Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022 08:30

Απέκτησε ζωή παλιό πέτρινο ελαιοτριβείο στο Ραπτόπουλο (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

Ζωή απέκτησε και πάλι το παλιό πέτρινο ελαιοτριβείο στο Ραπτόπουλο Τριφυλίας, το οποίο με φροντίδα και προσπάθειες του Συλλόγου Απανταχού Ραπτοπουλαίων, συντηρήθηκε και πλέον παραδίδεται και πάλι στην τοπική κοινωνία ως Λαογραφικό Μουσείο.

Ένας χώρος ιδιαίτερης σημασίας για το χωριό, καθώς η ιστορία του περικλείει την παράδοση του τόπου, αλλά και τον μόχθο και τον αγώνα των κατοίκων. Όλα αυτά συνδεδεμένα με ένα ιερό δέντρο όπως είναι η ελιά και φυσικά το ελαιόλαδο.

Το ιστορικό αυτό κτίριο είχε υποστεί τη φθορά του χρόνου αλλά και την εγκατάλειψη που έφερε ο εκσυγχρονισμός των ελαιοτριβείων σε συνδυασμό με την αστικοποίηση και την δραματική μείωση του πληθυσμού. Δεν έπαψε όμως ποτέ – όπως αποδείχθηκε άλλωστε –να αποτελεί σημείο αναφοράς και ισχυρό κομμάτι της παράδοσης του χωριού. Έτσι πριν 15 χρόνια πάρθηκε η απόφαση από το Σύλλογο να γίνει η συντήρηση του και η μετατροπή του σε μουσείο. Για να φτάσουν όμως στο σημερινό αποτέλεσμα χρειάστηκε πολύ προσπάθεια και αγώνας, όμως τα κατάφεραν καθώς υπήρξε η συμπαράσταση όλων των συγχωριανών και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε.

Βέβαια θα πρέπει να κρατήσουμε και τα λόγια του προέδρου του Συλλόγου Αναστάσιου Γυφτάκη: «Εμείς κάναμε το χρέος μας, σας το παραδίδουμε, είναι δικό σας, είναι δικό μας, είναι όλων, με την προτροπή να ενταχθεί σε δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα όπως προγράμματα σχολικών εκδρομών και επισκέψεων έτσι ώστε να δώσουμε μία νέα πνοή στο τόπο μας».

Πλέον είναι ένας χώρος που πέρα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ελαιοτριβείου, φιλοξενεί και πολλά λαογραφικά παραδοσιακά αντικείμενα που σε ταξιδεύουν στην ιστορία του χωριού.

Το απόγευμα της Δευτέρας έγιναν τα εγκαίνια του με τον αγιασμό να τελείτε από τον Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο ο οποίος έδωσε και τις ευχές του. Από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας που ήταν αρωγός σε αυτή τη προσπάθεια η Φώφη Στυλιανού επισήμανε ότι είμαστε εδώ για να ζωντανέψουμε και πάλι το χώρο. Υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ένα κοινό στοιχείο για όλη την Τριφυλία που είναι η ελιά.

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ο οποίος συνεχάρη τους συντελεστές και σημείωσε ότι θα αποτελέσει ένα χώρο που θα θυμούνται οι παλαιότεροι και θα μαθαίνουν οι νέοι, και Περικλής Μαντάς ο επισήμανε πως τα βασικό συστατικό για να υλοποιηθεί αυτό ήταν το πάθος που έχουν οι κάτοικοι γα τον τόπο τους.

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης τόνισε πως ο Δήμος από την αρχή αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια όταν του πρότεινε ο πρόεδρος του Συλλόγου και δημιουργήθηκε αυτό το υπέροχο έργο. Μακάρι τέτοιες προσπάθειες, είπε, να τις μιμηθούν και άλλοι να ζωντανέψουν τα χωριά μας, να μπορέσουμε να φέρουμε κόσμο στον τόπο μας, να δούμε την Τριφυλία σε τροχιά ανάπτυξης. Ενώ υποσχέθηκε ότι η εταιρεία του θα αναλάβει τα έξοδα των υλικών για την πλακόστρωση του εξωτερικού χώρου.

Ο πρώην Πεφερειάρχης Πέτρος Τατούλης επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι οι απλοί άνθρωποι της και αυτός ο χώρος είναι η ψυχή του λαού μας.

Ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος στάθηκε στην ελαιοκαλλιέργεια που υπάρχει στην περιοχή, σημειώνοντας ότι παράγεται ένα βιολογικό προϊόν καθώς δεν χρειάζεται ψεκασμούς, ένα ελαιόλαδο εξαιρετικό σε φαινόλες.

Στην συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Ραυτοπουλαίων Αναστάσιος Γυφτάκης, αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, μεταξύ άλλων επισήμανε: «Η αρχική ανέγερση του κτηρίου αυτού, έλαβε χώρα περί τα τέλη του 19ου αιώνα αποκλειστικά με την προσωπική εργασία των κατοίκων του χωριού. Καθώς το Ραπτόπουλο είχε τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιόλαδου σε σχέση με τις γύρω περιοχές, αναπτύχθηκαν ταυτόχρονα, επιπλέον ελαιοτριβεία στην ευρύτερη περιοχή.

Η εγκατάσταση των ελαιοτριβείων στην περιοχή μας, αποτέλεσε κατά κάποιο τρόπο μια μικρή επανάσταση, καθώς στα δύσκολα εκείνα χρόνια όπου οι μετακινήσεις γίνονταν με μη μηχανικά μέσα, δόθηκε η δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής, να εκμεταλλευτούν τον πλούτο που παρήγαγαν στο τόπο της παραγωγής του».

«Το παραδοσιακό πλέον ελαιοτριβείο με τις μυλόπετρες – λιθάρια, έχει εκλείψει από τη σύγχρονή παραγωγή ελαιόλαδου. Η  βίαιη αστικοποίηση είχε ως αποτέλεσμα την ερημοποίηση της υπαίθρου. Το χωριό μας που άλλοτε αριθμούσε 700 και παραπάνω κατοίκους έφτασε σήμερα να αριθμεί μερικές δεκάδες. Όλα τα παραπάνω καθώς και η φθορά του χρόνου αφήσαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στο κτήριο του ελαιοτριβείου και τον περιβάλλοντα χώρο.

Ο σύλλογός μας δεν θα μπορούσε να παραμείνει αδιάφορος, έλαβε λοιπόν την πρωτοβουλία πριν από 15 έτη και ξεκίνησε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που χρειάζονταν για να αναστηλώσει το εγκαταλελειμμένο και ερειπωμένο πλέον κτήριο του παλιού ελαιοτριβείου και να το «δωρίσει» στον Δήμο μας εν είδει «ιστορικού λαογραφικού μουσείου».

Με δαπάνες του συλλόγου από τις εισφορές και δωρεές των συγχωριανών μας, που  νοιάζονται για τον τόπο μας και τη διατήρηση της παράδοσης, καταφέραμε με μεγάλη θέληση, επιμονή και υπομονή, δίχως την παραμικρή οικονομική - κρατική υποστήριξη, παρά μόνον με συλλογική προσπάθεια και προσφορά, να ολοκληρώσουμε την υλοποίηση του έργου που σήμερα σας παρουσιάζουμε.

Ο σύλλογος δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό. Δεν άφησε την φθορά του χρόνου να σαρώσει το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα του χωριού. Με επιμέλεια και ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου, συντηρήθηκαν όλα τα μηχανήματα του ελαιοτριβείου. Έπειτα απευθυνθήκαμε στους συγχωριανούς μας οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερη χαρά και δώρισαν τα παλιά προσωπικά τους αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν την εποχή εκείνη στις καθημερινές οικιακές και αγροτικές δραστηριότητες. Τα συντηρήσαμε με μεγάλη προσοχή και φροντίδα και αποτελούν πλέον εκθέματα του μουσείου μας».

Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας μας είναι ο χώρος αυτός να αποτελέσει ένα λαογραφικό μουσείο, ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω του οποίου θα παραμείνει ζωντανή η λαϊκή μας παράδοση. Ευχόμαστε, το παλαιό ελαιοτριβείο να αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για τους νέους ανθρώπους και τους επισκέπτες της περιοχής μας. Μια σύνδεση με το παρελθόν των προγόνων μας, ένας τόπος συνάντησης όπως άλλοτε.

Εμείς κάναμε το χρέος μας, σας το παραδίδουμε, είναι δικό σας, είναι δικό μας, είναι όλων, με την προτροπή να ενταχθεί σε δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα όπως προγράμματα σχολικών εκδρομών και επισκέψεων έτσι ώστε να δώσουμε μία νέα πνοή στο τόπο μας».

Ενώ κλείνοντας ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια.

Στον πρόεδρο τιμητική πλακέτα για την προσφορά του Συλλόγου απένειμε ο Δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης. Ενώ δέχθηκε και την πρόταση για την αδερφοποίηση με το Μορφωτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων από την πρόεδρο Ελένη Τσαγκάρη για κοινές εκδηλώσεις με θέμα το ελαιόλαδο.

Ακολούθησε ξενάγηση στο χώρο και κέρασμα με εδέσματα που είχαν φτιάξει γυναίκες του χωριού.

Να σημειωθεί ότι από τους κατοίκους εκφράστηκαν έντονα παράπονα για την κατάσταση του οδικού δικτύου καθώς σε πολλά σημεία έχει τρομερά προβλήματα, αλλά και ένα σημείο που ένα ποτάμι περνά πάνω από το οδόστρωμα, όπου τους χειμερινούς μήνες γίνεται άκρως επικίνδυνο. Επισήμαναν ότι παρά τις υποσχέσεις που του δίνονται η κατάσταση δεν έχει αλλάξει.

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Τριφυλίας Σωτήρης Μπακούρος, Αντώνης Βλάχος και Μαρία Παναγοπούλου, η δημοτική σύμβουλος Χάιδω Παναγιωτοπούλου, η περιφερειακή σύμβουλος Αντωνία Μπούζα, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ραπτόπουλου Γιώργος Μανωλόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριφυλίας Παναγιώτης Λούτος και η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών Παρασκευή Παντελάκη.

Κ.Μπ.