Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2023 08:29

Απάτη με μήνυμα από τα ...ΕΛΤΑ

Γράφτηκε από την
Απάτη με μήνυμα από τα ...ΕΛΤΑ

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Μία από τις πλέον διαδεδομένες ηλεκτρονικές άπατες επανακυκλοφορεί! Ένα μήνυμα από τα… ΕΛΤΑ που ενημερώνει τον παραλήπτη ότι έχει δέμα (με αριθμό …) το οποίο “υπόκειται σε τελωνειακή επιβάρυνση 2,9 ευρώ” με την παράκληση να επισκεφθεί έναν υπερσύνδεσμο μιας ανύπαρκτης εταιρείας hellenictrack ή και με άλλη ονομασία. Πρόκειται για απάτη “ηλεκτρονικού ψαρέματος” με τους επιτήδειους να αποστέλλουν σωρηδόν μηνύματα SMS ή και emails, προκειμένου να υποκλέψουν τα στοιχεία πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και να αδειάσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων χρηστών.

Οι απατεώνες στέλνουν μαζικά μηνύματα στα οποία εμπεριέχεται ένας υπερσύνδεσμος (link). Ανυποψίαστοι οι παραλήπτες πατάνε πάνω στο link, που τους παραπέμπει σε ιστοσελίδα η οποία προσομοιάζει με αυτή των ΕΛΤΑ, κι όταν συμπληρώσουν τα στοιχεία τους οι επιτήδειοι έχουν πλέον πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Γι’ αυτό και οι αστυνομικές αρχές συμβουλεύουν να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε “ύποπτα” μηνύματα και οι χρήστες να μην πατάνε σε υπερσυνδέσμους.

 

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΤΑ

Σε ανακοίνωσή του ο όμιλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων, μεταξύ άλλων, προειδοποιεί:

“Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να σας ζητήσουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας! Οποιοδήποτε μήνυμα τέτοιου περιεχομένου (π.χ. για χρέωση με σκοπό την παράδοση κάποιου δέματος, μέσω email ή SMS) δεν προέρχεται από τα ΕΛΤΑ, αλλά από κακόβουλους χρήστες οι οποίοι προσπαθούν να σας εξαπατήσουν και να υποκλέψουν δεδομένα σας.

Το Γραφείο Εκτελωνισμού Ταχυδρομικών Αντικειμένων (ΓΕΤΑ) δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να σας ζητήσει κάποιο χρηματικό ποσό με κατάθεση σε τράπεζα ή με χρήση πιστωτικής κάρτας για παραλαβή δέματος, για δασμούς ή τέλη εκτελωνισμού. Οι δασμοί και τα τέλη πληρώνονται αυστηρά και μόνο στα καταστήματα ΕΛΤΑ κατά την παραλαβή του δέματος, με τη φυσική παρουσία του πελάτη.

Οι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ δεν επικοινωνούν ποτέ απευθείας με τους καταναλωτές και δεν ζητούν χρήματα ή προσωπικά δεδομένα.

Τα ΕΛΤΑ είναι ενήμερα για περιπτώσεις κακόβουλων επικοινωνιών (email, SMS) προς το κοινό, οι οποίες χρησιμοποιούν παράνομα το λογότυπο των ΕΛΤΑ και με αφορμή δήθεν παράδοση δέματος, παρακολούθηση αποστολής, απλήρωτες χρεώσεις, κλπ., επιχειρούν να αποσπάσουν χρήματα ή/και προσωπικά δεδομένα σας. Το email θα σας ζητήσει να επιβεβαιώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία παράδοσης κάνοντας κλικ σε ένα κουμπί ή κατεβάζοντας ένα συνημμένο αρχείο· ενέργειες οι οποίες θα οδηγήσουν σε ενεργοποίηση ιού ή υποκλοπή των δεδομένων σας.

Να θυμάστε πάντα:

  • Μην χρησιμοποιείτε τους κωδικούς πρόσβασης σας και τα προσωπικά σας δεδομένα (συμπεριλαμβανομένων αριθμών καρτών, λογαριασμών, κλπ.) εκτός αν είστε απολύτως βέβαιοι για την εγκυρότητα του ιστοτόπου που επισκέπτεστε.
    Μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία ή συνδέσμους (links) σε email, SMS, social media εκτός αν είστε απολύτως βέβαιοι για την εγκυρότητα του μηνύματος (ακόμα και αν ο αποστολέας σάς είναι γνωστός).
  • Τα ΕΛΤΑ ποτέ δεν θα σας ζητήσουν να εισάγετε ή να μοιραστείτε κωδικούς πρόσβασης ή προσωπικά σας δεδομένα (συμπεριλαμβανομένων αριθμών καρτών, λογαριασμών, κλπ.) ούτε ζητούν προσωπικά στοιχεία μέσω email / SMS / social media.
  • Ελέγξτε τις επικοινωνίες που λαμβάνετε σε ό,τι αφορά το συντακτικά, ορθογραφικά και γραμματικά λάθη, καθώς αποτελούν συνηθισμένο χαρακτηριστικό των κακόβουλων επικοινωνιών.
  • Τα ΕΛΤΑ δεν καλούν ποτέ τους καταναλωτές από αριθμούς εκτός Ελλάδας και δεν ζητούν ποτέ προσωπικά δεδομένα ή χρήματα για την επίλυση προβλημάτων.
  • Μην παρέχετε ποτέ προσωπικές πληροφορίες κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής κλήσης που δεν ξεκινήσατε εσείς και μην δίνετε ποτέ χρήματα σε κάποιον που δεν γνωρίζετε.
  • Ερευνήστε διεξοδικά και σε διαφορετικές πηγές προτού προχωρήσετε σε οποιαδήποτε επένδυση ή αγορά (π.χ. forex, cryptos, χρυσός, πετρέλαιο, κλπ.) και μην συμμετέχετε σε πιθανώς αναξιόπιστους διαγωνισμούς / κληρώσεις, κλπ.”.

 


NEWSLETTER