Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022 17:55

Αγγίζουν το 100% οι κρατήσεις για γάμους στην Καλαμάτα - Η ακρίβεια βάζει εμπόδια σε καλεσμένους και επαγγελματίες

Γράφτηκε από τον

Γεμάτος κρατήσεις είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων ο υπόλοιπος Ιούλιος και ο Αύγουστος για γάμους, με αποτέλεσμα διαθεσιμότητα να υπάρχει από το φθινόπωρο.

Περίπου 2,5 χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού με τα σκληρά περιοριστικά μέτρα και τα lockdown, τα κτήματα    εκδηλώσεων όπως και τα ξενοδοχεία επέστρεψαν σε γνώριμους ρυθμούς, χωρίς περιορισμούς στους καλεσμένους και συγκεκριμένα ωράρια λειτουργίας.

Ωστόσο, όπως είπαν επαγγελματίες του κλάδου στην «Ε», ο πληθωρισμός δεν αφήνει την βιομηχανία του γάμου ανεπηρέαστη, καθώς σε διάφορες περιπτώσεις καλεσμένοι δεν δίνουν το παρών για οικονομικούς λόγους, τα ζευγάρια μειώνουν κόσμο ώστε να περιορίσουν τα έξοδα, ενώ αρκετοί γάμοι γίνονται με τιμές κλεισμένες από πέρυσι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην παρούσα φάση.

Πλέον τα βλέμματα των ζευγαριών στρέφονται στο καλοκαίρι του 2023, διάστημα όπου ήδη έχουν αρχίσει οι κρατήσεις...

Βασίλης Μηλίτσης (Κτήμα Λυγερή): «Λόγω του κορονοιού και το αποτύπωμα που άφησε τα δύο περασμένα χρόνια, οι περισσότεροι γάμοι τραβήχτηκαν πίσω. Έτσι και φέτος αλλά και του χρόνου είναι όλα φουλ το δίμηνο Ιουλίου    - Αυγούστου. Στον αντίποδα, μπορεί τα ζευγάρια να καλούν κόσμο για να παραβρεθεί στον γλέντι τους, με τις προσκλήσεις να είναι φερειπείν σε κάποιες περιπτώσεις 400, ωστόσο ο τελικός αριθμός δεν ξεπερνά τα 150 με 200 άτομα, με το ποσοστό απόκλισης να αγγίζει το 50%. Λόγω της οικονομικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι λογικό άτομα που πρέπει να ταξιδέψουν για να έρθουν στην Καλαμάτα να το σκέφτονται, ενώ ακόμα και το δώρο ίσως να είναι ανασταλτικός παράγοντας. Επιπλέον, δεδομένου πως η πανδημία δεν έχει πάψει να υφίσταται είναι λογικό ένας αριθμός κόσμου να φοβάται να έρθει σε επαφή με πολλά άτομα, αποφεύγοντας τον συνωστισμό. Σε ότι έχει να κάνει με την ακρίβεια σαφώς και μας έχει επηρεάσει. Αρκετές φορές έτσι αναγκαζόμαστε να μην κάνουμε τις προσφορές που εφαρμόζαμε παλιότερα. Όσο για τα catering οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 20% λόγω της ανόδου στο κόστος των πρώτων υλών, ενώ και η παροχή υπηρεσιών δεν πάει πίσω, αν συνυπολογίσουμε την εκτόξευση της ΔΕΗ. Τα ζευγάρια απ’ την πλευρά τους συμμερίζονται την κατάσταση, δηλώνοντας πως νιώθουν χαρούμενα που κατάφεραν να κάνουν το γάμο τους εν μέσω πανδημίας».   

Κωνσταντίνος Μιχαλόπουλος (Τέσσερος): «Μπορεί από πλευράς κρατήσεων να είμαστε πλήρεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να έχουμε κλείσει το ένα Σάββατο από τα δύο που γίνονται γάμοι τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, όμως το θετικό κλίμα που απορρέει γενικότερα δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Το συμπέρασμα αυτό συνδέεται με το γεγονός πως τους φετινούς γάμους τους είχαμε συμφωνήσει από το 2021, άρα δώσαμε τις περσινές τιμές, μη γνωρίζοντας το ζοφερό οικονομικό κλίμα που θα ακολουθούσε. Σε κάθε περίπτωση, όντας επαγγελματίες δεν μπορούμε να πούμε στα ζευγάρια πως άλλαξαν οι τιμοκατάλογοι, με το οικονομικό κομμάτι στην προκειμένη να επιβαρύνει εμάς. Συμπερασματικά από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία έπαψαν να χτυπούν με μεγάλη συχνότητα τα τηλέφωνα σχετικά με τις δεξιώσεις, και αυτό φαίνεται από τις κρατήσεις για το 2023 όπου για την ώρα βρίσκονται σε προφορικό επίπεδο. Προφανώς ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει στην παρούσα φάση μακροχρόνια σχέδια, οπότε το πιο λογικό σενάριο είναι η αναζήτηση ελευθέρων ημερομηνιών για το ερχόμενο καλοκαίρι να γίνουν από το χειμώνα και έπειτα. Αυτή η τακτική παρατηρήθηκε τα δύο περασμένα χρόνια λόγω covid, ωστόσο τώρα ήρθε να προστεθεί και η ακρίβεια, η οποία δείχνει το σκληρό της πρόσωπο στο επάγγελμα μας, κυρίως στο ρεύμα. Τουλάχιστον μετά από δύο καλοκαίρια οι γάμοι γίνονται δίχως περιορισμούς, και κατά συνέπεια ο κόσμος δείχνει πιο απελευθερωμένος με τον αριθμό των ατόμων έτσι να είναι αυξημένος σε κάθε τραπέζι, φτάνοντας τα 300».

Πόλα Κούλη (Κτήμα Πόλα): «Το υπόλοιπο του καλοκαιριού καθώς και ο Σεπτέμβρης ο οποίος είναι καλύτερος απ’ την Αυγουστο καθώς είναι διαθέσιμα όλα τα Σαββατοκύριακα είναι φουλ από κρατήσεις. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει ήδη οι κρατήσεις για το 2023, ενώ δεν λείπει το ενδιαφέρον για δεξιώσεις γάμου ή βάπτισης ακόμα και κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων, αρκεί να μην έχουμε κάποια αρνητική εξέλιξη εκ νέου με την πανδημία. Βέβαια οι ικανοποιητικές κρατήσεις και τα γλέντια άνευ περιορισμών όπως τα παλιότερα καλοκαιρία δεν σημαίνουν απαραίτητα κερδοφορίες με κύριο και βασικό λόγο την οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί στην κοινωνία, με αποτέλεσμα αρκετά ζευγάρια να καλούν λιγότερο κόσμο απ’ όσο θα ήθελαν στην πραγματικότητα. Επιπρόσθετα, ο κορονοϊός δεν σταματά να βάζει τα δικά του εμπόδια, μιας και το τελευταίο διάστημα που παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα προκύπτουν ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής από καλεσμένους. Σε ότι έχει να κάνει με τις ανατιμήσεις και το κύμα αυξήσεων το κύριο μέλημα μας είναι το ρεύμα, ενώ το γεγονός πως οι συμφωνίες κλείστηκαν από πέρυσι οι φετινές δεξιώσεις γίνονται με τα νούμερα του 2021, παρότι οι υποχρεώσεις μας κινούνται σε αυτά του 2022. Επιπλέον, εξυπηρετούμε και τραπέζια ακόμα προηγούμενων ετών. Φερειπείν τιμές κλεισμένες για γάμο του 2020 που συμφωνήθηκαν το 2019, εφαρμόζονται τώρα, ενώ οι συνεχείς αναβολές από κάποια ζευγάρια λόγω της κατάστασης μας άφησε άκαρπες μέρες στο παρελθόν. Πέρα όλων των άλλων είναι ανήθικο να έχει υπογραφεί μια συμφωνία και στη συνέχεια να απαιτηθεί άλλο ποσό, οπότε ως επαγγελματίες κινούμαστε σε αυτή τη λογική».

Γεωργία Γεωργαρά (Elite City Resort): «Η ζήτηση για το φετινό καλοκαίρι ήταν δεδομένη, ωστόσο λόγω πληρότητας στο ξενοδοχείο μας αποφασίστηκε να μην γίνουν πολλές δεξιώσεις σε σχέση με τα περασμένα χρόνια, κρατώντας κάποιες ισορροπίες ανάμεσα σε πελάτες και επισκέπτες. Περισσότερο φέτος δόθηκε έμφαση στον συνεδριακό τουρισμό και αυτού του είδους τις εκδηλώσεις. Για το φθινόπωρο υπάρχει ενδιαφέρον για κάποιες βαπτίσεις ενώ για το καλοκαίρι του 2023 έχουν γίνει ήδη κρούσεις. Αναφορικά με τις τιμές και την ακρίβεια στην αγορά, λόγω του γεγονότος πως υπάρχει αύξηση στα πάντα, κάποιες τιμές στις παροχές μας είδαν άνοδο, με γνώμονα πως έπρεπε να κρατήσουμε την ίδια ποιότητα. Στην περίπτωση αυτή το πακέτο του φαγητού αλλά και το ποτό επηρεάστηκε περισσότερο. Στο ίδιο πλαίσιο, οι γάμοι δεν γίνονται όπως παλιά με πολλά άτομα, είτε λόγω του οικονομικού είτε λόγω της πανδημίας, με τον μέσο όρο να είναι τα 150 με 200 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί πως το καλοκαίρι αυτό είχαμε δύο γάμους από την Αμερική οι οποίοι συνοδεύτηκαν με διαμονή, με το πακέτο αυτό να δίνει μια ιδιαίτερη δυναμική στο τουριστικό προφίλ της πόλης, καθώς αφορά και τους καλεσμένους, με ότι αυτό συνεπάγεται».