Πέμπτη, 11 Μαϊος 2023 08:47

Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, ΤΕΕ και Πολεοδομία ζητούν ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση

Γράφτηκε από την
Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, ΤΕΕ και Πολεοδομία ζητούν ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση

 

Μεγάλα προβλήματα έχουν προκύψει στην εκτός σχεδίου δόμηση, σε άρτιες και οικοδομήσιμες εκτάσεις άνω των τεσσάρων στρεμμάτων, μετά την έκδοση σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στην πράξη έχουν παγώσει όλες οι οικοδομικές άδειες που βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης σε περιοχές εκτός σχεδίου τόσο για απλές κατοικίες όσο και για τουριστικές επενδύσεις, ακόμη κι αν έχει εκδοθεί προέγκριση οικοδομικής άδειας. Με αποτέλεσμα, η περιουσία χιλιάδων ιδιοκτητών μικρών εκτάσεων και στη Μεσσηνία να απαξιώνεται.

Χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας από κοινού με τον πρόεδρο της Ν.Ε. του ΤΕΕ Μεσσηνίας Τάσο Αδαμόπουλο και την διευθύντρια της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας Σταυρούλα Αγρίου μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου για τα επακόλουθα της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ για την εκτός σχεδίου δόμηση, που οδηγεί την εκτός σχεδίου μικροϊδιοκτησία σε απαξίωση, προκαλώντας τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα και αναπτυξιακό μαρασμό, ειδικά στην περιφέρεια.

 

ΒΙΑΙΗ ΑΛΛΑΓΗ

Οι Τάσος Αδαμόπουλος και Σταυρούλα Αγρίου εστίασαν μάλιστα στο ότι κανένας τρόπος δεν υπάρχει πλέον για δόμηση εκτός σχεδίου. Μια εξέλιξη που συνιστά βίαιη αλλαγή και θίγει τον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων της ιδιοκτησίας και της οικονομικής ανάπτυξης. Καθώς, εκτός των οικοδομικών αδειών, έχουν παγώσει όλες οι αγοραπωλησίες και επενδύσεις αυτών των ακινήτων. Επιπλέον, πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίσουν και παλαιότερες οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί, ειδικά αν προσβληθούν στα αρμόδια δικαστήρια, όπως επεσήμανε και ο Κώστας Μαργέλης μιλώντας για τις νομικές συνέπειες της απόφασης του ΣτΕ. Εν τω μεταξύ οι Πολεοδομίες και οι μηχανικοί έχουν κατακλύσει το υπουργείο Περιβάλλοντος με αιτήματα και ζητούν έγγραφες οδηγίες για το τι ισχύει και τι όχι μετά την δικαστική απόφαση, καθώς η διαδικασία για τον χαρακτηρισμό των κοινόχρηστων δρόμων στις εκτός σχεδίου περιοχές (ώστε μια ιδιοκτησία να έχει πρόσοψη σε κοινόχρηστη δημόσια οδό) θα πάρει αρκετά χρόνια.

 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΠΑΓΩΝΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί οφείλεται σε πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση. Όπως εξήγησε ο Κ. Μαργέλης, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την κοινή συνέντευξη, το ανώτατο δικαστήριο ύστερα από μία καταγγελία για τη δόμηση οικοπέδου σε εκτός σχεδίου περιοχή στην Πάτμο, χωρίς πρόσβαση σε αναγνωρισμένη κοινόχρηστη οδό, αποφάσισε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων, αλλά απαιτείται (ήδη από το 1985) και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο δρόμο. Μια απόφαση βόμβα για τους μικρούς ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και τους επενδυτές όπως τόνισε ο Τάσος Αδαμόπουλος, αφού οικόπεδα άρτια κινδυνεύουν να μην μπορούν να οικοδομηθούν από εδώ και στο εξής, ενώ η Σταυρούλα Αγρίου επιβεβαίωσε ότι μετέωρες παραμένουν και οι οικοδομικές άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί και υλοποιηθεί.

Η απόφαση, λοιπόν, του ΣτΕ έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει για άγνωστο χρονικό διάστημα, ελέω και των εκλογών, η δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές, δηλαδή -όπως επισημάνθηκε κατά τη χθεσινή συνέντευξη- να σταματήσουν μικρές και μεγάλες επενδύσεις που ήταν σε διαδικασία αδειοδοτήσεων, να παγώσουν οι αγοραπωλησίες που ήταν σε εξέλιξη και να εκμηδενιστούν οι αξίες εκατομμυρίων αγροτεμαχίων. Τo πάγωμα αυτό αφορά μάλιστα και ακίνητα που “δημιουργήθηκαν” πριν από το 1985.

 

ΑΜΕΣΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Την άμεση νομοθετική ρύθμιση για την οικοδόμηση των εκτός σχεδίου άρτιων και οικοδομήσιμων ακινήτων απαιτούν εκτός από τους μηχανικούς και ο νομικός κόσμος. Ειδικότερα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣΚ Κώστας Μαργέλης “ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας και ο νομικός κόσμος, απαιτούμε τα εκτός σχεδίου γήπεδα, που δημιουργήθηκαν πριν την 24 Δεκεμβρίου 2003, ημερομηνία έναρξης ισχύος του Ν.3212/2003 να είναι δομήσιμα ανεξαρτήτως εάν έχουν την ελάχιστη πρόσοψη σε κοινόχρηστη δημόσια οδό που ορίστηκε με το άρθρο 10 παρ. 1 του ν. 3212/2003. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται το μέχρι πρότινος καθεστώς των ακινήτων αυτών, βάσει του οποίου εκδόθηκαν και οικοδομικές άδειες, και δεν παραβιάζεται η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικουμένων προς την διοίκηση.

Επίσης απαιτούμε:

1) Άμεση νομοθετική ρύθμιση για την οικοδόμηση των εκτός σχεδίου αρτίων και οικοδομήσιμων ακινήτων.

2) Άμεση θέσπιση και υλοποίηση διαδικασίας καθορισμού κοινοχρήστων οδών.

3) Θέσπιση ενιαίων κανόνων εφαρμογής για την εκτός σχεδίου δόμησης στην ελληνική επικράτεια”.

Ν.Κ.


NEWSLETTER