Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2023 08:30

Καλαμάτα: Αποφάσεις για τα δρομολόγια λεωφορείων στη Θουρία

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Αποφάσεις για τα δρομολόγια λεωφορείων στη Θουρία

 

Σε κλίμα αντιπαραθέσεων, παρουσία αρκετών κατοίκων της Θουρίας, αναμένεται να εξεταστεί σήμερα στις 7 το απόγευμα, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, η αίτηση θεραπείας - προσφυγής του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μεσσηνίας κατά της επέκτασης της αστικής περιοχής της Θουρίας που αποφασίστηκε ομόφωνα στις 25 Ιανουαρίου.

Την προσφυγή του Υπεραστικού στηρίζουν πρόεδροι 11 γειτονικών κοινοτήτων, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Θουρίας, καθώς θεωρεί ότι δεν θέλουν την πρόοδο, την επίλυση σε ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα για την Θουρία, αφού δεν αφορά και τη δική τους κοινότητα.

Οι πρόεδροι Αμμου, Αλωνίων, Αριος, Αριοχωρίου, Ανεμομύλου, Ασπροπουλιάς, Αρφαρών, Πηδήματος, Σταματινού, Αμφειας, Πολιανής καλούν με κοινό τους έγγραφο το Δ.Σ. να επανεξετάσει το θέμα της επέκτασης της αστικής περιοχής της Θουρίας.

Εντύπωση προκαλεί η κοινή θέση των προέδρων, η ταύτισή τους με το Υπεραστικό, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι “τα υφιστάμενα δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ προς Αρφαρά, Αρι, Ανω και Κάτω Αμφεια και προς τους κοντινούς αυτών οικισμούς, εξυπηρετούν με συνέπεια τις περιοχές μας έως σήμερα, διότι ως γνωστόν εξαρτώνται εν πολλοίς από την επιβατική κίνηση της Θουρίας”, παρότι κατά καιρούς εκφράζονται σοβαρά παράπονα από τους συγχωριανούς τους. Θεωρούν, μάλιστα ότι το Δ.Σ. οδηγήθηκε στην απόφαση για την επέκταση της αστικής περιοχής και της αστικής γραμμής προς Θουρία βιαστικά, χωρίς μελέτες, χωρίς διαβούλευση με όλος εμάς και χωρίς να λάβετε υπόψη σας τις δυσμενείς συνέπειες που θα υπάρξουν από την παραπάνω απόφαση”.

Στο αίτημά του το Υπεραστικό ΚΤΕΛ αναφέρει ότι “η δε υλική βλάβη της ημετέρας εταιρείας είναι προφανής και συνίσταται στη δραστική μείωση των δρομολογίων της στη Θουρία, εάν η συμβαλλόμενη απόφαση επικυρωθεί και εν τέλει ισχύσει. Αιτούμεθα να γίνει δεκτή η κρινομένη αίτηση θεραπείας επί τω τέλει όπως ανακληθεί άλλως ακυρωθεί η προσβαλλόμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας”.

Η προσφυγή και κυρίως η ταύτιση των 11 προέδρων και η διαφωνία τους με την επέκταση, έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, την αντίδραση της Κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας της Θουρίας και στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναμένεται να παραστεί αρκετός κόσμος από το χωριό. Στόχος της κοινωνίας της Θουρίας είναι να ξεκαθαρίσει ότι η επέκταση της αστικής περιοχής και συγκοινωνίας στο χωριό θα προσφέρει σημαντικά οφέλη και θα εξυπηρετήσει σημαντικά τους κατοίκους και ιδιαίτερα τα παιδιά - μαθητές στη μετακίνησή τους προς και από την Καλαμάτα για τα φροντιστήρια. Ο πρόεδρος Κώστας

Κυριακόπουλος κι εκπρόσωποι τοπικών φορέων επισημαίνουν ότι το αίτημα για την επέκταση έχει κατατεθεί με ξεκάθαρο τρόπο με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας από το 2019 και χρειάστηκαν 3,5 χρόνια, για να συζητηθεί και να ληφθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, μάλιστα, με πρωτοβουλία της μειοψηφίας.

* Να υπενθυμίσουμε ότι ομόφωνα “ναι” στην επέκταση της αστικής περιοχής στη Θουρία, είπε το Δ.Σ. Καλαμάτας το απόγευμα της 25ης Ιανουαρίου, με την επιφύλαξη της δημοτικής αρχής που αρχικά ζήτησε αναβολή, καθώς και παρουσία κόσμου από το χωριό που υποστήριξε με θέρμη το αίτημα.

Για το θέμα που ήρθε στο Συμβούλιο μετά από αίτημα 18 συμβούλων της μειοψηφίας, η δημοτική αρχή, αρχικά, δια του δημαρχεύοντα αντιδημάρχου Σαράντου Μαρινάκη (ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είχε προσέλθει με μεγάλη καθυστέρηση λόγω της παρουσίας του στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του νέου Αρχηγού ΓΕΣ) ζήτησε αναβολή, για να τεκμηριωθεί η πρόταση, επικαλούμενη γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας ότι δεν πληρούνται οι όροι για την επέκταση.

Και τελικά, μετά τις αντιδράσεις των παριστάμενων κατοίκων, το υποστήριξαν και το ψήφισαν “με επιφύλαξη”, όπως ανέφερε ο δήμαρχος.

Γ.Σ.


NEWSLETTER