Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2022 09:23

Νοσηρό το κλίμα στην “Κιβωτό” της Καλαμάτας - Ανοιξαν τα στόματα μετά τις πρώτες αποκαλύψεις

Γράφτηκε από την

 Ένα εξαιρετικά νοσηρό κλίμα μεταφέρουν στις περιγραφές τους ότι επικρατούσε και στη δομή της “Κιβωτού του Κόσμου” στην Καλαμάτα άνθρωποι που γνωρίζουν περιστατικά εκ των έσω και μίλησαν στην “Ε”, με την παράκληση να μην αναφερθεί το όνομά τους.

Οι άνθρωποι αυτοί πέρα από τα σημάδια της κακής οργάνωσης και την έλλειψη ενός σταθερού περιβάλλοντος για τα φιλοξενούμενα παιδιά έγιναν αυτήκοοι μάρτυρες ενός περιστατικού “συνετισμού” που φέρεται να έγινε δύο μήνες μετά τα Χριστούγεννα, στην Αθήνα. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Ιανουάριο η απομάκρυνση από τη δομή της Καλαμάτας 4 παιδιών γιατί -όπως αναφέρουν οι μαρτυρίες- ο π. Αντώνιος έκρινε ότι χρειάζεται να τα συνετίσει επειδή είχαν μπλέξει με κακές παρέες στην Καλαμάτα.

Μεταξύ των 4 αυτών παιδιών, μαθητών Λυκείου οι τρεις και ο ένας Γυμνασίου, φέρεται να ήταν και ο 19χρονος που κατήγγειλε στις Αρχές πως κακοποιήθηκε σεξουαλικά. Τα παιδιά αυτά, μας μετέφεραν οι συνομιλητές μας ότι κρατούσε ο π. Αντώνιος κλειδωμένα για δύο μήνες σε παράρτημα της οργάνωσης στην Αθήνα “για να τους δείξει πώς πρέπει να λειτουργούν” κι όταν σε ένα ταξίδι στην πρωτεύουσα κλήθηκαν μικρότερα παιδιά από τη δομή της Καλαμάτας να τον επισκεφτούν, ξεκλείδωσε τα μεγαλύτερα αγόρια και τα έβαλε να γονατίσουν μπροστά στα μικρότερα και να παρακαλέσουν για τη συγχώρεσή τους, επειδή φάνηκαν ανάξια. Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, τα έγκλειστα αγόρια έφεραν σημάδια ξυλοδαρμού ενώ ήταν βρόμικα και έδειχναν παραμελημένα.   

 

ΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Η δομή στην Καλαμάτα λειτουργούσε υποστελεχωμένη και συχνά στις νυχτερινές βάρδιες ένας παιδαγωγός έπρεπε να προσέχει μέχρι και 15 παιδιά μικρής και μέσης ηλικίας, καθώς και εφήβους. Αυτό, επίσης, που παραξένευε τους ανθρώπους που έρχονταν σε επαφή με τη δομή ήταν η συχνότητα με την οποία άλλαζαν οι παιδαγωγοί, όπως και τα φιλοξενούμενα παιδιά -τα οποία μεταφέρονταν από δομή σε δομή και όταν ρωτούσαν τους υπεύθυνους δεν έπαιρναν ποτέ, όπως μας λένε, πειστικές απαντήσεις για το πού πήγαν τα παιδιά και για ποιο λόγο χρειάστηκε να αλλάξουν περιβάλλον.

Ακόμη, οι εργαζόμενοι μέσα στην Κιβωτό της Καλαμάτας δεν είχαν δικαίωμα να παίρνουν αποφάσεις και πρωτοβουλίες αν αυτές δεν εγκρίνονταν από τον ίδιο τον π. Αντώνιο -ενώ μας αναφέρουν ότι μέχρι και σήμερα οι υπάλληλοι της δομής προσπαθούν χωρίς αποτέλεσμα να τους δοθούν απαντήσεις για το τι θα κάνουν στις κλήσεις των δημοσιογράφων για μια δήλωση και ποια είναι η θέση της οργάνωσης.

Γενικότερα, οι μαρτυρίες στην “Ε” αναφέρουν πως σε κάθε επίσκεψή του ο π. Αντώνιος φερόταν στους εργαζόμενους της δομής σαν να ήταν σκουπίδια, τους μιλούσε υποτιμητικά και με άσχημα λόγια, ασκώντας τους ψυχολογικό πόλεμο, προκειμένου να πάρει αυτό που ήθελε. Κάτι που, όπως μας λένε, το κατάφερνε αρκετά καλά γιατί είναι ένας πολύ χειριστικός άνθρωπος, που νοιαζόταν για την εικόνα του και απαιτούσε σε κάθε επίσκεψη ενθουσιώδη υποδοχή με τραγουδάκια και ποιήματα που παράγγελνε να γράφουν για αυτόν τα παιδιά της δομής.

 

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΟΙΑ

Οι συνομιλητές μας, μας αναφέρουν ακόμη πως ο ίδιος ο π. Αντώνιος ήταν ένα πρόσωπο με πολλές εξουσίες συγκεντρωμένες στο πρόσωπό του μέσα στην οργάνωση και πέρα από μια “προσωπική φρουρά” μερικών έμπιστων ατόμων που είχαν μεγαλώσει μαζί του από παιδιά και συνεχίζουν να μένουν με τις οικογένειές τους κοντά του, δεν ερχόταν σε επαφή με κανέναν άλλον και δεν υπολόγιζε τη γνώμη των παιδαγωγών και των υπευθύνων.

Η παιδαγωγική μέθοδος του π. Αντώνιου βασιζόταν στο συνετισμό μέσα από την εξομολόγηση και τη μετάνοια, όπως ο ίδιος την εννοούσε… Μάλιστα, στην περίπτωση ενός φιλοξενούμενου παιδιού στη δομή της Καλαμάτας που ζητήθηκε να το δει παιδοψυχολόγος, ο π. Αντώνιος φέρεται να ήταν ανένδοτος, ενώ δεν δίσταζε -σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες- να παίρνει παιδιά στο μέσο της σχολικής χρονιάς, γιατί έκρινε πως έπρεπε να απομακρυνθούν από τη δομή όπου φιλοξενούνταν, για να πάνε σε μια άλλη. Αυτό φέρεται να συνέβη και με μαθητή στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας (σ.σ. ο οποίος φέρεται μεταξύ των παιδιών που κρατούσαν κλειδωμένα για να τα συνετίσουν), που στις αρχές αυτού του χρόνου σταμάτησε ξαφνικά να πηγαίνει στο σχολείο. Και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς τη δομή το σχολείο δεν έπαιρνε πειστικές απαντήσεις γιατί ο μαθητής απουσιάζει, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο κατατέθηκε και αναφορά στην Εισαγγελία Καλαμάτας. Μάθαμε μάλιστα πως μπροστά στην επιμονή του σχολείου απάντησαν από την Κιβωτό ότι έγινε μετεγγραφή του παιδιού σε σχολείο της Αθήνας, αλλά στην πορεία προέκυψε πως ήταν ψέμα.

 

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ

Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, η καταγγελία του 19χρονου για σεξουαλική κακοποίησή του δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία για όσους γνώριζαν συγκεκριμένα περιστατικά και ήθελαν να τα αποκαλύψουν. Κυρίως, πρώην εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι στις δομές της Κιβωτού, που αποφάσισαν πως έχει έρθει η ώρα να πάψουν να σιωπούν. Έτσι, μέσω του Διαδικτύου, ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο να γνωστοποιούν περιστατικά όπως αυτό του ξυλοδαρμού παιδιών στη δομή του Βόλου. Η καταγγελία του 19χρονου για σεξουαλική κακοποίηση έδωσε πια επίσημη διάσταση στα καταγγελλόμενα περιστατικά, αν και μαθαίνουμε πως οι αρμόδιες Αρχές δέχτηκαν την εν λόγω καταγγελία πριν περίπου 5 μήνες -ενώ χρειάστηκε μια διαρροή στα μέσα ενημέρωσης για να το μάθει και ο κόσμος.

Ν.Κ.