Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023 17:57

Καλαμάτα: Παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας για δικαιώματα διανομέων (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Καλαμάτα, για τα δικαιώματα των εργαζομένων διανομέων σε επισιτισμό και ταχυμεταφορές (ντελιβεράδων), πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης, τα Συνδικάτα Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα και Τουρισμού - Επισιτισμού Ν. Μεσσηνίας.

Η παρέμβαση έγινε με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα εργατικά ατυχήματα στον κλάδο των διανομέων στην Καλαμάτα, με πιο χαρακτηριστικό το ατύχημα την 1η Ιουνίου, όπου εργαζόμενος διανομέας είχε σοβαρό τροχαίο στην οδό Φαρών.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βαγγέλης Λαμπρόπουλος παρατήρησε ότι τα ατυχήματα δεν είναι ατομική ευθύνη των εργαζομένων, πως δουλεύουν ανασφάλιστοι και υπάρχει πίεση από τους εργοδότες για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη παράδοση της παραγγελίας. Επεσήμανε ότι ζητούν να εφαρμοστεί ο νόμος, να γίνονται έλεγχοι, κανένας εργαζόμενος να μην είναι ανασφάλιστος, να εφαρμοστεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να υπάρχει ωράριο.

Ο προϊστάμενος της τοπικής υπηρεσίας της Επιθεώρησης Εργασίας είπε ότι έχουν πρόγραμμα και κάνουν ελέγχους και “όπου βρίσκονται παραβάτες, επιβάλλονται οι ποινές”. Επεσήμανε, όμως, πως “είναι ένα δύσκολο θέμα, υπάρχει πλήθος εργαζομένων σε αυτόν τον τομέα” και διευκρίνισε ότι τα τροχαία ατυχήματα δεν είναι δική τους αρμοδιότητα. Συμφώνησε πως το θέμα υγείας και ασφάλειας του εργαζόμενου είναι το πρώτο μαζί με τον μισθό.

ΔΥΟ ΜΟΝΟ ΕΛΕΓΚΤΕΣ

Ο ίδιος παρατήρησε ότι για τη Μεσσηνία και τη Λακωνία υπάρχουν μόνο δύο ελεγκτές και ανέφερε πως το θέμα αυτό είναι γενικό, καθώς και για Αρκαδία - Αργολίδα υπάρχουν δύο. Σημείωσε ότι έχουν ζητήσει να είναι πέντε ελεγκτές ανά περιοχή.

Ακόμα, ο προϊστάμενος ενημέρωσε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν και ανώνυμα να κάνουν καταγγελία και δήλωσε πως βάζουν τους ελέγχους σε προτεραιότητα.

Ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας του ΚΚΕ Νίκος Κουτουμάνος παρατήρησε ότι με δύο ελεγκτές δεν μπορούν να γίνουν έλεγχοι και μίλησε για υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας με τους τελευταίους νόμους.

Γ.Σ.