Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013 17:12

26η ΕΒΑ: Αποκατάσταση σε προκαταρκτικό στάδιο από τον μηχανικό στα αλώνια της Βέργας

26η ΕΒΑ: Αποκατάσταση σε προκαταρκτικό στάδιο από τον μηχανικό στα αλώνια της Βέργας

Την ανταπόκριση του μηχανικού Γιώργου Μπουγά στις υποδείξεις της  αναφορικά με το θέμα των καλντεριμιών και των αλωνιών στην Κάτω Βέργα επισημαίνει με πρόσφατο έγγραφό της η 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Ειδικότερα, αφού επισημαίνει για μία ακόμα φορά την αλόγιστη επιχωμάτωση των αλωνιών, σημειώνεται ότι υπήρξε “καταρχήν αποκατάσταση των φθορών, τουλάχιστον σε προκαταρκτικό στάδιο”. 

 

Στο σχετικό έγγραφο παράλληλα σημειώνεται ότι “ο κ. Μπουγάς βρίσκεται σε συνεργασία και επικοινωνία με την 26η ΕΒΑ για την ανάληψη περαιτέρω εργασιών που θα συμβάλουν στην προστασία και την αποκατάσταση των αλωνιών”. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η προσωρινή αναίρεση των λόγων παραπομπής της υπόθεσης στην Εισαγγελία Καλαμάτας, όπως αναφερόταν σε προηγούμενο έγγραφο. 

Παράλληλα η ίδια υπηρεσία με χθεσινό έγγραφό της “δεν έχει αντίρρηση ως προς τη χωροθέτηση των τεσσάρων κτισμάτων και των αντίστοιχων κολυμβητικών δεξαμενών του συγκροτήματος σε σχέση με το υπάρχον παλαιό αλώνι”, όπως αυτά περιγράφονται στη σχετική μελέτη υπό την προϋπόθεση της τήρησης των παρακάτω όρων:

1) Πριν από κάθε εργασία συντήρησης και διαμόρφωσης του άμεσου περιβάλλοντα χώρου του αλωνιού και πέραν του ήδη πραγματοποιημένου γενικού καθαρισμού του, όπως αυτός διαπιστώθηκε μετά και την αυτοψία στο χώρο θα πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση σχετική μελέτη αποκατάστασής του.

2) Εάν κατά τις χωματουργικές εργασίες εντοπισθούν ή αποκαλυφθούν αρχαιότητες, το έργο θα πρέπει να διακοπεί άμεσα και να ακολουθήσει νεότερη γνωμοδότηση των αρχαιολογικών υπηρεσιών.

 

 

Δ.Πλ.