έχουν τα σχετικά έγγραφα, οπότε τους εξυπηρετούμε εκτός καταστήματος, εφαρμόζοντας ουσιαστικά το take away που έγινε γνωστό μέσα από το 2ο lockdown» κατέληξε.