Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 08:36

Σταθερή επιλογή για διασκέδαση το Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας - "Βραχνάς" οι ανατιμήσεις για τα μπαρ

Γράφτηκε από τον
Σταθερή επιλογή για διασκέδαση το Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας - "Βραχνάς" οι ανατιμήσεις για τα μπαρ

Οταν ο ήλιος δύει, η νυχτερινή ζωή της Καλαμάτας ξυπνά γεμάτη δυνατότητες, προσφέροντας μία ευρεία γκάμα επιλογών για όλα τα γούστα. Επιλογές που μπορούν όλοι να απολαύσουν δίχως περιορισμούς πλέον, μιας και η επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης αποτελούν παρελθόν. 

Στο πλαίσιο αυτό, το Ιστορικό Κέντρο μοιάζει να βρίσκει και πάλι τα πατήματά του, με ντόπιους και επισκέπτες να το «αγκαλιάζουν», αποδεικνύοντας πως έχει πολλά περιθώρια να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο επιχειρηματικά στο μέλλον, καθώς όπως έχει φανεί η περιοχή αποτελεί σταθερή επιλογή για έξοδο ανεξαρτήτως εποχής. Ιδίως αυτή την εποχή τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου ο πεζόδρομος της Αμφείας, τα σημεία γύρω από τους Αγίους Αποστόλους και γενικότερα τα στενάκια πλημμυρίζουν από κόσμο, ο οποίος παρά το κύμα της ακρίβειας που έχει να αντιμετωπίσει δείχνει πόσο του έλειψε η διασκέδαση τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας.

Για την ελπιδοφόρα κίνηση, την οποία ενίσχυσαν κατά πολύ το τελευταίο διάστημα και οι σχολικές εκδρομές, μίλησαν στην «Ε» επιχειρηματίες της περιοχής, σχολιάζοντας παράλληλα το πώς αντιμετωπίζουν τις ανατιμήσεις σχετικά με το αλκοόλ.

 

Νίκος Νικολακέας - Δημήτρης Σκοκέας (Kyttaro Rock Bar): «Η κίνηση στην πόλη δείχνει μια ανάκαμψη, φανερώνοντας καλά σημάδια για το μέλλον. Για την ώρα είναι δύσκολο να ανακάμψει πλήρως η διασκέδαση μετά από δύο χρόνια περιορισμών, ωστόσο πλέον πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά, αφήνοντας πίσω μας ό,τι έγινε. Από εδώ και πέρα μπορούμε να έχουμε προσδοκίες για την καλοκαιρινή σεζόν, κρίνοντας από τον κόσμο που βγαίνει ολοένα και περισσότερο. Την κίνηση σαφώς την τόνωσε η κατάργηση των πιστοποιητικών, όμως δεν ήταν και καταλυτική, μιας και ο κόσμος είχε συνηθίσει μερικώς τα μέτρα το περασμένο διάστημα. Ναι μεν βοήθησε, αλλά δεν μας έσωσε κιόλας. Η όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε με τα μέτρα, νομίζω μας έκανε κατά κάποιο τρόπο καλύτερους στον τρόπο που σκεφτόμαστε κάποια πράγματα, ως προς τους χώρους υποδοχής κοινού. Με τα λεφτά που περισσεύουν από κάθε σπίτι να είναι περιορισμένα, ο καθένας προσέχει κάθε φορά πού πηγαίνει, με αποτέλεσμα αν δεν ικανοποιηθεί να μη δίνει συγχωροχάρτι, πηγαίνοντας την επόμενη φορά σε νέο μέρος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσοχή που πρέπει να δείχνουν όλοι οι επαγγελματίες, ακόμα και στην παραμικρή κίνηση.

Η διαπίστωση γενικότερα είναι πως οι ντόπιοι έχουν μειώσει κάπως τις εξόδους τους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν διαθέτουν χρήματα για ένα ποτό, με την κινητικότητα που παρατηρείται να συμπληρώνεται ουσιαστικά από τους επισκέπτες. Από πλευράς ανατιμήσεων υπάρχει μια αύξηση, ωστόσο κάνουμε τα πάντα για να την μετριάσουμε, παίρνοντας μισή εμείς και μισή ο πελάτης. Σίγουρα αυτές που δεν αφομοιώνουν την ανατίμηση είναι οι μεγάλες εταιρείες. Οι μεταφορικές θα μπορούσαν για παράδειγμα να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους, ώστε να βοηθηθούν και οι επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση ο πελάτης. Έτσι σε κάποια ποτά έχει περάσει μια αύξηση της τάξεως του 5 με 10%, εξέλιξη μη αναστρέψιμη, εφόσον το ρεύμα μεταξύ άλλων έχει πάει 100% πάνω. Αναφορικά με τις σχολικές εκδρομές, έδωσαν μια εξτρά ώθηση στη νυχτερινή ζωή της πόλης. Είναι πολύ ωραίο που η Καλαμάτα έχει γίνει προορισμός για τις εκδρομές, καθώς το κλίμα που δημιουργείται είναι αισιόδοξο. Το Ιστορικό Κέντρο ωστόσο θα μπορούσε να δεχτεί ακόμα περισσότερους αν υπήρχε κάποια εξέλιξη με τη στάθμευση, καθώς πολλές φορές είναι δύσκολο να παρκάρει ακόμα και ένα δίκυκλο, πόσο μάλλον ένα πούλμαν που μεταφέρει μαθητές».

Γιώργος Μιχαλόπουλος (Lemoni Cocktail Bar): «Δεδομένου πως είμαστε μια νέα επιχείρηση με ένα μήνα λειτουργίας στο Ιστορικό Κέντρο, οι προσδοκίες μας για την κίνηση έχουν σίγουρα καλυφθεί. Με το μπαρ μας να μην βασίζεται εξ ολοκλήρου στα πρότυπα των κλασικών με τα τραπεζοκαθίσματα, η πρότασή μας για χαλαρό ποτό στο όρθιο βρήκε μεγάλη ανταπόκριση, συνδεόμενη θα έλεγα με τα lockdown όπου ο κόσμος είχε συνηθίσει να πίνει το ποτό του χαλαρά, χωρίς κάποιο απαραίτητο “barcode”. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ανατιμήσεις, στο ξεκίνημά μας ακόμα δεν έχουμε προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές στις τιμές. Ο εκάστοτε έμπορος πρέπει να του τελειώσει η αποθήκη του για να δει κατ’ επέκταση τις ενδεχομένως νέες τιμές. Στο καλό κλίμα της κίνησης συνέβαλαν τα μέγιστα και οι σχολικές εκδρομές, οι οποίες έδωσαν τον δικό τους ξεχωριστό τόνο στην πόλη, ενώ από πλευράς μαθητών νομίζω πως ο αριθμός τους ήταν πολύ μεγαλύτερος ακόμα και από το 2019.

Φτάσαμε σε σημείο κάποια βράδια να φιλοξενούμε παιδιά από τρεις διαφορετικές πόλεις, δείγμα πως μας βοήθησαν πολύ οικονομικά. Στο κλίμα αυτό, οι προτάσεις μας για ποτά χωρίς αλκοόλ είναι πολλές, ώστε τα παιδιά μικρότερων τάξεων του λυκείου να έχουν επιλογές να πιούν κάτι. Η Καλαμάτα έτσι δείχνει πως έχει όλα τα φόντα να υποστηρίξει εκδρομές και μεγαλύτερης διάρκειας, αρκεί να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες προβολής. Πιστεύω γενικότερα πως είμαστε από τα τουριστικά κέντρα τα οποία δεν είναι τόσο αξιοποιημένα όσο θα μπορούσαν και αυτό ίσως πρέπει να μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια. Θα ήθελα να ανέβουν όσοι νέοι μπορούν στο Ιστορικό Κέντρο και να επιχειρήσουν, ώστε να αξιοποιηθεί όπως του πρέπει, έχοντας ο καθένας ευγενή άμιλλα προς όλους».

Γιώργος Ροβολής (TheAtro, Lavo, Miraval): «Τα πράγματα δείχνουν να βελτιώνονται, μιας και ο κόσμος δείχνει ολοένα και πιο απελευθερωμένος. Ακόμα και οι πιο μεγάλες ηλικίες συνειδητοποιούν πλέον πως σιγά-σιγά μπορούν να βγαίνουν, κάτι που τα δύο τελευταία χρόνια περιορίστηκε λόγω της πανδημίας. Βοηθώντας έτσι και ο καιρός, οδεύοντας προς το καλοκαίρι, θεωρώ πως η κίνηση θα είναι ακόμα πιο έντονη. Παράλληλα, μια μεγάλη ανάσα για τη νυχτερινή ζωή του Ιστορικού Κέντρου αποτέλεσαν οι σχολικές εκδρομές, δεδομένου πως τα δύο τελευταία χρόνια είχαν απαγορευτεί λόγω Covid.

Ηταν πολλά τα σχολεία φέτος, σε σχέση ακόμα και με το 2019, με την Καλαμάτα να αποδεικνύει πως είναι ένας καλός προορισμός για τους μαθητές, όντας κυρίως οικονομικός. Είναι λοιπόν ευχή όλων των επαγγελματιών να προτιμηθεί μελλοντικά και από τις πενθήμερες και από σχολεία πιο μακρινών περιοχών, καθώς μέχρι σήμερα έρχονται κυρίως από Πελοπόννησο και Αθήνα, με παραμονή από δύο έως τρεις μέρες. Σε σχέση με τις ανατιμήσεις, μέχρι στιγμής τις έχουμε απορροφήσει, με τις τιμές για την ώρα να μένουν σταθερές. Από ό,τι φαίνεται, οτιδήποτε προκύψει σε θέμα ανατιμήσεων θα το δούμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο ξεκίνημα της χειμερινής σεζόν».

Λευτέρης Κουφάκος (Μώμος Cafe Bar): «Σιγά-σιγά και αναλόγως τον καιρό η νυχτερινή ζωή βρίσκει τα πατήματά της, ενώ σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και η κατάργηση των πιστοποιητικών, καθώς κάποια άτομα δεν μπορούσαν να απολαύσουν το ποτό τους μιας και δεν το διέθεταν, με τις παρέες πλέον να μπορούν να βγουν ολόκληρες για να μην πρέπει να διασπαστούν.

Αναφορικά με τις ανατιμήσεις, όπως όλη η αγορά έτσι και εμείς έχουμε προχωρήσει σε μια μικρή αύξηση της τάξεως του 5 με 10% σε ορισμένα ποτά. Η διάθεση του κόσμου για έξοδο δεν φαίνεται μόνο τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά διαπιστώθηκε από το Πάσχα και τα πρόσφατα τριήμερα, φανερώνοντας πόσο του έλειψε ο παραδοσιακός τρόπος διασκέδασης, βγαίνοντας από τα σπίτια του. Σχετικά με τις σχολικές εκδρομές, προτίμησαν πολύ το Ιστορικό Κέντρο τον περασμένο 1,5 μήνα, ξεπερνώντας ο αριθμός των μαθητών ακόμα και το 2019».


NEWSLETTER