Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022 17:20

Στους ρυθμούς του Αγίου Βαλεντίνου η Καλαμάτα - Ποια δώρα προτιμήθηκαν

Στους ρυθμούς του Αγίου Βαλεντίνου η Καλαμάτα - Ποια δώρα προτιμήθηκαν

Στολισμένες βιτρίνες με καρδιές, κόκκινα τριαντάφυλλα, τούρτες, αρκουδάκια, δώρα αγάπης αλλά και εσώρουχα περιλαμβάνει το «μενού» των δώρων της σημερινής μέρας στην Καλαμάτα, έτσι ακριβώς όπως επιβάλλει κάθε χρόνο η ημέρα των Ερωτευμένων, η 14η Φεβρουαρίου.

«Ο έρωτας περνάει μέσα από το στομάχι» είναι άλλωστε το χαρακτηριστικό μότο που αρμόζει άριστα με αφορμή τον Άγιο Βαλεντίνο, οπότε όπως ήταν λογικό τα ζαχαροπλαστεία έχουν την τιμητική τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται παραδοσιακά τα ανθοπωλεία της πόλης, ενώ για τις μεγαλύτερες ηλικίες, οι επιλογές έτειναν σε κάποιο πιο ιδιαίτερο δώρο, όπως ένα αισθησιακό εσώρουχο.

Στον αντίποδα, τα καταστήματα με είδη δώρων δεν δούλεψαν σε τόσο ικανοποιητικό βαθμό, ακολουθώντας το υποτονικό κλίμα των εορτών. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός πως η παραμονή του Αγίου Βαλεντίνου «έπεσε» Κυριακή, «έσπρωξε» αρκετούς να γιορτάσουν τη μέρα ημέρα των Ερωτευμένων νωρίτερα, έχοντας προμηθευτεί κατ’ επέκταση τα δώρα τους από την περασμένη εβδομάδα.

ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπορεί οι παραδοσιακές κάρτες με καρδιές και Βαλεντίνους/Βαλεντίνες, που κάποτε είχαν την τιμητική τους, να έχουν αντικατασταθεί από τις ηλεκτρονικές αλλά και από μηνύματα στα κινητά και στους υπολογιστές, ωστόσο τα δώρα για την ημέρα των Ερωτευμένων ως ένδειξη αγάπης, έρωτα και χαράς πρωταγωνίστησαν στα ζευγάρια όλων των ηλικιών. Είτε πρόκειται για ένα τριαντάφυλλο, ένα μπουκέτο, μια όμορφη σύνθεση, είτε για μια τούρτα, ένα γλύκισμα σε σχήμα καρδιάς, ένα ρομαντικό δείπνο για δυο, μια διανυκτέρευση κτλ., η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, εκτός από τους ερωτευμένους, πρόσθεσε χαμόγελα και στην τοπική οικονομία, εν μέσω μιας ουσιαστικά νεκρής εποχής, η οποία μετρά τις πληγές της τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας.

Για την κίνηση στην αγορά μίλησαν στην «Ε» επαγγελματίες των κλάδων που συνδέονται με τη μέρα, κάνοντας λόγο για μια καλύτερη εισπρακτικά γιορτή των ερωτευμένων εν αντιθέσει με το 2021.

Γιώργος Γεωργακόπουλος (Caramel): «Η κίνηση ξεκίνησε από την Κυριακή και φυσικά ενισχύθηκε κατά πολύ σήμερα. Ολες οι ηλικίες προμηθεύτηκαν κάποιο γλυκό για να το δώσουν στο έτερον ήμισυ, μιας και ο έρωτας περνάει από το στομάχι. Οι γυναίκες ωστόσο ήταν αυτές που προτίμησαν περισσότερο μια τούρτα ή μια πάστα σε σχήμα καρδιάς, ενώ κρίνοντας από τα παλιότερα χρόνια πλέον και οι μεγαλύτεροι μπαίνουν στον πειρασμό να τιμήσουν τη συγκεκριμένη μέρα με ένα γευστικό δώρο, αποδεικνύοντας πως δεν αφορά μόνο τους νεότερους. Ο κόσμος φαίνεται πως φέτος τίμησε τη μέρα περισσότερο σε σχέση με πέρυσι, καθώς η αντίστοιχη περσινή συνέπεσε με το 2ο lockdown. Η μέρα αυτή δίνει χαρά και αγάπη στον κόσμο και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στα πρόσωπα των πελατών, μιας και σε εποχές όπως αυτές που βιώνουμε είναι απαραίτητα αυτά τα συναισθήματα».

Μαγδαληνή Κωνσταντά (Flower Collection): «Σε ότι έχει να κάνει με τα λουλούδια, είναι ένα δώρο που αφορά κυρίως την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και όχι την παραμονή. Παραδοσιακά οι πελάτες μας είναι κυρίως άνδρες, αγοράζοντας τριαντάφυλλα, forever rose κ.α. ενώ αρκετοί συνδυάζουν τα μπουκέτα ή τις συνθέσεις τους με μια σοκολάτα. Μπορεί η μέρα των ερωτευμένων να θεωρείται από κάποιους ως εμπορική, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μας προσφέρει ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα, αποτελώντας ένα κίνητρο ώστε να φτιάξει η ψυχολογίας μας. Παράλληλα, αποτελεί και μια οικονομική ένεση για κάποιες επιχειρήσεις, μιας και ο Φεβρουάριος είναι συνήθως υποτονικός από πλευράς αγοραστικής κίνησης».

Νίκος Βλαχονικολός (Gift & Design laser creations): «Με τα θεματικά δώρα να αγοράζονται κατά κύριο λόγο λίγες μέρες πριν του Αγίου Βαλεντίνου, η κίνηση ξεκίνησε από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, ωστόσο κινήθηκε σε χαλαρούς ρυθμούς, ακολουθώντας το υποτονικό κλίμα που καταγράφτηκε στις γιορτές. Με αφορμή την συγκεκριμένη μέρα είχαμε ετοιμάσει ήδη διάφορα δώρα που συνδυάζονται το κλίμα αγάπης, όπως διακοσμητικά, φωτιστικά ή κάδρα, τα οποία επιλέχτηκαν στην ίδια συχνότητα, χωρίς να ξεχωρίσει κάποιο συγκεκριμένο. Σε κανονικές περιόδους και χωρίς περιορισμούς, η γιορτή των ερωτευμένων, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά τα Χριστούγεννα εν μέσω χειμώνα, όσο αφορά καταστήματα σαν το δικό μας με είδη δώρων, όμως φέτος τα πράγματα δεν εξελίχτηκαν ιδανικά. Η μέρα αυτή γενικότερα σπρώχνει τον κόσμο να βγει έξω, με αποτέλεσμα να κινείται έστω και λίγο η αγορά, σε σχέση με μια απλή καθημερινή».

Φωτεινή Τασοπούλου (DIMA S.A.): «Με τα εσώρουχα να συνδέονται άρρηκτα με την ημέρα των ερωτευμένων αλλά να μην χρειάζεται απαραίτητα κάποιος να τα προμηθευτεί την τελευταία στιγμή, από το τέλος της περασμένης εβδομάδας έγιναν αρκετές αγορές. Σε αυτό συνετέλεσε το γεγονός πως πριν από την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου προηγήθηκε αργία, οπότε ήταν η κατάλληλη αφορμή ώστε δοθεί ένα τέτοιου είδους δώρο. Φέτος η κίνηση εξελίχτηκε καλύτερα, μιας και πέρυσι η μέρα αυτή είχε συνδυαστεί με τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας. Στα εσώρουχα δεν στρέφονται τόσο οι πιο νεαρές ηλικίες αλλά οι μεγαλύτεροι, καθώς στην πρώτη περίπτωση επιλέγονται πιο ρομαντικές προτάσεις, όπως λουλούδια και αρκουδάκια. Στη δεύτερη ωστόσο, έχοντας περάσει το προαναφερόμενο στάδιο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αγοράζουν εσώρουχα, κυρίως άνδρες για τις αγαπημένες τους, επιλέγοντας εκείνοι το χρώμα και το σχέδιο. Συμπερασματικά, δεν αρνείται κάποιος πως πρόκειται για μια εμπορική γιορτή, όμως η διαφορετικότητα της μέρας και το κλίμα που δημιουργείται είναι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει και να κερδίζει συνεχώς “οπαδούς”».