Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2022 09:39

Μεσσηνία: Ηλικιωμένος νεκρός από πυρκαγιά μέσα στο σπίτι του στο Μίλα

Γράφτηκε από την

Ηλικιωμένος βρέθηκε απανθρακωμένος το πρωί της Τετάρτης από πυροσβέστες ανάμεσα σε συντρίμμια, στο κατώι της παλιάς μονοκατοικίας όπου ζούσε μόνος στο χωριό Μίλα του Δήμου Οιχαλίας.

Μέσα στη νύχτα το σπίτι του 81χρονου άνδρα που βρισκόταν στην άκρη του χωριού, παραδόθηκε στις φλόγες πιθανότατα από θερμαντική εστία και σύμφωνα με τις πυροσβεστικές αρχές κανένας από τους κατοίκους δεν κατάλαβε ότι καιγόταν, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοκληρωτικά και ο ηλικιωμένος να πεθάνει αβοήθητος. Οι συγχωριανοί του αντίκρισαν τα αποκαΐδια όταν ξύπνησαν και στις 7 χθες το πρωί κάλεσαν την Πυροσβεστική, που έσπευσε σε βοήθεια με 10 στελέχη και 3 οχήματα. Εκτός από τους τοίχους όλα τα άλλα, από την σκεπή μέχρι το πάτωμα, είχαν καταρρεύσει γι’ αυτό και πυροσβεστικές πηγές αναφέρουν στην “Ε” ότι τα αίτια της φωτιάς δεν είναι ξεκάθαρα προσώρας και διερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της ΠΥ Καλαμάτας - ενώ δεν αποκλείουν να ξεκίνησε από αναμμένο θερμαντικό σώμα ή εστία με ξύλα.

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΥΜΑΤΑ

Αξίζει πάντως να αναφερθεί πως τα θύματα των πυρκαγιών σε σπίτια, στην πλειονότητά τους είναι ηλικιωμένοι και ανήμποροι άνθρωποι, που δεν αντιλαμβάνονται ή δεν προλαβαίνουν να απομακρυνθούν έγκαιρα από τις φλόγες. Ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες συμβαίνει να ξεσπούν πυρκαγιές από θερμάστρες και τζάκια, και ηλικιωμένοι να εντοπίζονται απανθρακωμένοι από τις πυροσβεστικές δυνάμεις μέσα στο σπίτι τους.

Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ

Σε ανάρτηση του Πυροσβεστικού Σώματος τονίζεται ότι “ο ηλεκτρισμός και οι συσκευές θέρμανσης αποτελούν σημαντικές αιτίες πυρκαγιών σε κατοικίες”. Συγκεκριμένα, η Πυροσβεστική συνιστά προσοχή στη χρήση που γίνεται στις ηλεκτρικές σόμπες, τα θερμαινόμενα υποστρώματα, τα αερόθερμα, τα κλιματιστικά, τις σόμπες υγραερίου και πετρελαίου, τα τζάκια και τις ξυλόσομπες. Επίσης, προειδοποιεί να μην υπερφορτώνουμε τα πολύμπριζα και να σβήνουμε τις συσκευές εάν πρόκειται να απομακρυνθούμε από το χώρο λειτουργίας τους. Ακόμη να καθαρίζουμε κάθε χρόνο τις καμινάδες και τους σωλήνες απαγωγής καπνού. Επιπλέον, εφιστά την προσοχή μας για την απαρέγκλιτη τήρηση των οδηγιών του κατασκευαστή και του τρόπου χρήσης ενός θερμαντικού σώματος, όπως είναι η απόσταση εστιών από είδη ρουχισμού, ξύλινα έπιπλα και άλλα εύφλεκτα υλικά. Ειδικά για τα ηλεκτρικά υποστρώματα, που μπορούν να υποστούν φθορές από την χρόνια χρήση, υπάρχει ημερομηνία λήξης και πρέπει να αντικαθίστανται με βάση τις υποδείξεις του κατασκευαστή.

Ν.Κ.