Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2022 10:26

Μήνυση από πρόεδρο Καλλιρρόης για τη συνέχιση έργων στη μονάδα απορριμμάτων

Μήνυση από πρόεδρο Καλλιρρόης για τη συνέχιση έργων στη μονάδα απορριμμάτων

Μήνυση κατά του δασάρχη Καλαμάτας και κατά παντός υπευθύνου “για παράβαση καθήκοντος” κατέθεσε ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλλιρρόης ως θεσμικός εκπρόσωπος των κατοίκων, ζητώντας “και την επιβολή των νόμιμων και προβλεπομένων από το άρθρο 250 του ΠΚ κυρώσεων και την παραδειγματική τους τιμωρία”.

Η μήνυση, όπως ενημερώνει ο Σύλλογος των Απανταχού Κωνσταντιναίων “Ο Αγιος Κωνσταντίνος”, σχετίζεται με εργασίες για τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στην περιοχή και την εκχέρσωση δασικής έκτασης που αρχικά κρίθηκε παράνομη από τον δασάρχη και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση την κήρυξε αναδασωτέα, αλλά στη συνέχεια το Δασαρχείο νομιμοποίησε την παρέμβαση.

Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος εξηγεί αναλυτικά τον λόγο που έφθασαν στην κατάθεση μήνυσης.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, απαντώντας στον πρόεδρο της Καλλιρρόης, στις 10 Μαρτίου 2022 ο δασάρχης ενημερώνει πως “η εταιρεία ... με μηχανικά μέσα έχει προβεί χωρίς την απαραίτητη άδεια, στην εκχέρσωση δασικών εκτάσεων εκατέρωθεν αγροτικού δρόμου, ο οποίος οδηγεί στον χώρο όπου θα γίνεται η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ. Η εκχέρσωση έγινε από το διάστημα 9-12-2021 έως 24-1-2022 και θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της εκχερσωμένης δασικής έκτασης”.

Ο σύλλογος αφού πληροφορεί ότι ο δασοφύλακας … υπέβαλε μήνυση για  παράνομη εκχέρσωση δασικής έκτασης στη θέση ‘Ονι’ της Καλλιρρόης, την οποία η κοινότητα διαβίβασε προς την Εισαγγελία  Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενημερώνει πως στις 9 Μαρτίου 2022 πρότειναν εγγράφως στη Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας, “η ανωτέρω δασική έκταση εμβαδού 1,07 στρ. κηρυχτεί ως αναδασωτέα”.

Ενημερώνει, επίσης, ότι στις 18 Απριλίου 2022 με απόφαση του “Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου “κηρύχτηκε ως αναδασωτέα η ως άνω δασική έκταση-δημόσιο δάσος, της παράνομης επέμβασης, εμβαδού 1.070 τ.μ.”.

Ο σύλλογος παρατηρεί πως ενώ έγιναν όλα αυτά, στις 26 Ιουλίου με “Πράξη Πληροφοριακού χαρακτήρα του Δασαρχείου Καλαμάτας, την οποία υπέγραψε ο ίδιος ο δασάρχης, ενεργώντας εντελώς παράνομα και κατά παράβαση του καθήκοντός του, πληροφορήθηκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου ότι δύναται να επέμβει σε έκταση δασικού χαρακτήρα εμβαδού 2.134,24 τ.μ. στην οποία εμπεριέχεται βέβαια και η ως άνω περιγραφόμενη έκταση των 1.070 τ.μ. που είχε καταστραφεί από την ίδια την Περιφέρεια με παράνομη εκχέρσωση και είχε βεβαιωθεί από τον ίδιο τον δασάρχη και έχει εκδοθεί η παραπάνω απόφαση κήρυξης της ως αναδασωτέας έκτασης”.

Γ.Σ.