Πέμπτη, 06 Απριλίου 2023 14:00

Τιμητική διάκριση για το λιμενάρχη Πύλου

Τιμητική διάκριση για το λιμενάρχη Πύλου

Ο Μεσσήνιος λιμενάρχης Πύλου αντιπλοίαρχος Χαράλαμπος Ψυχογυιός ήταν ένας από τους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής ο οποίος τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Ναυτιλίας, για τις υπηρεσίες που προσέφερε ως κεντρικός λιμενάρχης Μυτιλήνης από το Φθινόπωρο τους 2020 έως την Άνοιξη του 2022.

Η τελετή βράβευσης στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. διεξήχθη στις 29 του περασμένου Μαρτίου και σε αυτή τιμήθηκαν οι γυναίκες και οι άνδρες του Σώματος για την προσφορά τους στην διάσωση ανθρώπων, στην φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης, καθώς και στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος στην θάλασσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης βράβευσε και 5 σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας για το θάρρος τους, καθώς διέσωσαν δεκάδες συνανθρώπους τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Πιο αναλυτικά, στην διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν γυναίκες και άνδρες κεντρικοί λιμενάρχες και λιμενάρχες του ανατολικού Αιγαίου, καθώς και στελέχη του Λιμενικού που επιχειρούν κυρίως στην ίδια περιοχή, με πλωτά μέσα και περιπολικά ανοικτής θαλάσσης.

Όπως είναι γνωστό περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι διασώθηκαν από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής την τελευταία τετραετία σε περισσότερα από 1.200 περιστατικά. Επίσης, από το 2019 έως και σήμερα, σε περισσότερες από 1.800 υποθέσεις, έχουν κατασχεθεί περίπου 7,5 τόνοι κατεργασμένης και 2,7 τόνοι ακατέργαστης κάνναβης και 619 κιλά κοκαΐνης.

Ως προς την δίωξη του λαθρεμπορίου, από το 2019 έως και σήμερα, σε 330 υποθέσεις, έχουν συλληφθεί 405 άτομα, ενώ έχουν κατασχεθεί 46 εκατ. τσιγάρα και 12,385 τόνοι καπνού, που αντιστοιχούν σε σχεδόν 13 εκατ. ευρώ διαφυγόντες δασμούς.

Ν.Κ.