Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 11:29

Διαμαρτυρία ενάντια στο κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς στους Γαργαλιάνους (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί έξω από το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στους Γαργαλιάνους, ενάντια στο κλείσιμο του υποκαταστήματος και γενικά της συρρίκνωσης των τραπεζικών καταστημάτων.

Εργαζόμενοι της τράπεζας, η δημοτική αρχή, τοπικοί φορείς,  σύλλογοι και απλοί πολίτες εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους και επεσήμαναν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και οι πολίτες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από το Σύλλογο Εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής - Πειραιώς (ΣΕΤΑΠ), ο πρόεδρος του οποίου Παναγιώτης Αδαμόπουλος μεταξύ άλλων επισήμανε: «Συγκεντρωθήκαμε εδώ να φωνάξουμε ένα βροντερό "όχι" στο φημολογούμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος Γαργαλιάνων, ενός υποκαταστήματος που έχει προσφέρει πάρα πολλά στην τοπική κοινωνία όσο και ευρύτερα στην Τριφυλία».

Συμπλήρωσε πως είναι μία απόφαση που πέρα από τη δυσμενή συνέπεια που φέρνει για τους εργαζόμενους δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην τοπική κοινωνία: «Είναι θλιβερό που σε μία εποχή που φαίνεται να έχει κλείσει ο κύκλος της κρίσης, που μιλάμε για ανάπτυξη, που η αγροτική παραγωγή χρειάζεται στήριξη, να έχουμε τέτοιες αποφάσεις συρρίκνωσης.

Είναι καταδικαστέο και είμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, καθώς σημαντικότερο είναι οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι γνωστή η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το ψήφισμα και οι θέσεις μας. Σήμερα έπρεπε να σείονται οι Γαργαλιάνοι. Είναι όλα μεθοδευμένα και το ξέρουμε. Σιγά - σιγά πήραν τις τράπεζες από τα Φιλιατρά και τις υπηρεσίες, το ίδιο συμβαίνει και στους Γαργαλιάνους. Το τραπεζικό σύστημα στηρίχτηκε από το κράτος, από λεφτά των πολιτών. Είναι απαράδεκτο, όπως και άλλα πολλά. Η Τριφυλία είναι αδικημένη, κάθε μέρα κάτι μας παίρνουν, δεν θα κάνουμε τίποτα αν δεν πάρουμε αποφάσεις δυναμικές. Δεν θέλουν να μας κάνουν το δρόμο, δεν θέλουν να μας αφήσουν τις υπηρεσίες, ρημάξανε το δήμο, ένας δήμος μεγαλύτερος χιλιομετρικά από την Καλαμάτα. Αδιαφορούν, ήρθε προχθές ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και τα είδε όλα ωραία, ότι μειώθηκε η εγκληματικότητα. Δεν είναι έτσι. Αδιαφορούν όταν μας βλέπουν έτσι, θέλει οργάνωση, θέλει κινητοποίηση, σας καλώ να κινητοποιηθούμε δυναμικά, να μας λάβουν υπόψη τους».

Χαιρετισμό απηύθυναν στηρίζοντας την κινητοποίηση: Η Μάντυ Μπακούρου εκ μέρους της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μεσσηνίας σημείωσε πως ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει τώρα λύση να μην κλείσει το κατάστημα και όχι προεκλογική υπόσχεση, αλλά πραγματική λύση.

Ο Γιάννης Γκόνης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας είπε πως «πριν 2-3 χρόνια μιλάγαμε για αποκέντρωση των υπηρεσιών και σήμερα βλέπουμε να κλείνουν».

Ο Ασημάκης Ντεμερούκας πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων υπογράμμισε πως δεν γίνεται να μην μπορεί να συντηρήσουν 4 υπαλλήλους σε δικό τους κατάστημα που εξυπηρετεί 20.000 πολίτες και τόνισε ότι «δεν σέβονται καθόλου τους αγρότες που κινούν με τις επιδοτήσεις τεράστια κεφάλαια».

Ο Διονύσιος Κωνσταντόπουλος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γαργαλιάνων εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του εμπορικού κόσμου για το ενδεχόμενο κλείσιμο. «Όλοι μας υπόσχονταν την ενίσχυση της επαρχίας, δυστυχώς οι υποσχέσεις αυτές ήταν όλες ψεύτικες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Κώστας Γιακουμάκης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαργαλιάνων επισήμανε πως στηρίζουν τους αγώνες των εργαζομένων και ότι ο ελληνικός λαός στήριξε τις τράπεζες και τώρα έρχονται πάλι να επανακυλίσουν το κόστος λειτουργίας στους πολίτες.

Ο Παναγιώτης Κουφαλάκος από την Επιτροπή Συνταξιούχων Μεσσηνίας στάθηκε στις ευθύνες των έως σήμερα κυβερνήσεων και κάλεσε σε κλιμάκωση της πάλης σημειώνοντας πως «μόνο μέσα από το δρόμο του αγώνα μπορεί να βρεθεί λύση και όχι απ’ τους επίδοξους σωτήρες, σημερινούς και παλαιότερους».

Ο Παναγιώτης Γαζέτας γραμματέας Οργανωτικού του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής - Πειραιώς (ΣΕΤΑΠ) τόνισε πως ο αγώνας σήμερα ξεκινά και ότι είναι κάθετα αντίθετοι στην αλόγιστη συρρίκνωση.

Στηρίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας

Στηρίζει τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για το σχεδιαζόμενο κλείσιμο του τραπεζικού καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην πόλη των Γαργαλιάνων, ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας. «Έχει έρθει η ώρα η ίδια η κοινωνία να πει ένα μεγάλο "όχι" στη συνεχόμενη ερημοποίηση και τον οικονομικό μαρασμό της υπαίθρου και της Τριφυλίας» σημειώνει μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «O Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας «Η Πρόοδος» συμπαρίσταται και στηρίζει την κινητοποίηση και τη διαμαρτυρία των υπαλλήλων της Τράπεζας Πειραιώς, του Εμπορικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, των συνταξιούχων, αλλά και του συνόλου της κοινωνίας της ευρύτερης περιοχής των Γαργαλιάνων, για το σχεδιαζόμενο κλείσιμο του τραπεζικού καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην πόλη των Γαργαλιάνων.

Οι τετραπλά ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες από το υστέρημα του ελληνικού λαού και οι golden διοικήσεις τους, μέσα από τη δικιά τους κακοδιαχείριση, παίρνουν αποφάσεις με ασυδοσία, με την ανοχή και τη στήριξη του ίδιου του κράτους. Η στρατηγική αυτή των τραπεζών δυσχεραίνει την πρόσβαση των πολιτών σε τραπεζικές υπηρεσίες τόσο αναγκαίες για συναλλασσόμενους που κατά κανόνα στερούνται ψηφιακών δεξιοτήτων και ταυτόχρονα πλήττει τις τοπικές επιχειρήσεις που επιδιώκουν μέσα από εξειδικευμένη τραπεζική συμβουλευτική να εισφέρουν στην ανάπτυξη της περιοχής.

Έχει έρθει η ώρα η ίδια η κοινωνία να πει ένα μεγάλο "όχι" στη συνεχόμενη ερημοποίηση και τον οικονομικό μαρασμό της υπαίθρου και της Τριφυλίας.

Καλούμε τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να επανεξετάσει και να ανακαλέσει την απόφασή της ώστε το κατάστημα των Γαργαλιάνων να συνεχίσει τη λειτουργία του, εξυπηρετώντας έτσι καλύτερα τους κατοίκους και τους επισκέπτες του δήμου μας και της ευρύτερης περιοχής».

Κ.Μπ.