Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2023 08:45

Συνεχίζεται η αποχή των δικηγόρων - Η απλήρωτη νομική βοήθεια φρακάρει τα δικαστήρια

 

Δεκάδες υποθέσεις με κατηγορούμενους που αδυνατούν να πληρώσουν συνήγορο και πρέπει να τους διορίσει η έδρα, παραμένουν αδίκαστες στα δικαστήρια της Καλαμάτας από πέρυσι τον Νοέμβριο γιατί οι δικηγόροι είναι απλήρωτοι από το κράτος εδώ και 3,5 χρόνια, και γι’ αυτό έπαψαν να παρέχουν δωρεάν νομική βοήθεια σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστα Μαργέλη το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί τα τελευταία τρία χρόνια και παρά τις αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις δεν έχει επιτευχθεί πραγματική επίσπευση της εκκαθάρισης των οφειλομένων αποζημιώσεων και της πληρωμής τους.

Οι αυτεπάγγελτα διορισμένοι δικηγόροι παρέχουν τις υπερασπιστικές υπηρεσίες τους σε οικονομικά ανήμπορους κατηγορούμενους, που αλλιώς δεν θα είχαν συνήγορο για να τους υπερασπιστεί -και αυτές οι υποθέσεις είναι πάρα πολλές στα δικαστήρια της Καλαμάτας. Κατά συνέπεια το χρονίζον πρόβλημα με τους χιλιάδες ανεκκαθάριστους φακέλους νομικής βοήθειας δεν πλήττει μόνο τους δικηγόρους, αλλά υπονομεύει και το θεσμό της νομικής βοήθειας -ο οποίος εξυπηρετεί την παροχή έννομης προστασίας στους πιο αδύναμους πολίτες.

 

ΑΠΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

Οι δικηγόροι όλης της χώρας, με απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, απέχουν επ’ αόριστον από τις υποθέσεις νομικής βοήθειας (εξαιρουμένων των περιπτώσεων παραγραφών σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις, της συμπλήρωσης ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης και των συνοδειών στις ποινικές υποθέσεις) από πέρυσι στις 21 Νοεμβρίου. Ο Κώστας Μαργέλης πιστεύει μάλιστα ότι η αποχή θα συνεχιστεί και όλο το Φεβρουάριο. “Δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στην απονομή της δικαιοσύνης διότι οι υποθέσεις αυτές αναβάλλονται και υπάρχει πρόβλημα στους συνανθρώπους μας οι οποίοι χρήζουν ανάγκης νομικής βοήθειας”, διαπιστώνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας. Αλλά, δυστυχώς, η καθυστέρηση της εκκαθάρισης και εξόφλησης των οφειλομένων αμοιβών είναι πάρα πολύ μεγάλη, “με συνέπεια οι δικηγόροι να μην μπορούν να πληρωθούν και το υπουργείο Δικαιοσύνης να προβάλλει ως δικαιολογία την έλλειψη επαρκούς προσωπικού”.

Όσο για τις 3 προσλήψεις υπαλλήλων προ μερικών ημερών με σκοπό να βοηθήσουν στην εκκαθάριση των χιλιάδων φάκελων νομικής βοήθειας που λιμνάζουν, ακόμη δεν έχουν τοποθετηθεί και σύμφωνα με τον Κώστα Μαργέλη κανένα έργο δεν έχει αρχίσει να γίνεται.

Ν.Κ.