Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2023 08:12

Μεσσηνία: Ακαρπες οι έρευνες για το ζευγάρι Αμερικανών - Αύξηση εξαφανίσεων ηλικιωμένων κατα 106%!

Μεσσηνία: Ακαρπες οι έρευνες για το ζευγάρι Αμερικανών - Αύξηση εξαφανίσεων ηλικιωμένων κατα 106%!

Άκαρπες έχουν αποβεί μέχρι τώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό του ζευγαριού των Αμερικανών από τη Ντάπια της Μεθώνης που αγνοούνται από τις 23 του περασμένου Ιανουαρίου.

Οι Αρχές και οι εθελοντές που συμμετείχαν μέχρι και την περασμένη Κυριακή, οπότε συνεχίζονταν εντατικά οι έρευνες, έλεγξαν τα σημεία τα οποία τούς υποδείχθηκαν τόσο με τη χρήση drone όσο και με πεζοπόρο τμήμα εθελοντών χωρίς, ωστόσο, να βρουν ίχνη του 83χρονου Ντέιβιντ-Χάρισον και της 80χρονης συζύγου του Λουκρισίας Ρόμπινσον (για τους οποίους έχει εκδοθεί Missing Alert) ή του αυτοκινήτου τους: ενός μπλε ηλεκτρίκ Opel Agila, με αριθμό κυκλοφορίας ΚΜΤ 7738. Την ίδια ώρα προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία του Οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, που δείχνουν ότι κάθε δύο ημέρες ένας ενήλικος αγνοείται. Ενδεικτικά, μόνο πέρυσι όλο το χρόνο, 167 ενήλικοι υποστηρίχθηκαν στον τομέα της Εξαφάνισης του Οργανισμού με δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης.

 

ΑΥΞΗΣΗ 106% ΣΤΙΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Τα ετήσια στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού για το 2022 δείχνουν μια αύξηση 106% στον αριθμό περιστατικών των εξαφανίσεων ενηλίκων με σοβαρά προβλήματα. Στον πυλώνα δράσεων για ενηλίκους θύματα εξαφάνισης “Το Χαμόγελο του Παιδιού” το 2021 χειρίστηκε 81 αιτήματα για την αναζήτηση ισάριθμων ενηλίκων από 19 έως 60 ετών, εκ των οποίων οι 68 βρέθηκαν. Για 31 ενηλίκους ενεργοποιήθηκε το Missing Alert και για 28 ενεργοποιήθηκε η ομάδα “Θανάσης Μακρής”, ενώ υπήρξε αύξηση 62% στον αριθμό περιστατικών εξαφάνισης ενηλίκων. Όλο το 2020 και το 1ο τετράμηνο του 2021 “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, σε συνεργασία με την Αστυνομία και τους συναρμόδιους φορείς, αναζήτησε 37 ενηλίκους. Σε αυτές τις συνθήκες είναι σημαντικό ωστόσο να κατανοήσουμε ότι οι ενήλικοι με σοβαρά προβλήματα δεν αγνούνται απλά, αλλά κινδυνεύουν. Γι’ αυτό και ο Οργανισμός με έκκλησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προτρέπει ο καθένας να βοηθήσει έναν αγνοούμενο να βρει το δρόμο για το σπίτι του κατεβάζοντας το Missing Alert App.

 

ΤΟ MISSING ALERT APP

H δωρεάν εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα Missing Alert App (διαθέσιμη μέσω Apple Store και Google Play) βοηθά στον ταχύτερο εντοπισμό των εξαφανισμένων ατόμων στην χώρα μας. Δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να συμβάλλουν, σε πραγματικό χρόνο, στις έρευνες εντοπισμού αγνοουμένων, αλλά και να προστατεύσουν αγαπημένα τους πρόσωπα, παιδιά καθώς και ενηλίκους με υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης, διευρύνοντας έτσι τον κοινωνικό κύκλο αλληλεγγύης. Κατεβάζοντας το app στο κινητό, οι χρήστες μπορούν:

• Να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις τρέχουσες

• εξαφανίσεις παιδιών και ενηλίκων καθώς και για την εξέλιξή τους.

• Να βοηθούν το έργο του Οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού” παρέχοντας πληροφορίες για κάποια υπόθεση, όπου και αν βρίσκονται ανά πάσα στιγμή, μέσω chat ή τηλεφώνου.

• Να κάνουν αναζήτηση περιστατικών εξαφάνισης βάσει διαφορετικών κριτηρίων (π.χ. ημερομηνία εξαφάνισης, απόστασης από τους ίδιους).

• Να κοινοποιούν περιστατικά εξαφάνισης μέσω των προσωπικών τους social media, κινητοποιώντας με αυτόν τον τρόπο και άλλους εθελοντές.

• Να προστατεύουν οικεία τους πρόσωπα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης (π.χ. λόγω άνοιας, νοητικής στέρησης), δηλώνοντας προληπτικά τα στοιχεία τους -μέσω του app- ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αναγγελίας εξαφάνισης και έναρξης της έρευνας, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Την εφαρμογή διαχειρίζεται αποκλειστικά η εξειδικευμένη ομάδα του Οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, η οποία διοχετεύει τις πληροφορίες των χρηστών στην Αστυνομία, καθώς και σε άλλους θεσμικούς συναρμόδιους φορείς για τη διαχείριση κάθε περιστατικού εξαφάνισης στην Ελλάδα.