Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2023 20:00

Μάρτιο με Απρίλιο τα σκουπίδια στην Καλλιρρόη

Μάρτιο με Απρίλιο τα σκουπίδια στην Καλλιρρόη

Μάρτιο με Απρίλιο θα ξεκινήσει η μεταβατική περίοδος διαχείρισης των απορριμμάτων για τη Μεσσηνία στη μονάδα της Καλλιρρόης, δήλωσε χθες στην “Ε” ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου Σταύρος Αργειτάκος, πριν την κοπή της πίτας στα νέα γραφεία του Φορέα στην Καλαμάτα.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι ολοκληρώθηκε ο προσυμβατικός έλεγχος και το επόμενο διάστημα θα δημοπρατηθούν οι πρώτοι 7 Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), μεταξύ των οποίων και ο κλειστός σύγχρονος σταθμός του Δήμου Καλαμάτας (κοντά στη ΜΟΛΑΚ), που θα εξυπηρετεί και τον Δήμο Μεσσήνης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μας, ο κ. Αργειτάκος μας ενημέρωσε ότι “σύντομα, μέσα στον Φεβρουάριο, η μονάδα στην Παλιόχουνη Αρκαδίας θα κάνει ολοκληρωμένη επεξεργασία. Η μονάδα στην Καλλιρρόη για τη μεταβατική περίοδο θα είναι έτοιμη Μάρτη με Απρίλη. Ενα 1 - 2 μήνες μετά θα είναι έτοιμη και στον Δήμο Ευρώτα”.
Εκτίμησε πως “στα μέσα του 2023 θα έχουμε ξεκινήσει και ολοκληρωμένη διαχείριση και τη μεταβατική σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας. Στις αρχές του 2024 θα έχουμε ολοκληρωμένη διαχείριση σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου”.

Για τους ΣΜΑ παρατήρησε πως “για τους πρώτους 7 έχουμε πάρει τον προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται η δημοπράτηση. Και για τους υπόλοιπους 8 περιμένουμε τον προσυμβατικό έλεγχο. Μέσα στο 2023 θα έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται και οι πρώτοι 7 και οι υπόλοιποι 8. Επειδή δεν είναι δύσκολα έργα, αρχές του 2024 μπορεί να είναι έτοιμοι”.

Για τους δήμους που δεν πληρώνουν την ΤΕΡΝΑ, την ανάδοχο εταιρεία, για τη μεταβατική διαχείριση στην Παλιόχουνη, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ βεβαίωσε ότι “θα γίνει νομοθετική ρύθμιση για πληρωμή με παρακράτηση από τους ΚΑΠ”. Ανέφερε πως “δύο δήμοι είναι που δεν έχουν πληρώσει σημαντικά ποσά, είναι το 80% των οφειλών. Μικρότεροι δήμοι πληρώνουν με καθυστέρηση”. Υποστήριξε ότι “οι δήμοι είναι σε μεταβατικό στάδιο, να περάσει λίγος χρόνος για να πατήσουμε γερά στα πόδια μας” και πρόσθεσε: “Εκαναν και αύξηση δήμοι, αλλά, όπως λένε, είναι μεγάλη ηαύξηση του ενεργειακού κόστους, παραπάνω από αυτό που είχαν υπολογίσει. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει δήμαρχος που δεν πληρώνει, γιατί έτσι θέλει”.

Κατά την κοπή της πίτας, με τη συμμετοχή μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, εργαζομένων και συνεργατών του ΦΟΔΣΑ, αναφέρθηκε, επίσης, ότι με γοργούς ρυθμούς, καθώς υπάρχει πλέον ανάδοχος, προχωράει το έργο για την τοποθέτηση οικίσκων ανταποδοτικής ανακύκλωσης (στο Δήμο Καλαμάτας θα τοποθετηθούν 7 οικίσκοι), ενώ -μεταξύ άλλων- υπάρχει συνεργασία μεταξύ ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου και δήμων, προκειμένου να τρέξει μια καμπάνια ενημέρωσης με επίκεντρο την ανακύκλωση.

Γ.Σ.