Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022 21:15

Σε επιφυλακή οι ναυαγοσώστες στην Καλαμάτα - «Καθαρός» ο Μεσσηνιακός από μωβ μέδουσες

Γράφτηκε από τον

Στις θέσεις τους βρίσκονται και επίσηµα από την περασμένη Τρίτη οι ναυαγοσώστες στα 12 σηµεία (πύργους) στις πολυσύχναστες παραλίες του ∆ήµου Καλαµάτας, για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο.

Το γραφειοκρατικό πρόβληµα που «κόλλησε» την παρουσία τους λύθηκε (µε καθυστέρηση) και έτσι οι «άγρυπνοι φρουροί» των ακτών είναι έτοιµοι να επέµβουν αν χρειαστεί, έως και τις 30 Σεπτεµβρίου, από τις 10 το πρωί µέχρι τις 6 το απόγευµα.

Η θερινή σεζόν ξεκίνησε ύστερα από το αισιόδοξο κλείσιµο του 2021, όπου δεν σηµειώθηκε κανένας πνιγµός, γεγονός αξιοσηµείωτο κρίνοντας από τα θλιβερά περιστατικά που ανακοινώνονται κάθε χρόνο σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο ανάδοχος για την παροχή υπηρεσιών ναυαγοσωστικής κάλυψης των πολυσύχναστων ακτών του ∆ήµου Καλαµάτας Γιώργος Μιχαλιός, µιλώντας στην «Ε» στάθηκε στη σηµασία του εξοπλισµού, εστιάζοντας στους απινιδωτές αλλά και στα jet ski.

«Κάθε πύργος είναι εξοπλισµένος µεταξύ άλλων µε απινιδωτή, φαρµακείο πολλών δυνατοτήτων, σανίδες και όλο τον καταδυτικό εξοπλισµό. «Ανάµεσα στα καθήκοντα µας είναι να ενηµερώνουµε και να προλαβαίνουµε καταστάσεις, περιπολώντας µε τα σκάφη και τα jet ski µας συνεχώς ώστε να εποπτεύουµε και τον κόσµο που βρίσκεται µακριά από το οπτικό πεδίο του ναυαγοσώστη. Ένα τέτοιο παράδειγµα είναι η κακή τακτική κάποιων λουόµενων να ξεπερνούν τις κίτρινες σηµαδούρες, οπότε µέσω ενδοεπικοινωνίας µεταξύ σκαφών και πύργων εξασφαλίζεται ο καλύτερος δυνατός συντονισµός» ανέφερε αρχικά, τονίζοντας πως πέρυσι σώθηκε άνθρωπος από πνιγµό την τελευταία στιγµή λόγω περιπολίας που έκανε jet ski εκείνη την ώρα στο συγκεκριµένο σηµείο που έκανε το µπάνιο του.

ΣΤΙΣ Ι∆ΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ 2021 ΟΙ ΠΥΡΓΟΙ

Υπενθυµίζεται πως οι πύργοι βρίσκονται 6 στην Ανατολική Παραλία, 2 στον Κορδία (∆υτική Παραλία), 2 στο Αλµυρό της Βέργας και 2 στη Μικρή Μαντίνεια. Για την τοποθέτηση νέου η µεταφορά κάποιου σε άλλο σηµείο πρέπει να γίνει αίτηµα στο ∆ήµο και η επιτροπή αξιολόγησης να αποφασίσει ανάλογα. «Αν δεν κινητοποιηθεί ο κόσµος για να µεταφέρει κάποιο αίτηµα του, δεν µπορεί η κάδε ∆ηµοτική Αρχή από µόνη της να µεριµνήσει, πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες να εντοπίζουν τυχόν προβλήµατα, να τα αναφέρουν στις αρχές και εκείνες στη συνέχεια να πράττουν τα δέοντα» συµπλήρωσε ο Γιώργος Μιχαλιός.

«ΚΑΘΑΡΟΣ» Ο ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΑΠΟ ΜΩΒ ΜΕ∆ΟΥΣΕΣ

Ενα ακόµα ζήτηµα που έχουν να αντιµετωπίσουν οι λουόµενοι και κατ’ επέκταση οι ναυαγοσώστες στις ελληνικές παραλίες φέτος είναι η εµφάνιση µωβ µεδουσών, το τσίµπηµα των οποίων είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν. Μέχρι στιγµής έχουν εντοπιστεί σε διάφορες ακτές της χώρας, αλλά όχι σε αυτές του Μεσσηνιακού Κόλπου, γεγονός που επιβεβαίωσε ο ανάδοχος για την παροχή υπηρεσιών ναυαγοσωστικής κάλυψης του ∆ήµου Καλαµάτας. «Ακόµα δεν έχουµε παρατηρήσει αυτό το φαινόµενο και µακάρι να µην το έχουµε καθόλου το καλοκαίρι» σηµείωσε, υπογραµµίζοντας ότι σε περίπτωση που τσιµπηθεί κάποιος και βρίσκεται παράλληλα στα βαθιά, σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να πανικοβληθεί, καθώς δεν είναι τόσο επικίνδυνη κατάσταση, αρκεί να µην υπάρξει πανικός. «Αυτό που χρειάζεται είναι να µείνει κάποιος ψύχραιµος. Ναι µεν ένα τσίµπηµα είναι επώδυνο, αλλά µε γρήγορες κινήσεις πρέπει να µιλήσει µε το ναυαγοσώστη που έχει κοντά του, ώστε να του προσφέρει την κατάλληλη φαρµακευτική περίθαλψη και να ανακουφιστεί άµεσα» πληροφόρησε, λέγοντας πως αν στον αντίποδα προκύψει τσίµπηµα σε παραλία που δεν υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη, αυτό που χρειάζεται είναι άφθονο γλυκό νερό, ειδική αλοιφή για τα τσιµπήµατα και σε καµία περίπτωση τρίψιµο στο σηµείο. «Αν ο µη γένοιτο φτάσουµε σε κάποιο σηµείο και έχουµε πολλές τσούχτρες στην περιοχή µας, τότε όσοι αισθάνονται ανασφάλεια ή ανήκουν σε ευπαθείς οµάδες καλό είναι να πηγαίνουν σε ακτές µε ναυαγοσώστες και όχι σε ερηµικές» πρόσθεσε.

Στο ίδιο πλαίσιο, ένας διαδραστικός χάρτης του οργανισµού «iNaturalist» καταγράφει τα σηµεία όπου εντοπίζονται, µε τον Μεσσηνιακό Κόλπο για την ώρα να µην βρίσκεται σε “συναγερµό”.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΛΟΥΟΜΕΝΩΝ

Παρότι η σύµβαση έχει διάρκεια για την παρουσία ναυαγοσωστών µέχρι τις 30 Σεπτεµβρίου, εντούτοις όταν παρατηρείται αυξηµένη κίνηση στις ακτές από λουόµενους µπορεί να δοθεί παράταση για την ασφάλεια τους, κατόπιν αίτησης. «Σε παραλίες όπως της Καλαµάτας θα µπορούσε να συµβεί, καθώς οι θερµοκρασίες παραµένουν καλοκαιρινές και το φθινόπωρο. Σε µια αντίστοιχη του βορρά φαντάζει δύσκολο. Στη ∆υτική Μάνη για παράδειγµα δόθηκε παράταση για την εποπτεία πέρυσι, µιας και σε ακτές όπως στη Στούπα η τουριστική δραστηριότητα είναι έντονη και µετά τον πρώτο µήνα του φθινοπώρου. Στη δική µας περίπτωση, η Καλαµάτα έχει όλα τα όπλα και τα εφόδια ώστε να ανοίξει την τουριστική της περίοδο και να επωφεληθούν άπαντες απ’ αυτό, χωρίς να υπάρχει η λογική πως από τον Οκτώβριο µεταφερόµαστε στο χειµώνα» δήλωσε.

ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ

Όπως είναι γνωστό, το ωράριο των ναυαγοσωστών είναι οκτάωρο, αρχίζοντας από τις 10 το πρωί και κλείνοντας στις 6 το απόγευµα. Εύλογο είναι έτσι να δηµιουργούνται απορίες για το πως είναι δυνατόν ιδίως σε ένα τρίωρο, από τις έξι µέχρι τις εννιά το απόγευµα όπου η Ανατολική Παραλία για παράδειγµα “βουλιάζει” από κόσµο, η εποπτεία να είναι απούσα. «Κάτι που είναι παράλογο στη νοµοθεσία, σαφώς είναι η περιορισµένη παρουσία µας στην παραλία. Από τη στιγµή που ο ναυαγοσώστης σχολάει, αυτό που συµβουλεύουµε είναι να µην εισέρχονται φαγωµένοι στη θάλασσα και να µην ανοίγονται πολύ στα βαθιά. Ιδίως τις βραδινές ώρες, λόγω της συσκότισης δεν µπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτός κάποιος, οπότε το µπάνιο ενδείκνυται σε σηµεία όπου γινόµαστε αντιληπτοί από την παρέα ή από τον κόσµο στην ακτή γενικότερα. Παράλληλα, λόγω του γεγονότος πως το αλκοόλ και το βράδυ συνδέονται συνήθως, επ ουδενί στη συνέχεια δεν πρέπει να γίνει βραδινό µπάνιο» επισήµανε, εξηγώντας πως το µόνο θετικό που έχειτο κολύµπι τη νύχτα είναι η έλλειψη ηλίου και κατ’ επέκταση η αποφυγή θερµοπληξίας ή ηλίασης.