Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023 08:28

Θερινό ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων

Γράφτηκε από την
Θερινό ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων

 

Με θερινό ωράριο λειτουργούν από την 1η Απριλίου οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία και τα κάστρα της Μεσσηνίας.

Εκτός του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας, το οποίο ήδη λειτουργούσε με διευρυμένο ωράριο 8 το πρωί με 8 το απόγευμα, και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, με διευρυμένο ωράριο λειτουργούν επίσης το Ανάκτορο του Νέστορα στη Χώρα, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Πύλου και Αρχαίας Μεσσήνης, καθώς και τα κάστρα Καλαμάτας, Μεθώνης και το Νιόκαστρο στην Πύλο, και το οχυρό συγκρότημα Τρουπάκηδων-Μούρτζινων στην παλιά Καρδαμύλη.

Κλειστό παραμένει το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας, ενώ όλοι οι άλλοι χώροι μένουν ανοιχτοί από τις 8.30 πρωί έως τις 3.30 το μεσημέρι, εκτός από κάποιους που ανοίγουν μετά από συνεννόηση με την ΕΦΑ Μεσσηνίας.

 

Πιο αναλυτικά:

• Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, λειτουργεί χειμώνα - καλοκαίρι 8 το πρωί με 8 το απόγευμα, εκτός Τρίτης που ξεκινά τη λειτουργία του στις 12.30 το μεσημέρι και κλείνει στις 8 το απόγευμα. 

• Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου, στο ισόγειο του κτηρίου Μαιζώνος στο Νιόκαστρο, λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα. Τρίτη κλειστό.

  • Κλειστό θα παραμείνει και φέτος το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και η καινούργια οργάνωση της έκθεσης.
  • Το ανάκτορο του Νέστορα πάντως στη Χώρα λειτουργεί καθημερινά με διευρυμένο ωράριο από τις 8 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα. Τρίτη κλειστό.
  • Οσον αφορά την Αρχαία Μεσσήνη, ο αρχαιολογικός χώρος λειτουργεί όλες τις μέρες της εβδομάδας με το διευρυμένο ωράριο 8 το πρωί με 8 το απόγευμα. Με το ίδιο διευρυμένο ωράριο λειτουργεί και το Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης, που ανοίγει στις 8 το πρωί και κλείνει στις 8 το απόγευμα. Τρίτη κλειστά.
  • Ο αρχαιολογικός χώρος Περιστεριάς λειτουργεί από τις 8.30 το πρωί έως τις 3.30 το μεσημέρι. Τρίτη κλειστός.
  • Ο αρχαιολογικός χώρος Καρποφόρας (Νιχώρια) λειτουργεί επίσης από τις 8.30 το πρωί έως τις 3.30 το μεσημέρι. Τρίτη κλειστός.
  • Ο αρχαιολογικός χώρος Ακοβίτικων είναι επισκέψιμος καθημερινά 8.30 το πρωί έως 3:30 το μεσημέρι. Τρίτη κλειστός.
  • Επισκέψιμοι κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, είναι επίσης οι θολωτοί τάφοι της Άνθειας και της Μάλθης.
  • Ο ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στους Χριστιάνους Τριφυλίας λειτουργεί από τις 8.30 το πρωί έως τις 3.30 το μεσημέρι.
  • Το Ανδρομονάστηρο (Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος) στα Πετράλωνα Ιθώμης λειτουργεί από τις 8.30 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι, Σαββατοκύριακα και αργίες 8.30 το πρωί με 4.00 το απόγευμα. Τρίτη κλειστό.

• Με ωράριο 8 το πρωί με 3.30 το μεσημέρι λειτουργούν τα κάστρα της Καλαμάτας, της Μεθώνης και το Νιόκαστρο στην Πύλο.

• Το οχυρό συγκρότημα Τρουπάκηδων-Μούρτζινων στην παλιά Καρδαμύλη λειτουργεί Σάββατο και Κυριακή 8.30 το πρωί έως 3.30 το μεσημέρι, ενώ για τις καθημερινές ημέρες απαιτείται συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

• Το κάστρο της Καλαμάτας λειτουργεί καθημερινά και Κυριακές 8 το πρωί με 8 το απόγευμα. 

 

* Να σημειωθεί ότι η προσέλευση των επισκεπτών επιτρέπεται έως και 20 λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου.

Στο σύνολο των αρχαιολογικών χώρων που εφαρμόζουν διευρυμένο ωράριο (8 π.μ.- 8 μ.μ.), καθώς και στα Μουσεία που λειτουργούν με το ίδιο διευρυμένο ωράριο, από 1η Σεπτεμβρίου αυτό διαμορφώνεται, λόγω σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, ως εξής: 1η έως 15η Σεπτεμβρίου 8 π.μ.-7.30 μ.μ., 16η έως 30η Σεπτεμβρίου 8 π.μ.-7 μ.μ., 1η έως 15η Οκτωβρίου 8 π.μ.-6.30 μ.μ. και 16η έως 31η Οκτωβρίου 8 π.μ.-6 μ.μ.

Κάθε επιμέρους ρύθμιση για τη λειτουργία αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων ανακοινώνεται στον κόμβο του υπουργείου Πολιτισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες και τυχόν αλλαγές επικοινήστε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στα τηλέφωνα 27210 22534 και 27210 26770 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα efames.gr


NEWSLETTER