Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2023 08:13

Οδηγίες για ασφαλή οδήγηση ποδηλάτου

Γράφτηκε από την
Οδηγίες για ασφαλή οδήγηση ποδηλάτου

 

“Δεν ξεχνάμε, όταν οδηγούμε το ποδήλατό μας, είμαστε οδηγοί”: Με τη φράση αυτή τελειώνει το τηλεοπτικό σποτ διάρκειας 30 δευτερολέπτων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) “Πάνος Μυλωνάς” για την εκπαίδευση των παιδιών στις βασικές αρχές ασφαλούς χρήσης και μετακίνησής τους με ποδήλατο. Επιπλέον, το σποτ επιδιώκει την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των γονιών τους στην ασφαλή χρήση του ποδηλάτου.

Το βιντεάκι ξεκινά με το μικρό εκφωνητή να θυμίζει στους συνομήλικούς του ότι “μπορεί το ποδήλατό μας να είναι μικρό αλλά στο δρόμο ακολουθούμε όλοι τους ίδιους κανόνες”. Ακολουθεί ένα… τσεκάρισμα στα λάστιχα και τα φρένα, τα  φώτα και το κουδούνι. Και πριν ανέβουν στα ποδήλατά τους, τα παιδιά φοράνε προστατευτικά και κράνος.  

Εξάλλου, το κράνος είναι υποχρεωτικό για παιδιά ποδηλάτες και μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις στον τομέα της οδικής ασφάλειας, όπως αυτές τέθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου του 2021 κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Το στρατηγικό σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα/δράσεις δεσμευτικού χαρακτήρα που πρέπει να ληφθούν σε εθνικό επίπεδο από όλους τους αρμόδιους φορείς για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των νεκρών, αλλά και των σοβαρά τραυματιών κατά 50%.

Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις του σχεδίου, μεταξύ άλλων, αφορούν:

  • Την κατηγοριοποίηση των παραβάσεων του ΚΟΚ ανά βαθμό επικινδυνότητας με έμφαση στις παραβάσεις που αυξάνουν την πιθανότητα θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος.
  • Τον διαχωρισμό των κυρώσεων με βασικό κριτήριο την οδηγική συμπεριφορά και την ασφάλεια του οχήματος.
  • Τη μείωση της μέσης ταχύτητας κίνησης στις κατοικημένες περιοχές.
  • Την ενσωμάτωση νέων κατηγοριών οχημάτων, όπως αυτό της μικροκινητικότητας (όπως πατίνια).
  • Την υποχρεωτική χρήση προστατευτικού κράνους για χρήστες ποδηλάτου ηλικίας έως 12 ετών.

Ν.Κ.


NEWSLETTER