Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013 07:16

Ανασφάλιστοι έμειναν οι μισοί επαγγελματίες

Γράφτηκε από την
Ανασφάλιστοι έμειναν οι μισοί επαγγελματίες

Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνεται το ποσοστό των ανασφάλιστων εμποροβιοτεχνών και ασφαλισμένων επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ, το οποίο καταφεύγει στο Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας αναζητώντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που αναφέρει στην "Ε" τόσο η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας, κοινωνιολόγος Φένια Εξακουστίδου, όσο και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη. Η οποία λέει ότι το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό και εκτιμά πως το ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών που δεν μπορεί να πληρώσει τον ΟΑΕΕ για να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αγγίζει το 55%. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης ζητεί "πάγωμα όλων των οφειλών μέχρι σήμερα, με αφαίρεση του ποσού της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σε όσους δεν είχαν το δικαίωμα, διότι οι υπηρεσίες αυτές δεν τους προσφέρθηκαν".

Πιο αναλυτικά, η Λίλιαν Ψηλάκη λέει ότι "το θέμα αγγίζει πολύ μεγάλη μερίδα επαγγελματιών και βιοτεχνών, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και δεν έχουν βιβλιάριο υγείας, ούτε αυτοί ούτε η οικογένειά τους". Τονίζει δε ότι "θα έπρεπε ο διακανονισμός με το ταμείο να είναι πιο σωστός και να ελαττώσουν τα ασφάλιστρα, για να μπορούν οι επαγγελματίες να αντεπεξέλθουν και να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη". Μάλιστα όπως και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας προτείνει να διαχωρίσουν τη σύνταξη από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη: "Οι επαγγελματίες να πληρώνουν ένα μικρό ποσό για να έχουν ασφάλιση, γιατί για τους περισσότερους είναι αδύνατο να πληρώσουν 800 ευρώ το δίμηνο που μπορεί να φτάσει και τα 1.500 ευρώ αν έχουν έρθει σε διακανονισμό με το ταμείο". Ετσι, "πολλοί καταλήγουν στο Κοινωνικό Ιατρείο, αλλά αρκετοί είναι αυτοί που ντρέπονται και δεν πηγαίνουν από αξιοπρέπεια".

Η Φένια Εξακουστίδου διαπιστώνει πως το μεγαλύτερο μέρος αυτών που απευθύνονται στο Κοινωνικό Ιατρείο είναι «οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που είχαν ασφάλιση και τώρα δεν έχουν γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τη δόση τους». Λέει ακόμη ότι «υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ντρέπονται και εμείς προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε ότι δεν είναι δική τους ευθύνη και πως έχει ξεπεράσει τις δικές μας δυνατότητες η κατάσταση». Εξηγεί επίσης πόσο σημαντικό είναι να καταλάβει όποιος απευθύνεται στο Κοινωνικό Ιατρείο ότι «μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε και εδώ που έρχονται δεν τους δίνουμε ελεημοσύνη και δεν είναι φιλανθρωπία -προσπαθούμε να τους περάσουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης, να κρατήσουν την αξιοπρέπεια τους και να διεκδικήσουν ό,τι δικαιούνται». Τους ενημερώνουν λοιπόν για ό,τι «η Πολιτεία δίνει στους ανασφάλιστους, είναι βασικό να ενημερώνονται γιατί θέλουμε να τους κρατήσουμε ζωντανούς για να διεκδικήσουν αυτό που δικαιούνται για αυτούς και τα παιδιά τους».

Ο Δημήτρης Μανιάτης αναφέρει ότι το πρόβλημα «είναι εκτεταμένο και η Μεσσηνία δεν διαφοροποιείται από τις άλλες περιοχές». Λέει μάλιστα ότι ειδικά οι επαγγελματίες οι οποίοι απασχολούν και προσωπικό συχνά βρίσκονται σε άθλια κατάσταση οικονομικά γιατί πρέπει πρώτα να φροντίσουν για τον εργαζόμενο. Μάλιστα εκτιμά ότι το ποσοστό είναι αρκετά υψηλό και αγγίζει και μεγάλες επιχειρήσεις του νομού. Πιστεύει λοιπόν ότι θα πρέπει να υπάρξει για τους ελεύθερους επαγγελματίες μια «πάγια ρύθμιση, ευέλικτη, που να ανταποκρίνεται στη δυνατότητα πληρωμής της από τους οφειλέτες» και «οποιαδήποτε χρέη υπάρχουν, να υπαχθούν στην ρύθμιση των 100-120 δόσεων», καθώς και να υπάρξει «αποδέσμευση της ασφαλιστικής ενημερότητας από την θεώρηση βιβλιαρίων υγείας και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης».

 

 


NEWSLETTER