Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 09:18

Καλαμάτα: Εντονες διαμαρτυρίες μετά το νέο σοβαρό τροχαίο - Παραμένει καρμανιόλα ο δρόμος στον ΟΑΕΔ (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Εντονες διαμαρτυρίες μετά το νέο σοβαρό τροχαίο - Παραμένει καρμανιόλα ο δρόμος στον ΟΑΕΔ (βίντεο)

Να δοθεί, επιτέλους, λύση για ασφαλή διέλευση με πεζογέφυρα ή φανάρια, απαίτησαν χθες το απόγευμα σπουδαστές του ΙΕΚ του ΟΑΕΔ, αποκλείοντας την κυκλοφορία στον εθνικό δρόμο, στο Ασπρόχωμα, μπροστά από τις εγκαταστάσεις του οργανισμού.

Την αφορμή για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έδωσε το νέο σοβαρό τροχαίο ατύχημα, προχθές το απόγευμα, όταν 21χρονη σπουδάστρια που διέσχιζε τη διάβαση πεζών, παρασύρθηκε από ΙΧ αυτοκίνητο και τραυματίστηκε πολύ σοβαρά. Η κοπέλα που δίνει μάχη για τη ζωή της, διασωληνώθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και χθες διακομίσθηκε στο ΚΑΤ, στη Νευροχειρουργική Κλινική.

Η αντίδραση των σπουδαστών προκλήθηκε γιατί έχουν καταγραφεί και άλλα τροχαία ατυχήματα στην επικίνδυνη διάβαση, ακόμα και πρόσφατα και κυρίως γιατί 4 χρόνια μετά την απώλεια της 23χρονης σπουδάστριας του ΟΑΕΔ Βασιλικής Λυμπεροπούλου (είχε παρασυρθεί από διερχόμενο αυτοκίνητο στις 5 Δεκεμβρίου 2017 και έχασε τη μάχη λίγες μέρες αργότερα στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο) δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο βελτίωσης της κυκλοφορίας και προστασίας των σπουδαστών, των καθηγητών, των υπαλλήλων και του κόσμου που προσέρχεται στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Παρά τις μελέτες και τις υποσχέσεις δεν έχει γίνει τίποτα, με αποτέλεσμα καθημερινά να κινδυνεύουν πολλοί άνθρωποι που διασχίζουν τη διάβαση, σε ένα δρόμο με συνεχή κίνηση, με μεγάλες ταχύτητες κι ελλιπή φωτισμό.

Να υπενθυμίσουμε ότι η λύση της πεζογέφυρας που είχε προταθεί αρχικά, αποκλείστηκε λόγω κόστους και κυρίως για πολεοδομικούς - κατασκευαστικούς λόγους. Είχε ειπωθεί ότι δεν υπήρχε επαρκής χώρος για τη δημιουργία της στη δυτική πλευρά του δρόμου.

“ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ”

“Οι ενέργειες έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια”, μας είπε η διευθύντρια των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ Αθανασία Γιαννέτου και παρατήρησε: “Εγγραφα έχουμε κάνει και εμείς και το ΙΕΚ πάνω από 10 χρόνια. Γίνονται μελέτες, έρχονται μηχανικοί, ελέγχουν, βάλανε τη διάβαση και μια απλή σήμανση, αλλά από κει και πέρα δεν προχώρησαν. Υπήρξε ένα κώλυμα, όπως μας απάντησαν από το υπουργείο Μεταφορών, ότι έχει δημιουργηθεί ένα θέμα με την τοποθέτηση των φαναριών, ότι εμπίπτει σε παραπλήσια επιχείρηση”. Μας ενημέρωσε ότι έχουν εγκριθεί κονδύλια κατά καιρούς και ένα σημαντικό τελευταία για φανάρια σε πρώτη φάση και πεζογέφυρα στη συνέχεια, “αλλά δεν προχώρησε πάλι”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε ότι “δεν μπορούμε να περάσουμε” και διευκρίνισε: “Αν με δείτε θα πείτε «καλά τι κάνει αυτή». Μπορεί να περιμένω και ένα τέταρτο, για να μπορέσω να περάσω”.

“Δυστυχώς, δεν έχει γίνει τίποτα. Παρότι υπήρξαν μελέτες, δεν εφαρμόστηκε καμία. Και η πρόσφατη για φανάρι, ούτε αυτή εφαρμόστηκε”, επιβεβαίωσε ο διευθυντής του ΙΕΚ ΟΑΕΔ Στάθης Εξαρχάκος. Εκτίμησε ότι η κίνηση στον παλιό εθνικό δρόμο επιβαρύνεται λόγω των διοδίων στον περιμετρικό, γι’ αυτό και ζήτησε την κατάργησή τους. Επεσήμανε ότι στο δρόμο υπάρχουν 4 λωρίδες κυκλοφορίας και είναι αδύνατο και επικίνδυνο να τις περάσουν τα παιδιά. Στάθηκε, ακόμα, στο σκοτάδι του δρόμου, στις μεγάλες ταχύτητες και στην απροσεξία των οδηγών στις διαβάσεις κι εξέφρασε την αγανάκτησή του που παρά τα θανατηφόρα τροχαία, πριν από 20 και 4 χρόνια, δεν έγινε τίποτα”.

Η ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΦΑΝΑΡΙΩΝ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Ε”:

Στην εγκατάσταση φωτεινής σηματοδότησης στην υφιστάμενη επικίνδυνη διάβαση πεζών στον εθνικό δρόμο στο Ασπρόχωμα, μπροστά από τον ΟΑΕΔ, για την άρση της επικινδυνότητας, κατέληξαν οι μελετητές.

Στη μελέτη που παρέλαβε στα τέλη Οκτωβρίου η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, μαζί με άλλες μελέτες σημειακών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, που αφορούν κόμβους κι επαναπρογραμματισμό φωτεινών σηματοδοτών στην πόλη, για τη διάβαση που έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές, επισημαίνεται ότι “η ομάδα μελέτης στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης που μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα, χωρίς την απαίτηση χρονοβόρων εγκρίσεων, εμπλοκών με άλλους φορείς αρμοδιότητας και με κόστος υλοποίησης μικρό, κατέληξε στην παρούσα, την 4η εναλλακτική”. Διευκρινίζεται πως “η εξέταση της 4ης εναλλακτικής λύσης προέκυψε ως απόρροια της δυσκολίας εξεύρεσης λύσης που να αντιμετωπίζει συνολικά το τοπικό πρόβλημα και να έχει

τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων φορέων. Η παρούσα αφορά την εγκατάσταση φωτεινής σηματοδότησης στην υφιστάμενη διάβαση πεζών, μπροστά από τον ΟΑΕΔ. Οι σηματοδότες έχουν συνεχώς πράσινη ένδειξη για τα οχήματα και κόκκινη για τους πεζούς, εκτός εάν υπάρχουν πεζοί που θα πατούν το ειδικό κουμπί, ώστε εντός σύντομου διαστήματος να αλλάξουν οι ενδείξεις των σηματοδοτών. Φυσικά, προβλέπονται προειδοποιητικοί σηματοδότες για την επερχόμενη κυκλοφορία. Για τη μείωση της απόστασης διάνυσης των πεζών στο οδόστρωμα της εθνικής οδού Τριπόλεως - Καλαμάτας προτείνεται η δημιουργία νησίδας, κατά μήκος της πρόσοψης του οικοπέδου του ΟΑΕΔ, με σκοπό να οριοθετηθούν (εν μέρει) οι κινήσεις των οχημάτων και να αποτραπεί η αυθαίρετη και παράνομη κίνησή τους έμπροσθεν του ΟΑΕΔ. Η νησίδα προτείνεται ώστε να διατίθεται εν μέρει προστατευόμενος χώρος αναμονής διέλευσης των πεζών. Η προτεινόμενη νησίδα (πλάτους 1,5 μ.) δεν αλλάζει τη διατομή της εθνικής οδού και κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου στη θέση της παλαιότερης περίφραξης (χωρίς να απαιτείται η μετακίνηση των υφιστάμενων στύλων της ΔΕΗ). Για πρόσθετη ασφάλεια κατά τις νυκτερινές ώρες προτείνεται όπως επιπρόσθετα τοποθετηθεί φωτισμός της διάβασης πεζών. Ο εν λόγω φωτισμός μπορεί να είναι είτε ηλεκτροδοτούμενος από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας είτε να είναι ένα αυτόνομο σύστημα με φωτοβολταϊκό πάνελ”.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ

“Εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην έχουμε ξανά θύματα. Κράτος, Περιφέρεια και δήμος να σταματήσουν να βλέπουν τις ζωές μας ως κόστος”, ζητεί το Τομεακό Συμβούλιο Μεσσηνίας της ΚΝΕ για τη διάβαση του ΟΑΕΔ στο Ασπρόχωμα, μετά το νέο προχθεσινό ατύχημα και τον σοβαρό τραυματισμό μιας 21χρονης κοπέλας.

Το Τ.Σ. της ΚΝΕ επικρίνοντας δριμύτατα τις τοπικές αρχές και την κεντρική εξουσία, παρατηρεί:

“Εδώ και χρόνια οι σπουδαστές του ΟΑΕΔ πάλευαν, προκειμένου να βρεθεί μια λύση για το δρόμο-καρμανιόλα του Ασπροχώματος. Ολοι έχουμε ζήσει κωμικοτραγικές καταστάσεις, με τον Δήμο Καλαμάτας να ρίχνει την ευθύνη του δρόμου στην Περιφέρεια και η Περιφέρεια στο δήμο. Ομως από κοινού δήμος, Περιφέρεια, κράτος και υπουργεία βλέπουν τη λήψη μέτρων ως κάτι κοστοβόρο, με αποτέλεσμα κανείς τους να μην παίρνει τις ευθύνες που του αναλογούν. Από κοινού μιλάνε για τα τεράστια οδικά έργα που γίνονται στην Καλαμάτα και στη Μεσσηνία που θα φέρουν την ανάπτυξη στην πόλη. Σε χρόνο ρεκόρ φτιάξανε τον περιφερειακό, σε χρόνο ρεκόρ φτιάξανε οδικές αρτηρίες για να διευκολύνουν το τουριστικό κεφάλαιο και δεν μπορούν να βρούνε λύση για την ασφάλειά μας; Είναι οξύμωρο να διατυμπανίζει ο δήμαρχος Καλαμάτας ότι θα γίνουμε «ουδέτερη πόλη» που θα είναι όλα «αυτοματοποιημένα», «σύγχρονα», «ασφαλή» και την ίδια στιγμή το 2021 τα αμάξια να πατάνε σπουδαστές του ΟΑΕΔ, να κινδυνεύουν πεζοί κ.λπ. Το πρόβλημα είναι η λογική του κόστους - οφέλους που έχει ως αποτέλεσμα να βλέπει την ασφάλειά μας κόστος για την οικονομία. Τέρμα πια στην κοροϊδία”.

Γ.Σ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER