Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2022 16:10

Καλαμάτα: Ικανοποιητική κίνηση στα ξύλινα σπιτάκια της κεντρικής πλατείας (φωτο)

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Ικανοποιητική κίνηση στα ξύλινα σπιτάκια της κεντρικής πλατείας (φωτο)

Ύστερα από τρεις χαμένες σεζόν λόγω της πανδημίας, τα Χριστούγεννα του 2020 και τα δύο τελευταία Πάσχα, τα ξύλινα σπιτάκια έχουν στηθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου στο πάνω μέρος της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας, κινούμενα στο γιορτινό κλίμα των ημερών.

Έως και την Πέμπτη οι περαστικοί μπορούν να δουν και να διαλέξουν μέσα από μια μεγάλη ποικιλία κοσμημάτων, ειδών χειροτεχνίας και όχι μόνο, αναμνηστικά δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα αλλά και για τους ίδιους.  Ενοικιαστές τους μιλώντας στην «Ε» έκαναν λόγο για ένα νωθρό ξεκίνημα λόγω της κακοκαιρίας, ωστόσο από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και έπειτα η δουλειά τους αυξήθηκε θυμίζοντας τους τζίρους του ‘19.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, τα γούρια μονοπώλησαν τις αγορές, ενώ πέρα από ντόπιους εξυπηρέτησαν και αρκετούς επισκέπτες, κυρίως από την Αθήνα, ενώ δεν έλειψαν και οι ξένοι τουρίστες.

Μαρία και Κωνσταντίνα Μαλαπάνη: «Είμαστε αρκετά ικανοποιημένες από την κίνηση. Ο καιρός μπορεί να μας τα χάλασε τις πρώτες μέρες της παραμονής μας στην πλατεία, αλλά μας αποζημιώνει και με το παραπάνω τις τελευταίες. Σε σχέση με το 2019 το αγοραστικό ρεύμα ήταν ίδιο, ίσως και καλύτερο, παρότι διανύσαμε μια περίοδο με αρκετά κρούσματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον φόβο που επικρατεί. Ωστόσο ο κόσμος μάς προτίμησε δείχνοντας πως του έλειψε η καταναλωτική του συνήθεια ύστερα από τους περσινούς περιορισμούς. Ιδίως την εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς η παρουσία των περαστικών και κατ’ επέκταση των αγοραστών στην πλατεία ήταν εντονότερη. Στο γεγονός αυτό βοήθησαν με τον ερχομό τους επισκέπτες από την Αθήνα, αλλά και από κοντινές πόλεις της Πελοποννήσου, οι οποίοι επέλεξαν την Καλαμάτα για τις γιορτές τους. Αναφορικά με τα είδη που προτιμήθηκαν, τα γούρια και φέτος όπως και κάθε άλλη χρονιά είχαν ιδιαίτερη ζήτηση, μιας και θεωρείται ένα δώρο που συνδυάζεται με την τύχη, ιδανικό για επισκέψεις στα σπίτια. Στην παρουσία μας εδώ συνετέλεσε ο πρόεδρος της «Διοκλής Α.Ε.» Μιχάλης Αντωνόπουλος ανανεώνοντας τα σπιτάκια, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχαν χρησιμοποιηθεί».

Ευγενία Μάλαμα: «Το ξεκίνημά μας στην πλατεία ήταν δύσκολο μιας και δεν μας βοήθησε ο καιρός, ωστόσο ο κόσμος από την πλευρά του ήταν ευδιάθετος ψωνίζοντας με μεγάλη συχνότητα, ιδίως την εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς, καθώς τις τελευταίες μέρες του χρόνου όλοι ψωνίζουν κάτι παραπάνω. Παράλληλα, παρατηρήσαμε και αρκετούς επισκέπτες, οι οποίοι γνωρίζοντας την παρουσία μας από τα παλιότερα χρόνια στο πάνω μέρος της πλατείας, αναζήτησαν τα σπιτάκια ώστε να κάνουν τις αγορές τους. Βάσει της κίνησης περιμέναμε και κάτι παραπάνω εισπρακτικά, αλλά αντιλαμβανόμαστε πως είναι δύσκολες οι εποχές, με τις αγορές να θυμίζουν αυτές του 2019. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις προτάσεις μας που αγοράστηκαν περισσότερο, ήταν τα γούρια μας σε μορφή κολοκύθας σε άμαξα».

Ιωάννα Μαρκοπούλου: «Η κίνηση ήταν θετική και στο γεγονός αυτό συνετέλεσε ο καιρός, όπου με εξαίρεση τα μέσα Δεκεμβρίου ήταν καλός, αφήνοντάς μας να δουλέψουμε σε καλές συνθήκες. Ο κόσμος βγήκε, ψώνισε, αλλά το κυριότερο που πρέπει να τονιστεί είναι πως πρόσεχε, μιας και λόγω κορονοϊού ήταν δύσκολες οι μέρες που διανύσαμε. Συγκριτικά με το 2019 δεν είδαμε μεγάλη διαφορά, καθώς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οι γιορτές συνδυάζονται με τα δώρα. Η νούμερο ένα επιλογή του κόσμου ήταν τα γούρια και στη συνέχεια τα κοσμήματα, τα οποία αποτελούν πάντα μια καλή λύση για ένα δώρο. Ανάμεσα στον κόσμο δεν μπορώ να πω πως είδαμε πολλούς τουρίστες, περισσότερο κάποιους επισκέπτες από Αθήνα και Θεσσαλονίκη». 

Καλλιόπη Ηλιακοπούλου: «Οσο ο καιρός ήταν καλός οι αγορές είχαν θετικό πρόσημο, θυμίζοντας αυτές του 2019, αφήνοντάς μας ευχαριστημένους. Από τα Χριστούγεννα και έπειτα το ενδιαφέρον του κόσμου μονοπώλησαν τα γούρια, ενώ και τα χειροποίητα είδη μας συμπλήρωσαν τις διαθέσιμες προτάσεις προς τους πελάτες μας. Παράλληλα, το γεγονός πως η εστίαση και το λιανεμπόριο ήταν ανοιχτά βοήθησαν ώστε η πλατεία να έχει μεγαλύτερη κίνηση. Πέρα από Αθηναίους και Πελοποννήσιους, αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν πως είδα και ξένους τουρίστες, παρότι η Καλαμάτα δεν φημίζεται ως χειμερινός προορισμός».  

Γιάννης Γκόζιας: «Δεδομένων των δύσκολων συνθηκών και τηρουμένων των αναλογιών υπήρχε ικανοποιητική κίνηση τις μέρες των γιορτών, με το αγοραστικό ρεύμα να θυμίζει σε γενικές γραμμές το 2019. Οσο πλησιάζαμε προς την Πρωτοχρονιά τα γούρια είχαν την τιμητική τους, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών και τα κοσμήματα σε ασήμι και ατσάλι από το κατάστημά μας (Ευμάρεια) επιλέχτηκαν από πολλούς περαστικούς. Ανάμεσα στον κόσμο, πέρα από ντόπιους είδα επισκέπτες από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ρέθυμνο, ενώ δεν έλειψαν όπως φάνηκε και τουρίστες από ευρωπαϊκές χώρες. Με εξαίρεση μιάμιση μέρα που χάσαμε πρακτικά λόγω της κακοκαιρίας, στη συνέχεια ο καιρός γλύκανε, βοηθώντας μας να δουλέψουμε σε φυσιολογικές συνθήκες και να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». 


NEWSLETTER