Σάββατο, 22 Απριλίου 2023 08:32

Δημήτρης Βερβεσός Πρόεδρος Δικηγορικών Συλλόγων: “Η δικαιοσύνη πληγώνει βαθύτατα όσους την υποστηρίζουν”

Γράφτηκε από την
Δημήτρης Βερβεσός Πρόεδρος Δικηγορικών Συλλόγων: “Η δικαιοσύνη πληγώνει βαθύτατα όσους την υποστηρίζουν”

 

“Η Δικαιοσύνη τελευταία υστερεί· αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να κρατήσει τη θεσμική της ανεξαρτησία, αλλά πληγώνει βαθύτατα όσους την υποστηρίζουν, και κυρίως το σώμα της ελληνικής Δημοκρατίας”.

Με ευθύτητα λόγου και τεκμηριωμένη άποψη, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός μιλά στην “Ε” για τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τους δικηγόρους και τη Δικαιοσύνη γενικότερα, με αφορμή την παρουσία του χθες στην Καλαμάτα, στην ενημερωτική εκδήλωση του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου για την εκκαθάριση και πληρωμή των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας.

Επίσης, ένα φλέγον ζήτημα για το οποίο ο κ. Βερβεσός μιλά και συζητήθηκε στην εκδήλωση, είναι οι… ρυθμοί χελώνας στην απονομή Δικαιοσύνης. Στην Ελλάδα ο μέσος χρόνος έκδοσης δικαστικής απόφασης είναι 1.711 ημέρες από τη μέρα που θα προσφύγει κάποιος στα δικαστήρια, την ώρα που η δεύτερη χώρα μετά από εμάς, η Σλοβενία ή η Σλοβακία είναι στις 1.164 και ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 450 ημέρες - κι αυτό όταν η χώρα μας είναι σε αναλογία δικαστών - πληθυσμού η 3η υψηλότερη στην Ευρώπη.

 

“Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΥΣΤΕΡΕΙ"

Ο Δημ. Βερβεσός αναφέρεται και σε “θέματα που απασχολούν τη δικαιοσύνη τελευταία και την έχουν εκθέσει δημοσίως στους επικριτές της -και όχι αβάσιμα-, που έχουν να κάνουν με τις παρεμβάσεις στο έργο της”. Σε σχέση -όπως λέει- “με τις τελευταίες δηλώσεις του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου (σ.σ. τον πρώην αντιπρόεδρο Χρήστο Τζανερίκο, ο οποίος παραιτήθηκε μετά τις επικρίσεις που προκλήθηκαν από τη δημόσια δήλωσή του με την οποία ασκούσε σκληρή κριτική σε διάταξη της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη), την ταχύτητα της έκδοσης αποφάσεων για υποθέσεις όπως ήταν τα funds και οι δανειολήπτες”. Ζητήματα στα οποία, σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό, “η ελληνική Δικαιοσύνη τελευταίως υστερεί, και αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να φτάσει στο ύψος της αποστολής της και να κρατήσει τη θεσμική της ανεξαρτησία, αλλά πληγώνει βαθύτατα και όσους την υποστηρίζουν, αλλά, κυρίως, και το σώμα της ελληνικής Δημοκρατίας”, γιατί “Δημοκρατία χωρίς Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει!”.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος προτείνει: “Να θεσπιστεί για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης διάταξη νόμου με την οποία δεν θα μπορεί να τοποθετείται αφυπηρετών δικαστικός λειτουργός σε δημόσια θέση τουλάχιστον για 3 χρόνια από την συνταξιοδότησή του”. Επίσης, “η εκλογή της ηγεσίας να μην γίνεται από την κυβέρνηση αλλά να γίνεται από ένα διευρυμένο σώμα, το οποίο θα αποτελεί το εκλεκτορικό σώμα των δικαστών, και ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρχει επιλογή και σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν τα πειθαρχικά συμβούλια των δικαστικών λειτουργών, με τη δυνατότητα να υπάρχει μια ταχύτερη εκκαθάριση των υποθέσεων αυτών οι οποίες σήμερα λιμνάζουν”. Σχετικά με την ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης θεωρεί πως “πρέπει να γίνουν αλλαγές σε επίπεδο θεσμικό, δηλαδή σε επίπεδο Κωδίκων, αλλά κυρίως νοοτροπιών -γιατί νομίζω ότι σήμερα το πρόβλημα από το οποίο πάσχει η ελληνική Δικαιοσύνη, είναι οι νοοτροπίες συγκεκριμένων, λίγων δικαστών, οι οποίοι δημιουργούν μια καθυστέρηση στην απονομή τέτοια που καθιστούν τη Δικαιοσύνη μια έννοια πολυτελή για τον πολίτη”, λέει καταλήγοντας ο Δημήτρης Βερβεσός.

Ν.Κ.      

 

* Ο κ. Βερβεσός άνοιξε τις εργασίες της ενημερωτικής δράσης του ΔΣΚ, στο οποίο εισηγητές ήταν οι Αλέξανδρος Μαντζούτσος, αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Βασίλης Μανιός, διευθυντής Τηλεματικής και υπεύθυνος ΟΠΣ (Portal) της Ολομέλειας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κωνσταντίνος Μαργέλης.


NEWSLETTER