Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022 09:21

Ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ στην “Ε” για τη δύσκολη καθημερινότητα: Κυκλοφοριακό έμφραγμα σε δρόμους της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

 

Σοβαρά είναι τα κυκλοφοριακά ζητήματα που αντιμετωπίζει το Αστικό ΚΤΕΛ Καλαμάτας, από το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Στην Αθηνών καταγράφεται το πιο σοβαρό και πιο επικίνδυνο, ενώ οι στάσεις είναι κατειλημμένες από ΙΧ και τα λεωφορεία του Αστικού δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ράμπες ΑμεΑ.

Την αρνητική αυτή κατάσταση επισημαίνει στην “Ε” ο πρόεδρος του Αστικού Θανάσης Πατικόπουλος, τονίζοντας ότι αυτή επηρεάζει και την προοπτική των νέων γραμμών. Εξηγεί πως τα μικρά σύγχρονα λεωφορεία έχουν έρθει για να εξυπηρετήσουν και νέες γραμμές, που, όμως, δεν μπορούν να δημιουργηθούν, αν δεν λυθεί πρώτα το κυκλοφοριακό. Ακόμα, ζητεί την εφαρμογή εφεδρικής νόμιμης γραμμής, όταν κλείνουν σημαντικοί δρόμοι από εκδηλώσεις.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις μας, ο πρόεδρος του Αστικού Θαν. Πατικόπουλος:

- Για το θέμα του κλεισίματος των δρόμων από εκδηλώσεις σημείωσε:

“Είναι ένα μεγάλο θέμα το κλείσιμο των δρόμων. Δεν είναι μόνο με την άσκηση σεισμού, ήταν με το τρίαθλο και άλλες εκδηλώσεις που κάνουν. Το Αστικό ΚΤΕΛ λέει ‘ναι σε όλα’. Ομως, όχι έτσι, όχι με αυτόν τον τρόπο. Ολα αυτά τα βλέπω σαν προχειρότητα. Θα έπρεπε πρώτα να μας καλούν, να μας ενημερώνουν τι ακριβώς θα κάνουν, να λέμε και μεις τις δικές μας τις προτάσεις. Το ‘κλείνω δρόμο για 2 -3 ώρες’ για μας δεν λέει κάτι. Τα λεωφορεία κάπου πρέπει να πάνε. Εχουμε κάνει κάποιες συζητήσεις με τον δήμαρχο. Πιστεύω ότι από δω και πέρα θα τα πάμε πολύ καλύτερα”.

 

ΕΦΕΔΡΙΚΗ ΝΟΜΙΜΗ ΓΡΑΜΜΗ

- Επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρχει εφεδρική νόμιμη γραμμή, για την οποία ο κόσμος θα είναι ενημερωμένος:

“Γιατί, κλείνει ο δρόμος στην Αριστομένους, το λεωφορείο που θα πάει; Κάπου πρέπει να πάει. Η εκδήλωση να γίνει, δεν λέω όχι. Πως θα πάει το λεωφορείο, όμως;

Εχω κάνει μία πρόταση σε κάποιες εκδηλώσεις, όπως είναι η 28η Οκτωβρίου, η 25η Μαρτίου κι εκδηλώσεις που πρέπει να κλείσει η  Αριστομένους ή η Ναυαρίνου. Θα πρέπει να έχουμε εναλλακτικές. Εναλλακτική λύση είναι ότι θα πρέπει να έχουμε μια γραμμή εφεδρική σε τέτοιες εκδηλώσεις, νόμιμη γραμμή, όχι να ξεκινήσει το λεωφορείο και να πάει στο πουθενά. Νόμιμη γραμμή που να έχει περάσει Δημοτικό Συμβούλιο, να το ξέρει το υπουργείο Συγκοινωνιών, να έχουμε φτιάξει πρόχειρες στάσεις και να λέμε γι’ αυτή την εκδήλωση το λεωφορείο θα ακολουθήσει την εφεδρική γραμμή, για να είναι και νόμιμη. Διαφορετικά κλείνω τον δρόμο με κάποιες υποδείξεις της Τεχνικής Υπηρεσίας, να πηγαίνει το λεωφορείο Αρτέμιδος ή να πηγαίνει στην Κρήτης, είναι όλα παράνομα. Εγώ δεν μπορώ να συνεχίσω έτσι”.

- Εξήγησε ότι αυτό έχει γίνει σε άλλες πόλεις:

“Πολλά ΚΤΕΛ το έχουν κάνει αυτό το πράγμα. Σε κάποιες εκδηλώσεις που κλείνουν κεντρικοί δρόμοι σε κάθε πόλη, υπάρχει μια γραμμή που την χρησιμοποιούν σαν εφεδρική, αλλά ο κόσμος θα είναι ενημερωμένος και από μας. Και θα είναι νόμιμη γραμμή”.

- Δήλωσε ότι στη συνάντησή του με τον δήμαρχο τον ενημέρωσε για το μεγάλο θέμα του κυκλοφοριακού:

“Του έθεσα ένα μεγάλο θέμα το κυκλοφοριακό. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Δεν είναι πολλά τα σημεία, αλλά θα πρέπει να αστυνομευτούν. Ομως, η Δημοτική Αστυνομία δεν μπορώ να πω, ότι μπορεί κάνει, αλλά δεν γίνεται σε κάθε γωνία να έχουμε και έναν δημοτικό αστυνόμο. Πιστεύω ότι κάποια σημεία της πόλης πρέπει να αστυνομεύονται μόνα τους.”

 

“ΟΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ”

- Ενημέρωσε για τους δρόμους που υπάρχει κυκλοφοριακό πρόβλημα και στάθηκε ιδιαίτερα στο σοβαρό ζήτημα της Αθηνών και τον κίνδυνο για τροχαίο ατύχημα:

“Λέω για την Αριστομένους, Νέδοντος, για την Κροντήρη, για την Αθηνών που είναι είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Ολα μας τα λεωφορεία συνεχώς κινούνται παράνομα, είναι πάνω στη διπλή διαχωριστική Και τα λεωφορεία ειδικότερα στην Αθηνών περνάνε επειδή πάνε και στο ΤΕΙ και στο νοσοκομείο, έχουν μέσα 70 με 80 επιβάτες. Φανταστείτε ένα λεωφορείο να κάνει με ένα ΙΧ μετωπική μέσα στην Αθηνών τι θα γίνει. Είναι καθημερινό, όμως, είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα η Αθηνών. Η Υπαπαντής έχει κάποια προβλήματα. Ολες μας οι στάσεις είναι κατειλημμένες από ΙΧ. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ράμπες ΑμεΑ που έχουν όλα μας τα λεωφορεία”.

- Για τα νέα λεωφορεία, τη χρησιμότητα και τον στόχο να καλύψουν νέες γραμμές σημείωσε:

“Τα νέα λεωφορεία είναι σε σύνολο 7, τα 5 κινούνται ήδη στους δρόμους και είναι άλλα 2 που την επόμενη εβδομάδα θα τα έχουμε και αυτά. Αυτά τα λεωφορεία τα χρησιμοποιούμε όταν δεν έχει πολύ κόσμο, δεν έχει μεγάλη επιβατική κίνηση και τα έχουμε φέρει γιατί έχουμε να κάνουμε κάποιες προτάσεις για νέες γραμμές, για να εξυπηρετήσουμε και άλλες γειτονιές. Ομως, για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει να φτιάξουμε πρώτα το κυκλοφοριακό. Γιατί χωρίς αυτό δεν μπορεί να γίνει. Εγώ ήδη έχω κάποιες προτάσεις, έχω κάνει μελέτες και μπορώ να τις παρουσιάσω, όποτε μου ζητηθεί”.

- Για τις νέες γραμμές διευκρίνισε:

“Βεβαίως μπορούμε να δούμε τις νέες γραμμές, αλλά να μπορούμε να τις εξυπηρετήσουμε όπως πρέπει. Γιατί όταν λέμε μια νέα γραμμή, δεν είναι να πάρουμε έναν επιβάτη και να τον πάμε από τη Μαρία Κάλλας στο κέντρο. Το θέμα είναι αυτόν τον επιβάτη να τον αφήσουμε και σε σημεία ανταπόκρισης, δηλαδή να συνδεθεί και με υπόλοιπες περιοχές της Καλαμάτας. Να μπορεί να πηγαίνει στο νοσοκομείο, στη Μαντίνεια, στο ‘Φιλοξένια’”.

- Για την ανταπόκριση της γραμμής της Μικρής Μαντίνειας στο “Φιλοξένια” παρατήρησε:

“Η ανταπόκριση δεν γίνεται μόνο με τη γραμμή 2, γίνεται και με τη γραμμή 1. Δηλαδή, κάποιος επιβάτης από τη Μαντίνεια, μπορεί να κατέβει στο ‘Φιλοξένια’ και να ακολουθήσει τη γραμμή 1 και να κατέβει στη Ναυαρίνου, στη Φαρών, ενώ αντίθετα με τη γραμμή 2 να πάει στη Λακωνικής, στην Αγορά, στο νοσοκομείο”.