Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 09:07

“Ελπίδα” με άγριες διαθέσεις - Περιφέρεια, Δήμοι και «Μορέας» σε επιφυλακή

Γράφτηκε από την
“Ελπίδα” με άγριες διαθέσεις - Περιφέρεια, Δήμοι και «Μορέας» σε επιφυλακή

 

Δύσκολες καιρικές συνθήκες προβλέπεται ότι θα προκαλέσει στη χώρα μας η “Ελπίς” (“ELPIS”) που θα επηρεάσει και την περιοχή μας. Το πρώτο καιρικό σύστημα θα μας επηρεάσει από σήμερα Σάββατο και το δεύτερο, που θα είναι πιο ισχυρό, από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου.

Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και στα νησιά του Αιγαίου, και οι βόρειοι άνεμοι έντασης 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Οσον αφορά τις χαμηλές θερμοκρασίες, από σήμερα αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός, και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

Οσον αφορά τις χιονοπτώσεις, που θα ξεκινήσουν από σήμερα, θα επηρεαστούν ακόμα και πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Από τη Δευτέρα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές, αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά, και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οσον αφορά τους θυελλώδεις ανέμους, τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη της κακοκαιρίας θα δίνονται στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και στο λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).

 

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο Δήμος Καλαμάτας για την αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας με το όνομα “Ελπίς”, καθώς μηχανήματα και προσωπικό είναι σε επιφυλακή.

Οι υπηρεσίες του δήμου είναι σε πλήρη ετοιμότητα, όπως ανακοινώθηκε και όπως διαπιστώθηκε σε σύσκεψη για τον καλύτερο συντονισμό, υπό τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, με τη συμμετοχή των αρμοδίων αντιδημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων του δήμου.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τις επόμενες μέρες και ιδίως από το Σαββατοκύριακο, αναμένεται κύμα κακοκαιρίας με βασικά χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις και τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, ο Δήμος Καλαμάτας διαθέτει επικαιροποιημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και άμεσης - βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού, με την κωδική ονομασία “Βορέας”.

Ως προς την προετοιμασία, μηχανήματα και προσωπικό είναι σε επιφυλακή, προκειμένου να παρέμβουν εφόσον κριθεί αναγκαίο, ενώ υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία και με προέδρους κοινοτήτων στα ορεινά διαμερίσματα. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα είναι ο δημοτικός στόλος, με προσαρμοσμένες αλατιέρες, ενώ οι ορεινές κοινότητες έχουν εφοδιαστεί με αλάτι οδικού δικτύου για τοπική χρήση. Το συντονισμό έχει ο αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία αντιδήμαρχος Γιάννης Ζαφειρόπουλος (τηλ. 6947-522321).

Επίσης, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, ο δήμος διαθέτει θερμαινόμενους χώρους για αστέγους. Για το λόγο αυτό οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Δημοτική Αστυνομία στο τηλέφωνο 27213 60750 ή να καταφύγουν στο Α’ ΚΑΠΗ, οδός Μπούτση 1, τηλέφωνο 27210 95655.

Οι δημότες παρακαλούνται να αποφεύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων, να προσέχουν τις μετακινήσεις τους σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθούν με αυτοκίνητο.

 

ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Σε εγρήγορση έχει τεθεί ο αγροτικός κόσμος της Τριφυλίας εν αναμονή των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες. Ο υδράργυρος αναμένεται να πέσει κάτω από το μηδέν σε μια κρίσιμη καλλιεργητική περίοδο, καθώς το σύνολο σχεδόν των θερμοκηπιακών μονάδων έχουν φυτευτεί και φυτά είναι στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην πληγούν από τον παγετό.

Για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος μιλώντας στην «Ε» σημείωσε:

«Στις θερμοκηπιακές μονάδες τα φυτά είναι στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους και είναι πολύ ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες, για αυτό οι παραγωγοί πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Στις θερμοκηπιακές μονάδες που είναι θερμαινόμενες και έχουν συστήματα θέρμανσης, πρέπει να γίνει συστηματικός έλεγχος των καυστήρων για την σωστή τους λειτουργία και να προμηθευτούν τις αναγκαίες ποσότητες πυρηνόξυλου. Θα πρέπει να κρατήσουν την θερμοκρασία στους 12-13 βαθμούς. Η άρδευση πρέπει να γίνεται μόνο με τις αναγκαίες ποσότητες για να μην υπάρχουν προβλήματα στην καλλιέργεια, Ενώ θα πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς την καλή λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης.

Στα θερμοκήπια που δεν έχουν θέρμανση θα πρέπει να εφαρμόζεται αντιπαγετική προστασία, πρέπει να γίνει έλεγχος για πλήρη κάλυψη των πλαϊνών και των παραθύρων οροφής ώστε να είναι στεγανά κλεισμένα.

Να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης τεχνητής βροχής.

Επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιούν το νερό απευθείας από τις γεωτρήσεις και όχι από δεξαμενές που το έχουν μεταφέρει, καθώς σε αυτές η θερμοκρασία του θα είναι αρκετά χαμηλή.

Ο ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα (υδροξείδιο του χαλκού) βοηθά τα φυτά και τα κάνει πιο ανθεκτικά. Συστήνεται να γίνεται κάλυψη των φυτών και μέσα στα θερμοκήπια με μια μεσαία κάλυψη.

Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τις απαραίτητες ποσότητες ζωοτροφών για τις ημέρες που θα επικρατήσει παγετός.

Τέλος όλοι θα πρέπει να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας και να είναι προσεκτικοί τις ημέρες αυτές με τις καλλιέργειές τους».

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ “ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε.”

Εκτακτη ανακοίνωση με προειδοποιήσεις προς τους οδηγούς που πρόκειται να κινηθούν επί του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και του κλάδου Λεύκτρο - Σπάρτη εξέδωσε η εταιρεία "Μορέας". Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η "Μορέας ΑΕ” ενημερώνει τους οδηγούς ότι σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που εκδόθηκε την Πέμπτη 20/1/2022 με πρόβλεψη μέχρι και την Τρίτη 25/1/2022, κύμα έντονης κακοκαιρίας προβλέπεται να επηρεάσει τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τους θυελλώδεις ανέμους και τον ισχυρό παγετό.

Για το λόγο αυτό συνιστούμε στους οδηγούς που πρόκειται να ταξιδέψουν στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας/Σπάρτης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μεριμνήσουν για τα ακόλουθα:

- Να κινηθούν μόνο εφόσον είναι απολύτως απαραίτητο και αφού ενημερωθούν προηγουμένως για την κατάσταση του οδικού δικτύου, τον καιρό και την πρόγνωση του καιρού, ώστε να αποφύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

- Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να έχουν ενημερωθεί για τον τρόπο τοποθέτησης και χρήσης τους.

- Να έχουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός τους.

- Να προσαρμόζουν τον τρόπο οδήγησης και την ταχύτητά τους σύμφωνα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

- Να τηρούν αυστηρά απόσταση ασφαλείας από τα εκχιονιστικά μηχανήματα και μην τα προσπερνούν, παρακωλύοντας το έργο τους.

- Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τυχόν στάση του οχήματος να γίνεται μόνο δεξιά. Η αριστερή λωρίδα πρέπει να παραμένει πάντα ανοιχτή ώστε να διέρχονται τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας, η οποία είναι αρμόδια για τη διαχείριση της κυκλοφορίας.

- Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν στο 1025 ή στο 2710 562000».

  

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας, έχοντας υπόψη το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, το οποίο προβλέπει, από το Σάββατο, επιδείνωση του καιρού με εκδήλωση έντονων χιονοπτώσεων ή/και δημιουργίας παγετού, προειδοποιεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής ευθύνης της, να προετοιμαστούν κατάλληλα, ώστε να περιοριστούν οι ζημιές και οι όποιες άλλες αρνητικές επιπτώσεις στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Ειδικότερα:

- να αποφύγουν εργασίες υπαίθρου,

- οι κτηνοτρόφοι να προβούν στην προμήθεια ικανής ποσότητας ζωοτροφών και λοιπών εφοδίων για τα ποιμνιοστάσιά τους,

- στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις κρίνεται απαραίτητη η ρύθμιση της θέρμανσης (ώρες και διάρκεια λειτουργίας), ανάλογα με τις εξωτερικές θερμοκρασίες που αναμένονται και την ευαισθησία της καλλιέργειας στο ψύχος,

- οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών να λάβουν έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την παρεμπόδιση της πτώσης της θερμοκρασίας κάτω από το όριο αντοχής των φυτών.

Επισημαίνεται ότι ο ΓΟΕΒ Παμίσου είναι σε ετοιμότητα για την αποτροπή επιπτώσεων από ενδεχόμενο παγετό στην καλλιέργεια εαρινής πατάτας στα χωράφια του κάμπου της Μεσσήνης και του Μπουρνιά.


NEWSLETTER