Πέμπτη, 30 Μαϊος 2013 13:01

Διακοπή εργασιών για προστασία των καλντεριμιών της Βέργας

Διακοπή εργασιών για προστασία των καλντεριμιών της Βέργας

Σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες στην υπόθεση της καταπάτησης παλιών καλντεριμιών και αλωνιών στην περιοχή της Βέργας. Επειτα από καταγγελίες και συντονισμένες προσπάθειες ομάδας κατοίκων και έχοντας την στήριξη αρκετών φορέων και συλλόγων φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκε ήδη ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της προσπάθειας διάσωσης των ιστορικών καλντεριμιών και αλωνιών.

Ειδικότερα, όπως γίνεται γνωστό με πρόσφατο έγγραφο της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η Πολεοδομία του Δήμου Καλαμάτας έχοντας διαπιστώσει έπειτα από αυτοψίες την επί πολλά χρόνια καταπάτηση ορίων ιδιοκτησιών, αλλά και κοινόχρηστου χώρου σε συνδυασμό με τη μερική καταστροφή ιστορικών σημείων στη θέση Ροβόλα της Βέργας έχει πλέον εκδώσει διακοπή εργασιών και επιβάλει στους υπευθύνους τα ανάλογα πρόστιμα. 

Η 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων από την πλευρά της αναγνωρίζοντας την ιστορική σημασία των καλντεριμιών και των αλωνιών που βρίσκονται στο μεγαλύτερο τους μέρος επιχωματωμένα, ζητάει με έγγραφό της την άμεση αποκατάσταση των αυθαιρεσιών μετά από συνεννόηση των εμπλεκόμενων μηχανικών και των αρμόδιων υπηρεσιών. Σε αντίθετη περίπτωση θα παραπέμψει την υπόθεση στην Εισαγγελία Καλαμάτας.

Εξάλλου κάτοικοι της περιοχής στην προσπάθειά τους να τεκμηριώσουν τις αυθαιρεσίες που οι ίδιοι καταγγέλλουν, εισήγαγαν -όπως μαθαίνουμε- τις συντεταγμένες σε ειδική πλατφόρμα της “Κτηματολόγιο Α.Ε.” στο Διαδίκτυο. Από αυτό προέκυψε ότι στην προσπάθεια των κατασκευαστών να εξασφαλιστεί η αρτιότητα των οικοπέδων έχουν ενταχθεί στο σχέδιο τμήματα που παλαιού μονοπατιού, που ανήκει στο παραδοσιακό καλντερίμι, καθώς και τμήμα του δημοτικού δρόμου. 

Δ.Πλ.