Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2022 08:45

Επάρκεια σε μάσκες υψηλής προστασίας στα φαρμακεία της Καλαμάτας

Επάρκεια σε μάσκες υψηλής προστασίας στα φαρμακεία της Καλαμάτας

 

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Νέα δεδομένα σχετικά με τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ισχύουν επίσημα από τα τέλη του 2021 και έπειτα, με τις FFP2 ή KN95 να έχουν μπει στην καθημερινότητα των περισσότερων, μιας και η χρήση τους (ή της διπλής απλής) είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σούπερ μάρκετ, ενώ το ίδιο ισχύει για τους επιβάτες και τους πελάτες των δύο τελευταίων κατηγοριών. Το γεγονός αυτό, όπως ανέφερε στην «Ε» ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας Παύλος Μπουζιάνης, βρήκε απροετοίμαστη την αγορά, καθώς η υποχρεωτικότητα των εν λόγω μασκών ανακοινώθηκε ουσιαστικά εν μία νυκτί.

«Με το που έγινε η σχετική ανακοίνωση για την εφαρμογή της στα σούπερ μάρκετ, στα ΜΜΜ και στους εργαζόμενους στην εστίαση, η ζήτηση έγινε όπως ήταν λογικό έντονη. Πριν από το μέτρο αυτό είχαμε μια σχετική ζήτηση αλλά σε χαμηλά επίπεδα, από κόσμο κυρίως που ήθελε να εξασφαλίσει μια εξτρά προστασία. Αλλωστε, η μάσκα αυτή είναι πιο ακριβή από την απλή μιας χρήσης, οπότε οι πελάτες δεν έμπαιναν στη διαδικασία να αγοράσουν τις συγκεκριμένες, δεδομένου πως δεν κρατάνε για μεγάλο διάστημα, όπως και όλες σύμφωνα με τις υγειονομικές οδηγίες.

Μέχρι στιγμής στην Καλαμάτα δεν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στη διαθεσιμότητά τους. Σίγουρα δεν μας έρχονται επακριβώς τα κομμάτια που ζητάμε, μιας και υπάρχει ανάγκη από τα φαρμακεία όλης της Ελλάδας, όμως για την ώρα δεν έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις στα φαρμακεία λόγω μεγάλης ζήτησης» εξήγησε.

 

ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Σύμφωνα με έρευνα της «Ε» σε φαρμακεία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, η τιμή της μάσκας FFP2 ή KN95 προσεγγίζει το 1 ευρώ, ξεκινώντας σε πολλές περιπτώσεις από τα 70 λεπτά. Η διάρκεια ζωής της μάσκας πολλαπλής χρήσης είναι περίπου 6 με 8 ώρες συνεχούς χρήσης, ενώ για όσους την εφαρμόζουν πιο αραιά η σύσταση κάνει λόγο για το πολύ δύο μέρες.

 

Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΕΝ ΑΥΞΗΣΕ ΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΠΛΕΣ

Από πλευράς γενικότερα της ζήτησης των μασκών μετά την υποχρεωτικότητα εφαρμογής τους και στους εξωτερικούς χώρους, μετά από αρκετούς μήνες, ο κ. Μπουζιάνης είπε τα εξής: «Παρότι η χρήση της μάσκας, ανεξαρτήτως τύπου, έγινε υποχρεωτική πριν τα Χριστούγεννα, η ζήτησή τους δεν αυξήθηκε κατακόρυφα, όπως αναμενόταν. Πιστεύω πως όλοι έχουν ποσότητες από μάσκες στα σπίτια τους, ιδιαίτερα υφασμάτινες. Αν ωστόσο το μέτρο συνεχιστεί, σίγουρα θα παρατηρηθεί μεγαλύτερη αύξηση».

 

ΟΙ «ΠΑΓΙΔΕΣ» ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 

Στο διαδίκτυο παρατηρήθηκε το φαινόμενο τις τελευταίες μέρες να διακινούνται μάσκες που πωλούνται ως KN95, όντας αμφιβόλου ποιότητας, καθώς δεν είναι πιστοποιημένες από τις αρμόδιες αρχές, μιας και δεν έχουν περάσει σχετικούς ελέγχους. Το γεγονός αυτό σχολίασε ο κ. Μπουζιάνης, τονίζοντας πως πάντοτε το διαδίκτυο, ιδίως για τόσο ευαίσθητα θέματα, χρειάζεται προσοχή. «Αγοράζοντας από κάποιο φαρμακείο μάσκες, γνωρίζει κανείς αυτόματα πως αυτό που παίρνει είναι πιστοποιημένο, διότι οι προμηθευτές είναι άνθρωποι που ακολουθούν όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Στο πλαίσιο αυτό, αν στραφεί κανείς σε ένα site φαρμακείου θεωρώ πως θα είναι εξίσου εγκεκριμένη και αξιόπιστη πηγή. Αν όμως κάποια σελίδα είναι άσχετη με το χώρο, καλό είναι η επίσκεψη να αποφευχθεί» πρόσθεσε.

 

ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ SELF TEST

Αναφορικά με τη διάθεση των δωρεάν self tests από τα φαρμακεία, για καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση στις γιορτές, ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας γνωστοποίησε πως η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τεράστια.

«Το γεγονός πως προβλήθηκε αρκετά η σχετική είδηση στα ΜΜΕ έκανε όλους να προμηθευτούν και να κάνουν τα τεστ, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες που δεν είχαν καταλάβει ακριβώς πώς γίνεται η διαδικασία, οι συνάδελφοι ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν, ώστε να λυθούν οι όποιες απορίες. Η διάθεση ωστόσο αυτή δυσκόλεψε αρκετά την καθημερινότητα των φαρμακοποιών, που δέχτηκαν τεράστιο όγκο εργασίας, μιας και σε αρκετές περιπτώσεις κάποιοι έρχονταν με πέντε και δέκα ΑΜΚΑ ώστε να παραλάβουν τα τεστ όλης της οικογένειας. Δεν ήταν το ίδιο παράδειγμα με αυτό των παιδιών που τα έπαιρναν δύο φορές το μήνα για να αποσυμφορηθούν οι χώροι μας. Ιδίως σε μέρες που πληρώθηκαν οι συντάξεις και έπρεπε να δοθούν τα φάρμακα στους πελάτες και οι κατάλληλες οδηγίες, καταλαβαίνει κανείς πως η ζήτηση των self μας έφτασε στα όριά μας, ιδιαίτερα την παραμονή των Χριστουγέννων. Πολλοί θέλησαν να βεβαιωθούν πως είναι υγιείς λίγο πριν το γιορτινό τραπέζι, γεγονός βέβαια που ανέδειξε και την υπευθυνότητα της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας» υπογράμμισε. Και συμπλήρωσε πως η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού των τελευταίων ημερών έχει δημιουργήσει άγχος στους πολίτες, που σπεύδουν να κάνουν rapid test με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές, δυσκολεύοντας τον κλάδο.

 

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ Η ΖΗΤΗΣΗ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τη ζήτηση των αντιγριπικών εμβολίων, αυτή παρουσιάζει χαμηλότερα νούμερα κατά την τρέχουσα χειμερινή περίοδο, με αποτέλεσμα, όπως είπε ο κ. Μπουζιάνης, ένα ποσοστό περίπου 30% των εμβολίων να παραμένει αδιάθετο στα ψυγεία των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών. «Μπορεί τον Οκτώβριο να παρατηρήθηκαν αυξημένες ροές ως προς το αντιγριπικό εμβόλιο, ωστόσο στην πορεία αποδείχτηκε πως ήταν πολύ μικρότερος ο αριθμός των ατόμων που εμβολιάστηκαν για το σκοπό αυτό. Στην εξέλιξη αυτή, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η τρίτη δόση για τον κορονοϊό, καθώς ο κόσμος μπλοκαρίστηκε για το πού πρέπει να δώσει προτεραιότητα. Οσοι όμως έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης, θωρακίζονται καλύτερα, ιδίως σε ένα ενδεχόμενο να συμπέσουν μαζί Covid και γρίπη» διευκρίνισε. Και ενημέρωσε πως από τον Οκτώβριο του 2021 υπάρχει μεγάλη αύξηση των εποχικών ιώσεων, εν αντιθέσει με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 που δεν εμφανίστηκαν σχεδόν καθόλου, κρίνοντας από τις πωλήσεις των σχετικών φαρμάκων.