Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022 17:24

Χαμόγελα έφεραν οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Χαμόγελα έφεραν οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων (φωτογραφίες)

Μεσσήνιοι μαθητές με υψηλές επιδόσεις μιλούν στην "Ε"

Τελείωσε χθες το μεσημέρι η αγωνία των υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις με την ανακοίνωση των βαθμολογιών τους. Οι απόφοιτοι των λυκείων τα πήγαν πολύ καλά και τώρα είναι έτοιμοι να απολαύσουν το πιο ανέμελο καλοκαίρι της ζωής τους. Οι κόποι τους και τα ξενύχτια για διάβασμα ανταμείφθηκαν και τώρα ξεκινά μία περίοδος με νέα όνειρα και σχέδια για το μέλλον. Ιδιαίτερα συγκινητικό είναι το ότι δεν παραλείπουν να ευχαριστήσουν τους καθηγητές τους για τη στήριξη που τους παρείχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

 

1ο Λύκειο Καλαμάτας

 

Με 19.225 μόρια, η Νεκταρία Κρίκα βρίσκεται με το ένα πόδι στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. H ίδια υποστήριξε πως η χρονιά έτσι όπως κύλησε ήταν δύσκολη καθώς η ύλη ήταν μεγάλη. «Προσωπικά λόγω ενός μικρού προβλήματος υγείας στη μέση της χρονιάς, έχασα μέρος από την παράδοση του μαθήματος, ωστόσο κατάφερα να ανταπεξέλθω. Απ’ την πλευρά μου θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην καθηγήτρια που μου έκανε ιδιαίτερα, στους γονείς μου και στους φίλους μου που μου συμπαραστάθηκαν» σημείωσε, λέγοντας πως πλέον θέλει να ξεκουραστεί ώστε να ξεκινήσει με όρεξη τη φοιτητική της ζωή.

 

 

3ο Λύκειο Καλαμάτας

 

Η Αφροδίτη Καργάκου από το 3ο Λύκειο Καλαμάτας θέλει να σπουδάσει Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (έπιασε 18.800 μόρια). Σχετικά με την εμπειρία αυτή έχει να πει: “Η Γ’ λυκείου ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για μένα, ιδιαίτερα πιεστική και αγχώδης, διότι κλήθηκα να περιορίσω τον εαυτό μου, να ασχολούμαι λιγότερο με πράγματα που αγαπώ και με κάνουν χαρούμενη. Αυτό χρειάζεται αυτοπειθαρχία και υπομονή, που είναι δύσκολο να διαθέτει ένα παιδί σε αυτή την ηλικία. Αν θα μπορούσα να συμβουλέψω κάποιον για τις πανελλήνιες, θα του έλεγα καταρχάς να προσπαθήσει για αυτό που ονειρεύεται και αγαπά πραγματικά, λαμβάνοντας λιγότερο υπ’ όψιν τις συμβουλές γονέων και καθηγητών ή την επαγγελματική αποκατάσταση. Δεύτερον, παρόλο που είναι μια απαιτητική χρονιά, είναι απαραίτητο ο μαθητής να βγαίνει έξω, να έρχεται σε επαφή με τους φίλους του και να ανταμείβει τον εαυτό του για τον κόπο του κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς. Σημαντικό είναι επίσης να αξιοποιεί το άγχος του δημιουργικά και όταν δεν αντέχει να διαβάσει, να ξεκουράζεται, πάρα να πιέζει τον εαυτό του. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ τους καθηγητές μου που ήταν δίπλα μου τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς τους οποίους δεν θα είχα καταφέρει όσα κατάφερα σήμερα”.

Ο Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος ακουγόταν σαφέστατα ικανοποιημένος με 18.700 μόρια και θα δηλώσει Νομική ως πρώτη επιλογή. “Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αποτελεί το επίσημο τέλος του λυκείου και της μαθητικής μου ζωής, μιας περιόδου, η οποία με τις χαρές και τις στεναχώριες, το άγχος και τους ενθουσιασμούς, έχει χαραχτεί στη μνήμη μου για πάντα. Τα αποτελέσματα αυτά, πέρα από χαρά, μου προκαλούν και μία αίσθηση επιβεβαίωσης ότι οι προσπάθειές μου όλη τη χρονιά επιβραβεύτηκαν. Βέβαια, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο προηγήθηκαν μήνες προσπαθειών, τακτικού και συγκροτημένου διαβάσματος και πίεσης. Σίγουρα η διαδικασία προετοιμασίας για τις πανελλαδικές είναι αρκετά ψυχοφθόρα και επίπονη, αλλά με οργάνωση και ψυχραιμία αυτή μπορεί να έχει αίσιο τέλος. Πέρα από την προσωπική μου προσπάθεια, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους καθηγητές μου στο 3ο Λύκειο Καλαμάτας, τις κ.κ. Χρυσανθακοπούλου και Κληροπούλου και τους κ.κ. Κουβάτση, Γαλανόπουλο και Μανωλάκη, οι οποίοι με τις γνώσεις και την εμπειρία τους με καθοδήγησαν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και συνέβαλαν αποφασιστικά στην επιτυχία μου. Φυσικά, ένα μεγάλο “ευχαριστώ” αξίζουν η μητέρα, ο πατέρας και ο αδελφός μου, που με ενθάρρυναν και ήταν πάντοτε εκεί όταν τους χρειαζόμουν, καθώς και ο κ. Κλαμπατσέας που με βοήθησε έμπρακτα για να φτάσω μέχρι τις πανελλήνιες. Τώρα, έχοντας κλείσει τον κύκλο της μαθητικής μου ζωής, συνεχίζω προς το πανεπιστήμιο και ατενίζω το μέλλον μου με αισιοδοξία” έχει να σχολιάσει ο Παναγιώτης.

Η Πελαγία - Ελλη Γκούμα είναι κοντά στο να υλοποιήσει το όνειρό της και να μπει στον κόσμο της Νομικής. “Αντίκρισα τη βαθμολογία μου με δάκρυα χαράς και συγκίνησης, καθώς συγκέντρωσα 18.350 μόρια. Μετά από πολλές ώρες συστηματικού διαβάσματος, επίπονης και πολύχρονης προσπάθειας κατάφερα να κάνω το όνειρό μου απτή πραγματικότητα. Θεωρώ πως η υπομονή, η στοχοπροσήλωση, η αφοσίωση και η συγκέντρωση συνιστούν θεμελιώδη συστατικά της επιτυχίας μου. Για να καταφέρω να πετύχω τον στόχο μου βέβαια, ήταν απαραίτητο να αφήσω κάποια πράγματα πίσω για λίγο καιρό. Ενα από αυτά ήταν ο αγωνιστικός χορός, ένα άθλημα το οποίο είχα αγαπήσει από μικρή ηλικία” δηλώνει στην “Ε” και συνεχίζει: “Ωστόσο η ξεκούραση δεν έλειπε από το πρόγραμμά μου. Κάθε εβδομάδα σχεδίαζα τις βόλτες με τους φίλους μου, ώστε να παίρνω μια ανάσα από την πιεστική καθημερινότητα και να επανέρχομαι σε αυτήν πιο δυναμική και αποδοτική. Εάν έπρεπε να ξεχωρίσω ένα μάθημα από την κατεύθυνσή μου, αυτό αναμφίβολα θα ήταν τα Αρχαία Ελληνικά. Μολονότι το μάθημα αυτό αναφέρεται στους αρχαίους και στο παρελθόν, οφείλω να ομολογήσω ότι η σύνδεση με το παρόν είναι άρρηκτη. Ρητά αρχαίων και απόψεις τους βρίσκουν άμεση εφαρμογή στο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι και αποτελούν πυξίδα ζωής για εμάς τους νέους. Ετσι η μελέτη του παρελθόντος με βοήθησε να αντιληφθώ περισσότερο τις σύγχρονες εξελίξεις και να διαμορφώσω μια πληρέστερη άποψη για τον κόσμο μας. Αυτό το ενδιαφέρον μου για τον κόσμο που μας περιβάλλει, ήταν που με οδήγησε στην επιλογή της Νομικής επιστήμης. Προσωπικά πιστεύω πως η σπουδή της Νομικής επιστήμης θα αποτελέσει πρόκληση για εμένα, θα ακονίσει το πνεύμα μου, θα οξύνει την κριτική σκέψη μου βοηθώντας με να ανταποκριθώ αποτελεσματικά και μεθοδικά σε διάφορα προβλήματα που θα συναντήσω στην πορεία της ζωής μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γονείς μου και φυσικά τους καθηγητές μου που μου στάθηκαν σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας μου για τις πανελλαδικές και μου έμαθαν πως η αποτυχία και η πίστη στον εαυτό μας διανοίγουν τον δρόμο για την επιτυχία και την επίτευξη των ονείρων μας!”.

 

5ο Λύκειο Καλαμάτας

 

Ο Στάθης Πουλόπουλος συγκέντρωσε 16.000 μόρια. Η χρονιά ήταν δύσκολη όπως λέει, καθώς το διάβασμα ήταν πολύ και δεν είχε όσο ελεύθερο χρόνο θα ήθελε. Επίσης η ύλη ήταν τεράστια και για κάποιον που δεν ήταν συνηθισμένος να διαβάζει με τέτοιους ρυθμούς στα προηγούμενα σχολικά του χρόνια, έκανε το πράγμα ακόμα χειρότερο! Πρώτος στόχος του είναι η Πυροσβεστική, ελπίζοντας πως οι βάσεις θα πέσουν και θα καταφέρει να την πιάσει.

 

6ο Λύκειο Καλαμάτας

 

Ο Δημήτρης Καρύδης με 18.300 μόρια έχει ως στόχο την Ιατρική Σχολή Αθηνών και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, θα δηλώσει την αντίστοιχη της Πάτρας. Ο ίδιος δήλωσε πως ευχαριστεί τους καθηγητές του και φυσικά τους γονείς του, που τον στήριξαν τόσο ψυχολογικά όσο και οικονομικά. Παράλληλα, σημείωσε πως θα επιστρέψει εντατικά σε μια αγαπημένη του συνήθεια, το γυμναστήριο, ενώ θα εργαστεί τους καλοκαιρινούς μήνες ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει καλύτερα στο οικονομικό σκέλος των σπουδών του.

 

Η Χριστίνα Σάλμα συγκέντρωσε 16.800 μόρια και το όνειρό της είναι να περάσει σε κάποιο τμήμα της Νομικής, ειδάλλως στο πλάνο της έχει τα Παιδαγωγικά. Η ίδια τόνισε πως ευχαριστεί τους γονείς και τους καθηγητές της για τη βοήθειά τους όλο το περασμένο διάστημα, υπογραμμίζοντας πως πλέον θα έχει περισσότερο χρόνο για βόλτες με φίλους.

 

Μουσικό Λύκειο Καλαμάτας

 

Mε 18.975 μόρια η Αννα Μπαλίκου μπορεί να αισθάνεται σίγουρη για την εισαγωγή της στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. “Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια και τους φίλους μου και φυσικά τους καθηγητές που με προετοίμασαν” είπε. Η ίδια χαρακτήρισε τη χρονιά πολύ δύσκολη, με αρκετή πίεση και άγχος, λέγοντας πως το αποτέλεσμα τη δικαίωσε και με το παραπάνω. «Εχοντας αφήσει τη μισή μου ζωή στην άκρη για να αφοσιωθώ στη σχολική χρονιά, θα ήθελα πλέον να κάνω αρκετές εκδρομές και να επιστρέψω στον αθλητισμό» υπογράμμισε.

 

Λύκειο Θουρίας

 

Ο Γιώργος Κουλόπουλος από το Γενικό Λύκειο Θουρίας μας είπε: “Κατάφερα να συγκεντρώσω 17.750 μόρια και να πλησιάσω στον στόχο μου, ο οποίος είναι η Νομική. Από την αρχή της χρονιάς αυτή ήταν μια σχολή - όνειρο για εμένα. Πλέον πολλά συναισθήματα χαράς και ευφορίας με κατακλύζουν γιατί τώρα μπορώ να δηλώσω τη σχολή στην Κομοτηνή, ακόμα και στη Θεσσαλονίκη. Περάσαμε μια δύσκολη χρονιά μετά από 2 χρόνια καραντίνας και τηλεκπαίδευσης, καθώς έπρεπε να προσαρμοστούμε ξανά στο μάθημα διά ζώσης, αλλά και στο να διαχειριστούμε την αύξηση της διδακτέας ύλης στα μαθήματα. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους καθηγητές και ιδιαίτερα εκείνους της θεωρητικής κατεύθυνσης, την Εφη Μπουντουβά, τον Παναγιώτη Κασιδάκη και την καθηγήτρια της Έκθεσης Ελένη Κλαμπατσέα για τη συμβολή τους στις επιδόσεις μου, και από τα βάθη της καρδιάς μου τη διευθύντρια Ελένη Γκλεγκλέ, που με ζήλο και εργατικότητα κατάφερε να δημιουργήσει ένα άρτιο σχολικό περιβάλλον για να αναπτύξουμε τις ικανότητές μας και να αφοσιωθούμε στους στόχους μας. Με υπομονή, συνεργασία και σωστή επικοινωνία καταφέραμε να πορευθούμε μαζί μέχρι το τέλος και να δημιουργήσουμε όμορφες αναμνήσεις που θα χαραχθούν στις μνήμες όλων και στην καρδιά μας για πάντα”.

Ο συμμαθητής του Αγγελος Δημόπουλος ανέφερε: “Πέτυχα συνολικά 16.900 μόρια. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι ήταν δίπλα μου: καθηγητές, εκπαιδευτικούς, φίλους, συγγενείς και ιδιαίτερα τους γονείς μου. Το προσωπικό μου σχόλιο είναι πως το υπόβαθρο που έχει χτιστεί γύρω από τις πανελλαδικές, έχει μόνο αρνητικές συνέπειες. Με πρόγραμμα και καλή διάθεση όλα γίνονται”.

 

Λύκειο Μεθώνης

 

Ο Μαρίνος Τζιβίσκος με 16.674 μόρια -βαθμολογία που τον άφησε ικανοποιημένο- επιθυμεί να εισαχθεί στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την πορεία μου σε αυτή τη χρονιά συνολικά τους φροντιστές και τους καθηγητές του σχολείου μου» σημείωσε.

 

1ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας

 

Η Γεωργία Πολυχρονοπούλου έχοντας συγκεντρώσει 19.040 μόρια έχει ως στόχο να περάσει στην Ιατρική ή στην Οδοντιατρική, ανάλογα με το πού θα κινηθούν οι βάσεις. Αν δεν ευδοκιμήσει το πλάνο της, θα ακολουθήσουν στο μηχανογραφικό η Βιολογία και η Νοσηλευτική. «Ευχαριστώ τους καθηγητές μου στο σχολείο και το φροντιστήριό μου και φυσικά τους γονείς μου για τη συμπαράσταση και την υποστήριξή τους» πρόσθεσε, τονίζοντας πως από εδώ και πέρα θέλει να επιστρέψει σε ένα παλιό της χόμπι, το χορό και να ασχοληθεί παράλληλα με τη ναυαγοσωστική.

 

Ο Γιώργος Ασημακόπουλος συγκέντρωσε 18.880 μόρια. Πριν ανακοινωθεί η βαθμολογία είχε πρώτη προτίμηση την Ιατρική. «Ενώ στα άλλα μαθήματα έγραψα πολύ κοντά στο 20, οι βαθμολογητές στην Εκθεση μου έβαλαν ο πρώτος 88 και ο δεύτερος 64, με αποτέλεσμα η συνολική βαθμολογία να πέσει» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως κατά πάσα πιθανότητα η δεύτερη επιλογή του θα κινηθεί κοντά στην πρώτη, δηλαδή θα είναι η Βιολογία. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές και του φροντιστηρίου και του σχολείου, το συγγενικό μου περιβάλλον και τους φίλους μου» σχολίασε, προσθέτοντας πως για την ώρα θα εργαστεί για τα έξοδα του καλοκαιριού, έως ότου αρχίσει κάποιο χόμπι παράλληλα με το πανεπιστήμιο.

 

Ο Παναγιώτης Λύγουρης με 16.050 μόρια φιλοδοξεί να περάσει στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ή στην ίδια ή παραπλήσια σχολή κάποιας άλλης πόλης. Ο ίδιος δήλωσε πως ευχαριστεί για αυτή τη χρονιά έτσι όπως κύλησε, τους καθηγητές του σχολείου και του φροντιστηρίου του, οι οποίοι τον στήριξαν και τον βοήθησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς και τους γονείς του, που ήταν μαζί του σε αυτό τον αγώνα. Οπως πρόσθεσε, πλέον επιθυμεί να ξεκουραστεί και να απολαύσει τις βόλτες με τους φίλους του.

 

 


 Ρεπορτάζ:  Γιούλα Σαρδέλη, Τάσος Ανδρικόπουλος, Kώστας Μπούρας

* Το ρεπορτάζ της “Ε” θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Αν κάποιος γονέας, απόφοιτος ή εκπαιδευτικός θέλει να συμπεριληφθεί η επιτυχία δικού του επιτυχόντα στις πανελλαδικές εξετάσεις, μπορεί να επικοινωνήσει με την “Ε” στο elefklm@gmail.com.


NEWSLETTER