Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 08:30

Διάσωση φλαμίνγκο που βρέθηκε σε παραλία της Κορώνης

Γράφτηκε από την

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Ένα νεαρό φλαμίνγκο φιλοξενείται από το περασμένο Σάββατο στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής (ΚΕΠΠΑΖ), το οποίο λαμβάνει κατάλληλη αγωγή με την ελπίδα ότι θα αντιστραφεί η δύσκολη κατάστασή του. Το νεαρό μεταναστευτικό πουλί είδαν αρχικά σε παραλία κοντά στην Κορώνη την περασμένη Παρασκευή και πολύς κόσμος προσπάθησε να το συλλάβει για να βοηθηθεί. Όμως είχε ακόμα δυνάμεις και μπορούσε να απομακρυνθεί περπατώντας μακριά από τους ανθρώπους. Ευτυχώς για το ζώο, το πρωί του Σαββάτου η συνεργάτιδα του ΚΕΠΠΑΖ στην περιοχή Χρυσοβαλάντη Λευτάκη το εντόπισε στις εκβολές ενός μικρού ποταμού εντελώς αποδυναμωμένο και ανήμπορο να σταθεί όρθιο στα πόδια του.

Όπως ενημερώνουν οι εθελοντές του Κέντρου, το νεαρό πουλί υποφέρει από οξεία βακτηριακή λοίμωξη και αφυδάτωση, βρίσκεται σε κακή θρεπτική κατάσταση και η ζωή του διατρέχει άμεσο κίνδυνο καθώς όλα τα παραπάνω συνδυαστικά είναι πάρα πολλά για το ανήλικο σώμα του.

 

ΔΙΑΝΥΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ

Αυτή την εποχή τα Φλαμίνγκο και τα υπόλοιπα μεταναστευτικά πουλιά, διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα στην προσπάθειά τους να μετακινηθούν από το βόρειο στο νότιο ημισφαίριο. Τα πουλιά που θα επιλέξουν διαδρομές της Νότιας Πελοποννήσου προέρχονται κυρίως από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Κάποια από αυτά θα διασχίσουν την Μεσόγειο θάλασσα με ενδιάμεσο σταθμό την Κρήτη, ενώ άλλα θα επιχειρήσουν απευθείας πτήση σε ένα εξαντλητικό ταξίδι χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς επάνω από την θάλασσα. Για αυτά τα πουλιά που έχουν ήδη διανύσει δεκάδες εκατοντάδες χιλιόμετρα και έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες που αντιμετώπισαν έως τώρα, οι μικροί ή μεγαλύτεροι ταμιευτήρες γλυκού ή υφάλμυρου νερού αποτελούν πολύ σημαντικούς σταθμούς ξεκούρασης και ανεφοδιασμού πριν επιχειρήσουν το πολύ επικίνδυνο πέρασμα της Μεσογείου.

 

ΑΝ ΕΝΤΟΠΙΣΕΤΕ ΕΝΑ ΦΛΑΜΙΝΓΚΟ

Οι εθελοντές του ΚΕΠΠΑΖ συμβουλεύουν: Σε περίπτωση που εντοπίσετε Φοινικόπτερο, όπως ονομάζεται στα ελληνικά το Φλαμίνγκο, δίπλα σε νερό μην το πλησιάσετε. Κρατήστε παιδιά και κατοικίδια σε μία απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων και προσπαθήστε να μειώσετε τους δυνατούς θορύβους κοντά στο πουλί. Μόνον εάν δεν μπορεί να πετάξει θα πρέπει να το προσεγγίσετε. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βρείτε ένα ευρύχωρο χαρτόκουτο που να το χωράει άνετα καθιστό, να κλείσετε καλά το κουτί και να επικοινωνήσετε μαζί μας για να κανονίσετε την αποστολή του σε εμάς. Μην επιχειρήσετε να του προσφέρετε φαγητό.

Όταν βρίσκουμε ένα άγριο ζώο στο έδαφος ανήμπορο να τραπεί σε φυγή και να κρυφτεί σημαίνει ότι κάποιος σοβαρός λόγος το καθήλωσε εκεί και το άφησε εκτεθειμένο θέτοντας τη ζωή του σε κίνδυνο. Η προσέγγιση από τον άνθρωπο - διασώστη φαντάζει στα μάτια του ζώου σαν απειλή από ένα μεγαλόσωμο ζώο το οποίο δεν έχει ξεκάθαρες προθέσεις. Και, αξιολογώντας τον κίνδυνο και αφότου κρίνουν ότι δεν υπάρχει ασφαλής διέξοδος διαφυγής η μόνη αντίδραση που τους απομένει είναι να προσπαθήσουν να εκφοβίσουν τον εχθρό!

 

ΔΕΝ ΘΑ ΣΠΑΤΑΛΗΣΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Το ζώο για όσο χρονικό διάστημα πιστεύει ότι κινδυνεύει δεν θα σπαταλήσει ενέργεια στο να τραφεί. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, όταν το στομάχι είναι γεμάτο και αρχίζει η διαδικασία της χώνεψης, ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να κινηθεί γρήγορα και οι απότομες κινήσεις μπορεί να γίνουν επικίνδυνες. Τα άγρια ζώα το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά. Για αυτό το λόγο επιδιώκουν να είναι ασφαλή την ώρα του γεύματος, αφότου έχουν φάει αποσύρονται σε ασφαλές περιβάλλον και όταν αισθάνονται ότι κινδυνεύουν πολλά είδη έχουν αναπτύξει ως μηχανισμό άμυνας την έμεση της τροφής τους, για να είναι ελαφρύτερο το σώμα και να μπορεί να κινηθεί πολύ πιο γρήγορα.

Η επίδραση των ορμονών του στρες θα σταματήσει μόνον όταν ο οργανισμός αισθανθεί ότι πέρασε ο κίνδυνος και είναι ασφαλές πλέον το ζώο ή (εάν το στρεσογόνο ερέθισμα είναι έντονο και διαρκέσει για πολλή ώρα) μέχρι την εξάντληση και κατά συνέπεια την αδυναμία πλέον του ζώου να αντιδράσει αποτελεσματικά.

 

ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΧΑΡΤΟΚΟΥΤΟ

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να βάλουμε το ζώο που βρήκαμε σε χαρτόκουτο και δεν το αφήνουμε εκτεθειμένο ή δεν το πασπατεύουμε για πολλή ώρα. Με αυτόν τον τρόπο το βοηθάμε να αποτραβηχθεί, να απομονωθεί και να αισθανθεί ότι προς το παρόν τουλάχιστον δεν διατρέχει κίνδυνο ώστε να μπορέσουν οι λειτουργίες του οργανισμού του να επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα, εάν βέβαια δεν έχουν υπονομευθεί ανεπανόρθωτα. Η ακατάλληλη τροφή όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά μπορεί να θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή ή μακροχρόνια να υπονομεύσει την ευζωία του ζώου.

Είναι ενδεικτικό ότι στο ΚΕΠΠΑΖ φιλοξενούνται πολλά ζώα τα οποία δεν είναι απελευθερώσιμα γιατί η υγεία τους έχει υπονομευθεί από την λάθος διατροφή που έλαβαν στο παρελθόν.