Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 14:00

Ηλεκτρικό ρεύμα και Covid «βραχνάς» για τα Ίντερνετ καφέ της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Ηλεκτρικό ρεύμα και Covid «βραχνάς» για τα Ίντερνετ καφέ της Καλαμάτας

Ένας από τους κλάδους που έχει χτυπηθεί όσο λίγοι στα χρόνια της πανδημίας αναμφίβολα είναι αυτός των Ίντερνετ καφέ.

Ως επιχειρήσεις που βασίζονται στους εσωτερικούς τους χώρους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιδείξεις δικαιολογητικών και καταναλώνοντας ίσως το περισσότερο ρεύμα από κάθε άλλη επιχείρηση λόγω εξοπλισμού, τα καταστήματα αυτά δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα επιβίωσης, ώστε να μην αναγκαστούν να κλείσουν, όπως έχει γίνει σε άλλα μέρη της χώρας.

Ο εκπρόσωπος των Ίντερνετ καφέ της Καλαμάτας Παναγιώτης Αυρηλιώνης, μιλώντας στην «Ε» ανέφερε πως η κατάσταση στον κλάδο δεν έχει βελτιωθεί καθόλου από τη στιγμή που άνοιξαν το 2021, με αποτέλεσμα όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτόν να έχουν φτάσει στα όριά τους.

Στην πράξη τα συγκεκριμένα καταστήματα τα κρατάει όρθια μεγάλο μέρος από τη νεολαία της πόλης, η οποία είτε στη Σιδ. Σταθμού είτε στην Ιατροπούλου έχει επιλέξει τον συγκεκριμένο τρόπο διασκέδασης, κάνοντας στέκι τις επιχειρήσεις αυτές, ιδίως από το μεσημέρι και έπειτα σε καθημερινή βάση.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το γεγονός πως ένας μεγάλος αριθμός ανηλίκων δεν έχει εμβολιαστεί, άρα δεν έχει ελεύθερη πρόσβαση σε Ίντερνετ καφέ εκτός και αν κάνει ράπιντ, ο ίδιος εξήγησε πως αυτή η εξέλιξη δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο, καθώς οι γονείς είναι αυτοί που πολλές φορές δίνουν την άδεια για το αν το παιδί τους θα βγει για να παίξει σε έναν κλειστό χώρο, λόγω της κατάστασης και του φόβου. «Πέρα από τις μικρότερες ηλικίες όμως και οι μεγαλύτεροι, από 18 ετών και άνω, δεν διαθέτουν σε μεγάλο βαθμό πιστοποιητικά, με αποτέλεσμα το πλήγμα σε αυτή την περίπτωση να είναι μεγαλύτερο για εμάς, καθώς η ηλικιακή ομάδα αυτή αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πελατολόγιό μας» σημείωσε.

ΜΙΚΡΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

Σε μια προσπάθεια να εξυπηρετηθούν πελάτες μεγαλύτερης ηλικίας που δεν διαθέτουν πιστοποιητικά εμβολιασμού αλλά μόνο ράπιντ, σε κάποια Ίντερνετ καφέ της Καλαμάτας τοποθετήθηκαν υπολογιστές εκτός των καταστημάτων. Η ενέργεια αυτή ωστόσο, όπως εξήγησε ο Παναγιώτης Αυρηλιώνης, δεν βοήθησε ιδιαίτερα στην εισπρακτική κίνηση. «Και να έρθουν πέντε πελάτες παραπάνω σε σχέση με αυτούς που βρίσκονται εντός του καταστήματος δεν σώζουν την κατάσταση. Το κρύο, ο ήλιος σε κάποιες στιγμές, καθώς και οι περαστικοί που μπορεί να δουν την οθόνη ενός πελάτη, είναι καταστάσεις που μπορεί να αποτρέψουν κάποιον να κάτσει εκτός» υπογράμμισε.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΑ PS5

Μολονότι τα Play Station 5 της Sony δεν βρίσκονται σε διαθεσιμότητα στα ράφια των καταστημάτων λόγω της υψηλής ζήτησης, τα Ίντερνετ καφέ της Καλαμάτας διαθέτουν τέτοιου τύπου κονσόλες ώστε κάποιος gamer να παίξει το αγαπημένο του παιχνίδι. Ωστόσο η επένδυση αυτή σύμφωνα με τον Παναγιώτη Αυρηλιώνη “σκόνταψε” στα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ, μιας και όπως δεν αφήνει κάποιος γονέας το παιδί του να παίξει σε έναν υπολογιστή λόγω της πανδημίας, αντίστοιχα δεν το αφήνει να παίξει και PS5. «Αν δεν είχαμε τα γνωστά μέτρα θεωρώ πως το εγχείρημα του Play Station θα δούλευε και θα βοηθούσε. Αναλογικά με τις θέσεις, κρίνοντας την κίνηση που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες, έχουν την ίδια ζήτηση με τους υπολογιστές, αρά αυτό είναι τουλάχιστον ένα καλό σημάδι για το μέλλον» σημείωσε, γνωστοποιώντας πως το παιχνίδι που έχει περισσότερο την τιμητική του στη νέα κονσόλα της Sony είναι το FIFA.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ίντερνετ καφέ της Καλαμάτας, το συνεχόμενο παιχνίδι σε έναν υπολογιστή είναι ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί κατά καιρούς σε άλλες πόλεις, ωστόσο στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα οι χρόνοι ενός πελάτη κινούνται σε λογικά πλαίσια. «Στις δικές μας περιπτώσεις πάνω από 5-6 ώρες δύσκολα κάθεται κάποιος θαμώνας. Υπάρχει μια φήμη για συνεχόμενο παιχνίδι 72 ωρών στη Θεσσαλονίκη, όμως εμείς από την πλευρά μας δεν επικροτούμε τέτοιες συμπεριφορές. Αν δούμε παιδιά νεαρής κυρίως ηλικίας να παίζουν αρκετές ώρες είναι πάγια πολιτική μας να ενημερώσουμε κάποιον από τους γονείς του ή να κάνουμε στο ίδιο το παιδί μια σύσταση. Εξάλλου, πολλά παιχνίδια από μόνα τους κάνουν κάτι τέτοιο αν περάσει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό όριο βγάζοντας σχετική ειδοποίηση στην οθόνη» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως το παιχνίδι που έχει τα τελευταία χρόνια τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι το “League of Legends”, το οποίο από τη στιγμή που κυκλοφόρησε -κοντά στο 2010- μέχρι σήμερα είναι συνεχώς στις πρώτες προτιμήσεις των gamers.

Στην ερώτηση για το αν οι μεγαλύτερες ηλικίες επιλέγουν τα Ίντερνετ καφέ και τι τα κάνει να ξεχωρίζουν, ο ίδιος διευκρίνισε πως το πελατολόγιο είναι οριακά μέχρι 40 χρονών. «Πρόκειται για την πιο νέα γενιά που γαλουχήθηκε με αυτό τον τρόπο διασκέδασης, αποτελώντας μια εναλλακτική λύση από το να πας για ένα απλό καφέ και να συζητήσεις για αθλητικά για παράδειγμα. Σε επιχειρήσεις σαν τις δικές μας θα φας, θα πιεις και θα παίξεις κάποιο game πειράζοντας τους φίλους σου αν κερδίσουν ή χάσουν, μέσα από μια διαδραστικότητα που έχει τα πρωτεία εν αντιθέσει με αλλού» επισήμανε.

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ

Αναφορικά με την αναγνώριση των εν λόγω επιχειρήσεων ως ξεχωριστό κλάδο, ο κ. Αυρηλιώνης είπε πως τα Ίντερνετ καφέ ανήκουν στην εστίαση, ωστόσο στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα από εκείνη, όντας πολύ διαφορετικές περιπτώσεις. «Ενα κόστος επένδυσης σε μια mainstream καφετέρια μπορεί να κυμαίνεται από 150 μέχρι 250.000, ενώ σε ένα Ίντερνετ καφέ από 350 έως 500.000. Δεν μιλάμε έτσι μόνο για κόστος επένδυσης αλλά και για κόστος διατήρησης, καθώς είμαστε συνεχώς στη λογική να αντικαθιστούμε τον εξοπλισμό κινούμενοι στις απαιτήσεις της τεχνολογίας για να μπορεί ο εκάστοτε πελάτης να παίξει τα καινούργια παιχνίδια που βγαίνουν. Αντιμετωπιζόμαστε έτσι ως εστίαση παρότι δεν είμαστε στην ίδια λογική. Παράλληλα, ένα μεγάλο μειονέκτημα που έχουμε σε σχέση με την εστίαση, ιδίως στα χρόνια του κορονοϊού, είναι πως δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε εκτός κλειστών χώρων, μιας και οι καλοκαιρινές συνθήκες της χώρας δεν συνηγορούν για κάτι τέτοιο. Αυτό άλλωστε αποδείχτηκε και από το εγχείρημα να βγάλουμε κάποια PC έξω» υπογράμμισε, λέγοντας πως διαχρονικά αιτήματα δεν έχουν τεθεί σε κάποιο τραπέζι διότι δεν υπάρχει κάποιο συλλογικό όργανο για τον κλάδο. «Είχα κάνει μια προσπάθεια στις αρχές του πρώτου lockdown να έρθω σε επικοινωνία με 25 συναδέλφους από όλη την Ελλάδα, ώστε να δημιουργήσουμε ένα πανελλήνιο συλλογικό όργανο, ούτως ώστε να μιλήσουμε για κάποια ζητήματα, όπως το ενδεχόμενο να μπαίνουμε σε κάποια επιδοτούμενα προγράμματα. Η επικοινωνία μας αυτή δεν τελεσφόρησε, παρότι είχα την καλή διάθεση να βγω μπροστά και να τρέξω τις διαδικασίες, μέχρι να γίνουν εκλογές» δήλωσε.

«ΒΡΑΧΝΑΣ» ΤΟ ΡΕΥΜΑ

Αν κάποιες επιχειρήσεις πλήττονται ίσως περισσότερο από τις υπόλοιπες στο θέμα της αύξησης του ρεύματος, αυτές δεν είναι άλλες από τα Ίντερνετ καφέ, λόγω του εξοπλισμού που διαθέτουν. «Το πρόβλημα αυτό έχει κάνει την εμφάνισή του στις επιχειρήσεις μας από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τα ποσά που καλούμαστε να πληρώσουμε είναι δυσθεώρητα και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο λόγω των μέτρων για την πανδημία» κατέληξε.


NEWSLETTER