Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2022 09:25

Μορφή χιονοστιβάδας οι καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκων - Ερευνα και στη δομή της “Κιβωτού” στην Καλαμάτα

 

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκων φιλοξενουμένων στις δομές της “Κιβωτού του Κόσμου”, ενώ μεταξύ αυτών αναφέρεται και η δομή “Κωνσταντίνος Ι. Καρέλιας” στην Καλαμάτα.

Μάλιστα, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως ο 19χρονος, σήμερα, ο οποίος κατήγγειλε για κακοποίηση και ασέλγεια δύο εργαζόμενους της οργάνωσης, ήταν ένα από τα πρώτα αγόρια ηλικίας έως 18 χρόνων τα οποία έφτασαν στον ξενώνα στα Γιαννιτσάνικα, τον Αύγουστο 2020. Ο καταγγέλλων φέρεται ότι προέρχετο από άλλη δομή της Κιβωτού, όπου φιλοξενείτο πριν έρθει στην Καλαμάτα.

Εν τω μεταξύ εκπαιδευτικοί κύκλοι επιβεβαίωσαν χθες ότι πριν περίπου ενάμιση χρόνο είχε γίνει, εν γνώσει της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, αναφορά στην Εισαγγελία Καλαμάτας ότι μαθητής του 2ου Γυμνασίου της πόλης που φιλοξενείτο στη δομή στα Γιαννιτσάνικα σταμάτησε να πηγαίνει στο σχολείο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν προκύπτει να υπάρχει άλλη καταγγελία ή αναφορά στις δικαστικές ή αστυνομικές Αρχές της Καλαμάτας σχετικά με την εδώ δομή.

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΑΙ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΙ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Το κουβάρι της ιστορίας ξεκίνησε να ξετυλίγεται από δημοσιεύματα, τα οποία ανέφεραν την περασμένη Πέμπτη ότι διερευνάται από τις Αρχές η καταγγελία ενός 19χρονου για κακοποίηση και ασέλγεια ενόσω φιλοξενείτο σε δομή του οργανισμού. Ακολούθησε και δεύτερη καταγγελία και μετά τρίτη από ενήλικο, σήμερα, καθώς και ανήλικο, που είχαν φιλοξενηθεί σε ξενώνες της Κιβωτού. Οι τρεις προαναφερόμενοι καταγγέλλουν ότι έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης από άτομα που συνδέονται με την “Κιβωτό του Κόσμου”. Στις καταγγελίες προστίθενται ακόμα τέσσερις για παιδιά που φέρονται να έχουν υποστεί ξυλοδαρμούς κατά τη φιλοξενία τους σε δομές της οργάνωσης. Τα περισσότερα δε από αυτά οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν πλέον ενηλικιωθεί. Μάλιστα, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι καταγγελίες αφορούν 3 δομές: της Καλαμάτας, του Βόλου και της Αθήνας και πως ο 19χρονος καταγγέλλων κατονομάζει συγκεκριμένο υπάλληλο της Κιβωτού, που από την δομή της Αθήνας πήγε σε αυτή του Βόλου και μετά στην Καλαμάτα, όπου δηλαδή φιλοξενήθηκε κατά καιρούς ως ανήλικος και ο καταγγέλλων.

 

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Όπως έχει γίνει γνωστό, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση, που διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής. Είχε προηγηθεί ο διοικητικός έλεγχος από πλευράς του “Συνηγόρου του Πολίτη” για να διακριβωθεί κατά πόσο τηρούνται οι θεσπιζόμενοι κανόνες του νέου κανονιστικού πλαισίου του υπουργείου Εργασίας για τη λειτουργία των συγκεκριμένων δομών. Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες στο πλαίσιο αυτής της έρευνας κάποια παιδιά στις δομές αυτές διακατέχονταν από φόβο, ενώ υπήρξαν και ανησυχητικές ενδείξεις ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι πιο νοσηρό. Έτσι εντατικοποιήθηκαν οι έρευνες και προέκυψε η αρχική καταγγελία από τον 19χρονο, σήμερα, πρώην φιλοξενούμενο -οποίος φέρεται να κατέθεσε στον εισαγγελέα για γεγονότα που αφορούν όχι μόνο στον ίδιο, αλλά και για ασελγείς πράξεις σε άλλα παιδιά.

 

ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: “ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ”

Εν τω μεταξύ, η “Κιβωτός του Κόσμου” με ανακοίνωσή της δηλώνει άγνοια για τα όσα καταγγέλλονται και ότι είναι πρόθυμη να παράσχει όσα στοιχεία απαιτούνται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρεται:

“Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας. Η Κιβωτός δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών, ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές”.

Σημειώνεται πως τον περασμένο Αύγουστο έγινε καταγγελία από πρώην εργαζόμενο του οργανισμού για τον ξυλοδαρμό 3 ανηλίκων σε δομή της Κιβωτού στο Βόλο από στέλεχος της Κιβωτού από την Αθήνα, για την οποία υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση, καθώς και ενός ακόμα παιδιού σε προγενέστερο χρόνο.