Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013 07:43

20% κάτω τα ακίνητα, όχι οι αντικειμενικές από την εποχή που άρχισε η ύφεση

20% κάτω τα ακίνητα, όχι οι αντικειμενικές από την εποχή που άρχισε η ύφεση

Μείωση στις τιμές των διαμερισμάτων και μονοκατοικιών, που αγγίζει ή και ξεπερνά το 20% της τιμής που είχαν το 2008, καταγράφεται στις πωλήσεις ακινήτων στην περιοχή της Καλαμάτας και της υπόλοιπης Μεσσηνίας. Ωστόσο, σταθερές παραμένουν οι αντικειμενικές αξίες.

Σύμφωνα με μεσιτικά γραφεία του νομού, τις μεγαλύτερες πιέσεις στις τιμές δέχονται τα προσεισμικά ακίνητα όπου η τιμή πώλησης ξεκινάει από τα 400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) και τις περισσότερες φορές δεν ξεπερνά τα 800 ευρώ το τ.μ. Είναι ενδεικτικό ότι τριάρι διαμέρισμα 30ετίας έχει φτάσει να πωλείται 40.000 ευρώ. Οι τιμές στα καινούργια διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες κυμαίνονται από 1.650 έως 2.500 ευρώ το τ.μ. αλλά κανένας δεν αγοράζει αφού δεν υπάρχει ρευστό στην αγορά. Οπως λένε οι μεσίτες, η αγορά έχει "παγώσει" καθώς οι ιδιοκτήτες δεν πωλούν σε τόσο χαμηλές τιμές ενώ οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές περιμένουν να πέσουν και άλλο οι τιμές. Αισθητή μείωση τιμών παρατηρείται και στα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια. Η Ιουλία Μαρούλη από το ομώνυμο μεσιτικό γραφείο λέει ότι "οι τιμές έχουν πέσει πολύ, σε σημείο που οι ιδιοκτήτες σταματάνε να πουλάνε γιατί τα ακίνητά τους δεν πιάνουν την αξία που αυτοί θέλουν να τα δώσουν". Στον αντίποδα και "οι αγοραστές περιμένουν να πέσουν κι άλλο οι τιμές και αυτοί που ήταν να αγοράσουν φέτος, περιμένουν να αγοράσουν του χρόνου". Ενδεικτικά αναφέρει ότι τριάρι διαμέρισμα 30ετίας, που η εμπορική του αξία κυμαινόταν από 70.000 έως 80.000 ευρώ, έχει πέσει στα 40.000 ευρώ. Εν τω μεταξύ "οι αντικειμενικές αξίες δεν πέφτουν και οι αγοραστές πληρώνουν τους φόρους βάσει της αντικειμενικής, οπότε τα πράγματα μπερδεύονται", επισημαίνει. Και τονίζει ότι θα πρέπει "να αλλάξει η τιμή ζώνης γιατί σε ορισμένες περιοχές είναι υψηλή". Λέει, τέλος, ότι τα καινούργια διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες "δεν τα πλησιάζει κανείς γιατί πωλούνται από 2.000 έως 2.500 ευρώ το τ.μ., μόνο μια περίπτωση ξέρω που πωλήθηκε 1.800 ευρώ το τ.μ." Οσο για τα παλιά "δεν μπορεί να τα πουλήσει κανείς ούτε με 800 ευρώ το τ.μ. όταν παλιότερα πωλούνταν από 1.200 έως 1.300 ευρώ το τ.μ.". 

Η κτηματομεσίτρια Ελένη Οικονομοπούλου λέει ότι οι τιμές έχουν πέσει και υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά "αγοραπωλησίες δεν γίνονται, κι ενώ τηλεφωνούν και δείχνουν ενδιαφέρον στο τέλος κάνουν πίσω". Λέει ακόμη ότι "οι τιμές έχουν πέσει στα οικόπεδα και τις κατοικίες 30% και στα μετασεισμικά διαμερίσματα 20%, ενώ στα προσεισμικά η μείωση των τιμών κυμαίνεται από 20% έως 30%". Αναφορικά με το πώς διαμορφώνονται οι τιμές αναφέρει ότι "διαμερίσματα 15ετίας, που υπάρχει ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές, πωλούνται 1.200 και 1.300 ευρώ το τ.μ. Τα παλιά μπορεί να πωληθούν και με 600 ευρώ το τ.μ., αλλά οι αντικειμενικές τιμές είναι φυσικά υψηλότερες". 

Ο Δημήτρης Αδαμόπουλος από το μεσιτικό γραφείο Agb Αδαμόπουλος Δημήτριος λέει ότι "οι τιμές έχουν υποχωρήσει 25% σε σχέση με το 2008 και για τα καινούργια και για τα παλιά διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες, ακόμα και για τα οικόπεδα". Λέει ακόμη ότι "οι περισσότερες συμβολαιογραφικές πράξεις γίνονται σε ακίνητα μεσαίας κατηγορίας, δηλαδή αξίας από 50.000 έως 120.000 ευρώ". Σημειώνει δε ότι "πιο πολύ έχουμε πωλήσεις που αφορούν σε μια δεύτερη κατοικία, καθώς η Καλαμάτα θεωρείται πλέον ιδανικός προορισμός για Σαββατοκύριακο και υπάρχει ενδιαφέρον για εξοχική κατοικία". Οι τιμές σημειώνει, τέλος, "για τα καινούργια διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στα 1.500 ευρώ το τ.μ., ενώ για τα παλιά κυμαίνονται από 550 έως 800 ευρώ το τ.μ.". 

Η μεσίτρια Ευσταθία Πράττη από το γραφείο D.P. Real Estate λέει ότι δεν βλέπει ιδιαίτερη μείωση τιμών στην περιοχή της Καλαμάτας, σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Τονίζει, ωστόσο, ότι το γραφείο της διαθέτει περιορισμένο αριθμό ακινήτων στην περιοχή μας. Γενικότερα πάντως βλέπει ότι "υπάρχει μεγάλη πτώση στη ζήτηση αν και υπάρχει μείωση τιμών σε κάποια ακίνητα ειδικά στο κέντρο της Αθήνας". Μάλιστα όπως λέει οι τιμές για τα καινούργια διαμερίσματα διαμορφώνονται στα 1.200 και 1.300 ευρώ το τ.μ., ενώ για τα παλιά στα 400 και 500 ευρώ το τ.μ.

Ο σύμβουλος ακινήτων Θεόδωρος Σταθάς από το γραφείο Remax Real Estate Group λέει ότι οι τιμές δεν έχουν πέσει για όλα τα ακίνητα, αλλά "ένα 15% με 20% σε κάποιες περιπτώσεις, όπως είναι τα προσεισμικά διαμερίσματα και οι μονοκατοικίες που έχουν κατέβει". Κατά τα άλλα λέει ότι "ανάλογα με την ανάγκη που έχει ο καθένας διαμορφώνει την τιμή στην οποία θα πουλήσει και κατά πόσο θα πέσει ένα ακίνητο". Προσθέτει δε ότι "τα καινούργια κρατάνε τις τιμές γιατί τα περισσότερα ανήκουν σε κατασκευαστές, που τα καταφέρνουν και κρατάνε ακόμη τις τιμές". Αντίθετα τα προσεισμικά ακίνητα, ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκονται, "πωλούνται από 350 μέχρι 550 ευρώ το τ.μ. -άλλωστε δεν μπορεί να πουληθεί παραπάνω, σύμφωνα με τις συμβολαιογραφικές πράξεις που έχουν γίνει τους τελευταίους δύο μήνες".

Η κτηματομεσίτρια Μαρία Μανωλοπούλου λέει ότι "οι τιμές έχουν πέσει 1.000 ευρώ κάτω στα χωράφια, από 3.500 ευρώ το στρέμμα που κόστιζαν στον κάμπο της Σπερχογείας και του Ασπροχώματος". Μείωση τιμών παρατηρεί και στις παλιές μονοκατοικίες, αλλά και "όταν κάποιος θέλει να πουλήσει γιατί έχει ανάγκη υποχωρεί στην τιμή". Για παράδειγμα αναφέρει τα προσεισμικά διαμερίσματα και οι μονοκατοικίες πωλούνται 500 και 600 ευρώ το τ.μ., ενώ "έχουν πέσει περίπου 200 ευρώ του 1992, που πωλούνται με 1.000 ευρώ το τ.μ.". Οσο για τα καινούργια "δεν τα ζητάνε πλέον γιατί δεν έχουν λεφτά να τα αγοράσουν και αναζητούν ευκαιρίες που δεν ξεπερνούν στα καινούργια τα 1.800 ευρώ το τ.μ.".

Η μεσίτρια Εφη Δημητροπούλου - Σοφιανού λέει ότι "οι τιμές στα καινούργια έχουν πέσει περίπου 20%, και για μονοκατοικίες και διαμερίσματα, ενώ η μείωση στα προσεισμικά φτάνει και στο 50%". Και προσθέτει πως "το παρήγορο είναι ότι η αγορά αρχίζει και σαλεύει μετά τη μείωση των τιμών, κυρίως από Ελληνες του εξωτερικού και ξένους: Γερμανοί, Ρώσοι, Σουηδοί και κάποιοι Καναδοί και Αμερικάνοι, οι οποίοι βλέπουν μια σταθεροποίηση στη χώρα και αποφασίζουν να επενδύσουν". Αναφορικά με τις τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά ακινήτων αναφέρει πως ένα προσεισμικό διαμέρισμα ή μονοκατοικία πωλείται 400 και 500 ευρώ το τ.μ., ενώ τα καινούργια από 1.650 έως 2.000 ευρώ το τ.μ.