Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021 08:34

Ο εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Ο εορτασμός της  Εθνικής Αντίστασης  στην Καλαμάτα

Η Εθνική Αντίσταση γιορτάστηκε χθες και στην Καλαμάτα, όπου το πρωί τελέστηκε δοξολογία στο ναό του Αγίου Νικολάου, στην οποία προέστη ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Μεσσηνίας, αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς.

Με την ολοκλήρωση της δοξολογίας, σε ομιλία της η εκπρόσωπος των αντιστασιακών οργανώσεων Πότα Κλαμπατσέα-Δήμιζα παρατήρησε ότι “η αντίσταση του ελληνικού λαού, μετά το έπος του ‘40 και σε όλη τη διάρκεια της κατοχής, αποτελεί μια μεγαλειώδη πράξη, μια μεγαλειώδη στιγμή για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία”. Σημείωσε πως “ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε στο κατοχικό καθεστώς με θάρρος και με τόλμη που πολλές φορές ξεπερνούσε τη λογική, και αντιμετώπισε τα αντίποινα με μεγαλοσύνη και πρωτόγνωρο ηρωισμό. Οι Ελληνες, ανεξαρτήτως της ιδεολογικής και πολιτικής τους ταυτότητας, είπαν ένα δεύτερο μεγάλο «όχι» στον ολοκληρωτισμό, το φασισμό και το ναζισμό, που άπλωνε την μπότα του σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ξεπέρασαν τις διαφορές τους και βρέθηκαν όλοι μαζί ενωμένοι να δίνουν τον μεγάλο αγώνα. Ο Γοργοπόταμος σηματοδοτεί το πνεύμα εκείνων των Ελλήνων και συμβολίζει την αξία της συνεννόησης, όταν αυτή απαιτείται. Οι Ελληνες πολίτες οφείλουν σεβασμό και ευγνωμοσύνη στον ένοπλο αγώνα κατά των φασιστών κατακτητών”.

Στη συνέχεια, στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στον σκεπασμένο Νέδοντα, απέναντι από το ιστορικό Δημαρχείο, τελέστηκε τρισάγιο και κατατέθηκαν στεφάνια από τον βουλευτή Μίλτο Χρυσομάλλη ως εκπρόσωπο της Βουλής, τον εκπρόσωπο του ανώτερου διοικητή Φρουράς Καλαμάτας - σμήναρχο (Ι) Δημήτριο Κοκκώνη, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, τον αντιδήμαρχο Καλαμάτας Γιώργο Φάβα, την εκπρόσωπο των αντιστασιακών οργανώσεων Πότα Κλαμπατσέα-Δήμιζα και εκπροσώπους κομμάτων: τον Γιάννη Δούζη από τη Ν.Δ., τον Γιώργο Μακρή από τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, την Αλεξάνδρα Σκορδάκη από το Κίνημα Αλλαγής και την Αννα Νεγρεπόντη από την Ελληνική Λύση.


NEWSLETTER