Τρίτη, 09 Μαϊος 2023 08:27

Παναγιώτης Πετρόπουλος - αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων: “Η βία αφορά την κοινωνία και όχι μόνο την εκπαίδευση”

Γράφτηκε από την

 

Κεντρική πλατεία Καλαμάτας ξημερώματα Σαββάτου 22 Απριλίου, μια ομάδα 10-15 νεαρών επιτίθεται σε έναν ενήλικο άνδρα χτυπώντας τον με γροθιές και κλωτσιές στο κεφάλι και το σώμα.

Η Αστυνομία συλλαμβάνει τρεις ανηλίκους 15, 16 και 17 ετών, ενώ ένας ακόμα 16χρονος διαφεύγει του αυτοφώρου. Πλατεία Υπαπαντής νωρίς το βράδυ της περασμένης Παρασκευής με μαγαζιά και εστιατόρια ανοιχτά, η ιστορία επαναλαμβάνεται: δύο μαθητές, ένας 15χρονος και ένας 16χρονος, πέφτουν θύματα άγριου ξυλοδαρμού από συνομήλικούς τους. Συλλαμβάνονται τρεις ανήλικοι, ανάμεσά τους ο 15χρονος συλληφθείς για τον ξυλοδαρμό στην κεντρική πλατεία και ο 16χρονος που είχε διαφύγει της σύλληψης.

Η βία πια δεν αφορά μόνο τους παραβάτες και τις οικογένειές τους· αποκτά σκληρά χαρακτηριστικά, ξεφεύγει από το εκπαιδευτικό περιβάλλον και γίνεται ένας τρόπος ζωής και έκφρασης. Όπως λέει μιλώντας στην “Ε” ο Παναγιώτης Πετρόπουλος, εκπαιδευτικός και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων (ΕΠΑ) Καλαμάτας, το “ότι μια ομάδα νεαρών ασκεί βία χωρίς δισταγμό σε κεντρικό δημόσιο χώρο αφορά την κοινωνία και όχι μόνο την εκπαίδευση”. 

 

Συνέντευξη στη Νικολέττα Κολυβάρη

 

- Είναι κεραυνός εν αιθρία τέτοια περιστατικά νεανικής βίας;

Υπήρχαν περιστατικά πρόσφατα στην Αττική αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας αλλά στην Καλαμάτα δεν γνωρίζω να είχαμε τέτοιο περιστατικό τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα μετά την πανδημία υπάρχουν πολλές αλλαγές στη συμπεριφορά των νέων, και δεν μιλώ μόνο για τον εθισμό στις κινητές μονάδες (τηλέφωνα, tablets…) αλλά και για την μη επιμέλεια στα μαθήματά τους, τη μη συμμετοχή τους σε προγράμματα δραστηριοτήτων που γίνονταν στα σχολεία πέρα από το τυπικό αναλυτικό πρόγραμμα κ.ά. Η κυριαρχία των videos στα κοινωνικά δίκτυα είναι βασική παράμετρος. Εκτιμώ ότι οι πολλές ώρες που αφιερώνουν στα κοινωνικά δίκτυα διαμορφώνουν και τις αξίες τους. Ειδικά όταν αυτά τα videos αποθεώνουν τη βία και τον εκφοβισμό ως τρόπο ζωής. Αν και στη Καλαμάτα γίνονται αρκετές εκδηλώσεις και δραστηριότητες που αφορούν στους νέους και νέες, εφήβους και παιδιά, εντούτοις αποδεικνύεται ότι χρειάζεται ακόμη δουλειά.

 

- Ο ρόλος του σχολείου ποιος είναι σε όλο αυτό; Στις παραβατικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται εντός του σχολικού περιβάλλοντος, μήπως το σχολείο αντιδρά φοβικά και “κουκουλώνει” το πρόβλημα, αφήνοντας τα περιθώρια ώστε η βία να μεταφερθεί και εκτός της εκπαιδευτικής κοινότητας;

Όχι, το σχολείο έχει συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας και συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Αυτά που συμβαίνουν σε ένα σχολείο λύνονται εσωτερικά στη σχολική κοινότητα με συγκεκριμένες διαδικασίες που δεν απαιτείται να κοινοποιούνται ως είδηση στα ΜΜΕ. Οι όποιες παραβατικές συμπεριφορές αποτελούν πρόβλημα στη σχολική κοινότητα που λαμβάνει και πειθαρχικά και παιδαγωγικά μέτρα. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι ομάδα νεαρών σε κεντρικό δημόσιο χώρο ασκεί βία χωρίς δισταγμό. Οι εκπαιδευτικοί στις συζητήσεις μας είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το φαινόμενο και εκτιμώ ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουμε τη νέα κατάσταση. Η βία σε κεντρικό δημόσιο χώρο αφορά την κοινωνία και όχι μόνο την εκπαίδευση.   

 

- Ο ρόλος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων (ΕΠΑ) σε αυτά τα φαινόμενα ποιος είναι; Και τι μπορεί να κάνει για να ανταποκριθεί η ΕΠΑ στην αποστολή της όταν οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων αδυνατούν να παρέμβουν στην οικογένεια;  

Η ΕΠΑ Καλαμάτας έχει αποδείξει στα τελευταία πέντε χρόνια λειτουργίας της ότι συνεργάζεται με όλους τους φορείς προκειμένου να υλοποιηθεί μια δράση ή μια ημερίδα και έχει ξεπεράσει σε αυτό το επίπεδο τα όρια της Μεσσηνίας. Επίσης καθημερινά συνεργάζεται για την επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν με ανήλικους και απαιτείται η συνδρομή της. Εκτιμώ ότι οι Δήμοι παρεμβαίνουν με τις κοινωνικές υπηρεσίες τους, και έχουν αυτό το θεσμικό ρόλο και γνωρίζω ότι γίνονται αρκετά και σημαντικά και σε τοπικό επίπεδο. Η ΕΠΑ έχει συγκεκριμένο ρόλο πρόληψης για τη θυματοποίηση και την παραβατικότητα και έχει ήδη υλοποιήσει ημερίδες και σεμινάρια που είχαν σημαντικές επιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα. Τώρα θα ξαναδούμε στο σχεδιασμό μας για τη νέα σχολική χρονιά πως μπορούμε να παρέμβουμε προληπτικά και επιμορφωτικά στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας για την υλοποίηση δράσης που θα αφορά αυτά τα φαινόμενα.