Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2021 20:14

Παρατάθηκε το πρόγραμμα για τον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων από τον “Σπόρο”

Παρατάθηκε το πρόγραμμα για τον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων από τον “Σπόρο”

 

Απολογισμός του προγράμματος «Επιμόρφωση στον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων και ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας για την καταγραφή επιχειρημάτων αναγνώρισης ψευδών ειδήσεων», το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Active citizens fund», έγινε χθες στο «Κύμα».

Το πρόγραμμα, του οποίου τη διαχείριση στην Ελλάδα έχει αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow, με φορέα υλοποίησης την ΑΜΚΕ «Ο Σπόρος», αναλύθηκε από τους Ηλία Καλφακάκο οικονομολόγο και Βασίλη Πουλόπουλο επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, συνιδρυτές του «Σπόρου». Όπως είναι γνωστό, υλοποιήθηκε στη Μεσσηνία τους προηγούμενους έξι μήνες αφορώντας κυρίως την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες).

O Ηλίας Καλφακάκος ενημέρωσε αρχικά πως το υλικό που αναπτύχθηκε από το πρόγραμμα βρίσκεται εξ ολοκλήρου στο fakenewshunter.gr. Όπως είπε, έχει τη μορφή κειμένου, υπάρχουν τρεις παρουσιάσεις που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, βίντεο 30 δευτερολέπτων το καθένα σχετικά με τις ψευδείς ειδήσεις, ενώ υπάρχουν περισσότερα από 15 online κουίζ ώστε μικροί και μεγάλοι να μπορέσουν να τσεκάρουν τις γνώσεις τους στα fake news, όπως και σύνδεσμοι που μπορούν να βοηθήσουν όποιον θέλει να μάθει περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα.

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Πουλόπουλος σημείωσε πως το πρόγραμμα επιμόρφωσε 495 άτομα είτε εξ αποστάσεως είτε διά ζώσης. «Αυτά αφορούν 106 εκπαιδευτικούς, 385 μαθητές και δυστυχώς μόλις 4 γονείς, γεγονός που φανέρωσε πως δεν έδειξαν καμιά ανταπόκριση στο θέμα αυτό. Πιστεύουμε πως είναι ένα ζήτημα που ξεκινάει από την οικογένεια και κατ’ επέκταση από τους γονείς, οι οποίοι πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να βοηθούν τα παιδιά τους στο κομμάτι του Διαδικτύου και των ψευδών ειδήσεων» είπε ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τονίζοντας πως σχετικά με την πρόσβαση στο υλικό, αυτή ξεπέρασε τα 750 μοναδικά άτομα, με αποτέλεσμα να επιτευχθούν οι αρχικοί στόχοι του προγράμματος. Κλείνοντας, ο Βασίλης Πουλόπουλος υπογράμμισε πως παρά το γεγονός πως το πρόγραμμα τελείωσε τυπικά το Νοέμβριο, θα συνεχιστεί και για την υπόλοιπη σχολική χρονιά, με σκοπό να επιμορφωθούν και άλλοι μαθητές και γονείς, σε μια προσπάθεια το πρόγραμμα να γίνει θεσμός και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο.