Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2023 10:41

Συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες στο σημείο του ναυαγίου - Τι υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους

Συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες στο σημείο του ναυαγίου - Τι υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους

Μετά από πολύωρη ανακριτική διαδικασία, η εισαγγελέας και η ανακρίτρια Καλαμάτας αποφάσισαν αργά χθες το βράδυ την προσωρινή κράτηση των 9 Αιγύπτιων που φέρονται να εμπλέκονται στο πολύνεκρο ναυάγιο 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται πως είναι αθώοι και δεν ανήκουν σε κανένα κύκλωμα, αλλά πλήρωσαν και οι ίδιοι για να έρθουν στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, χωρίς να υπάρχουν πλέον ελπίδες για επιζώντες, συνεχίζονται οι έρευνες στο σημείο του πολύνεκρου ναυαγίου στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, απ' όπου χθες ανασύρθηκε ένα ακόμα πτώμα άνδρα.

Έτσι, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών ανέβηκε στους 82. Ο νεκρός άνδρας, νεαρής ηλικίας όπως και οι άλλοι τρεις που ανασύρθηκαν τη Δευτέρα, μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας και από εκεί στο νοσοκομείο της πόλης.

Και οι 4 νεκροί έχουν ήδη μεταφερθεί στην Αθήνα για τη λήψη DNA και τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

ΥΠΕΔΕΙΞΕ ΣΥΓΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΩΣ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ

Οι 9 κατηγορούμενοι, κατά τις απολογίες τους χθες στην ανακρίτρια Καλαμάτας, αρνήθηκαν τους ρόλους που τους καταλογίζουν στις μαρτυρίες τους οι επιζώντες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας τουλάχιστον εκ των κατηγορουμένων υπέδειξε 4 συγκατηγορουμένους του ως διακινητές.  

Όλοι πάντως, και οι 9 Αιγύπτιοι κατηγορούμενοι για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πρόκληση ναυαγίου και έκθεση ζωής σε κίνδυνο, ισχυρίζονται πως είναι αθώοι. Όπως οι συνήγοροί τους μεταφέρουν, οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν πως δεν είχαν καμία εμπλοκή ή συνεισφορά στη μεταφορά των επιβαινόντων στο αλιευτικό σκάφος, αλλά είχαν και οι ίδιοι πληρώσει για το ταξίδι από το Τομπρούκ της Λιβύης στην Ιταλία, όπως έκαναν και οι υπόλοιποι.

Μάλιστα φέρονται ότι κατονομάζουν συγκεκριμένο πρόσωπο στη χώρα τους, στο οποίο ισχυρίζονται ότι έδωσαν τα χρήματα για το ταξίδι στην Ιταλία.

Εν τω μεταξύ, στη Μαλακάσα βρίσκονται πλέον 87 από τους συνολικά 104 διασωθέντες του ναυαγίου, ενώ 8 παραμένουν νοσηλευόμενοι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Στη δομή της Μαλακάσας συνεχίζεται η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης των επιζώντων, ενώ αρκετοί κατέθεσαν αίτηση ασύλου. 

Ν.Κ.