Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2023 08:48

Παντρεύτηκε το πρώτο ασυνόδευτο παιδί που έφτασε στην Καλαμάτα

Παντρεύτηκε το πρώτο ασυνόδευτο παιδί που έφτασε στην Καλαμάτα

Ο γάμος του πρώτου (πρώην) ασυνόδευτου παιδιού που εντάχθηκε στο πρόγραμμα υποστήριξης ασυνόδευτων εφήβων της ΜΕΤΑδρασης στην Καλαμάτα, έγινε πριν από λίγες ημέρες στο Ιστορικό Δημαρχείο της πόλης.

Ένα ασυνόδευτο παιδί που έφτασε από τη Συρία στην Ελλάδα τα χρόνια της προσφυγικής κρίσης και γλίτωσε από τη “ζούγκλα” του προσφυγικού καταυλισμού της Σάμου, καθώς στάθηκε τυχερός γιατί υπήρχε θέση στη δομή της ΜΕΤΑδρασης -την μοναδική που υπάρχει στο νησί για ασυνόδευτα παιδιά μέχρι και σήμερα, και που είναι σχεδόν πάντα γεμάτη.

Όταν έκλεισε τα 16, το 2018, ο Οργανισμός του πρότεινε να έρθει στην Καλαμάτα, όπου μόλις ξεκινούσε το πρωτοπόρο πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης για εφήβους. Με τη βοήθεια της ομάδας της ΜΕΤΑδρασης στην Καλαμάτα, αλλά και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας που τον αγκάλιασε, εντάχθηκε άμεσα στο σχολείο και έμαθε άπταιστα τα ελληνικά. Παράλληλα, ασχολούνταν με το αγαπημένο του άθλημα την ποδηλασία, έκανε φίλους, εργαζόταν περιστασιακά και όταν πια ενηλικιώθηκε, πήγε σε δικό του διαμέρισμα.

Ερωτεύτηκε, έγινε πατέρας και επειδή οι άνθρωποι του Οργανισμού τον αισθάνονται παιδί τους πια μετά από τόσα χρόνια, έγιναν κουμπάροι του και τον πάντρεψαν!

Σήμερα πλέον, το ασυνόδευτο παιδί έγινε άντρας, έχει δημιουργήσει τη δική του οικογένεια και συνεχίζει να βάζει στόχους και βήμα-βήμα να τους κατακτά.

Αξίζει να σημειωθεί πως, στα συνολικά 12 χρόνια της δράσης του, ο Οργανισμός οδηγήθηκε στη δημιουργία ενός προστατευτικού δικτύου για τα ασυνόδευτα παιδιά, το οποίο αποτελείται από ένα σύνολο δράσεων, μεταξύ των οποίων είναι οι μεταβατικές δομές φιλοξενίας και η υποστηριζόμενη ημιαυτόνομη διαβίωση για εφήβους 16-18 ετών.


* Το πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης ασυνόδευτων ανηλίκων στην Καλαμάτα υποστηρίζεται από το Ίδρυμα “Kahane” και από ιδίους πόρους της ΜΕΤΑδρασης.
Η ΜΕΤΑδραση, από το 2018 που ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης για ασυνόδευτους εφήβους έχει υποστηρίξει 232 παιδιά.

Ν.Κ.