Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2023 19:16

Καλαμάτα: Συγκέντρωση για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Καλαμάτα: Συγκέντρωση για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

 

“Δέκα χρόνια μετά ορθώνουμε ανάστημα ξανά απέναντι στους φασίστες δολοφόνους”, επισημαίνει η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας για τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Και οργανώνει συγκέντρωση και πορεία τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Σε ανακοίνωσή της η Αντιφασιστική Κίνηση αναφέρει ότι “την ώρα που φωτιές και μετά πλημμύρες ρημάζουν τις ζωές και τις περιουσίες σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, επειδή η κυβέρνηση πουλάει «ετοιμότητα» με τα 112, αλλά χωρίς καμία υποδομή για την πρόληψη και την ασφάλεια των κατοίκων, αδιαφορώντας και υποτιμώντας την αξία της ζωής, που η ακρίβεια καλπάζει και η φτώχεια αντίστοιχα εξαπλώνεται, που η Υγεία και η Παιδεία ξεπουλιούνται στον ιδιωτικό τομέα, που οι 57 των Τεμπών και οι 750 της Πύλου γίνεται προσπάθεια να είναι "απλώς Ιστορία"…  Αυτή την ώρα σπάει το αυγό του φιδιού και τα ερπετά σκορπούν ανάμεσά μας”.

Και μεταξύ άλλων, διευκρινίζει: “Στον Έβρο η κυβέρνηση ως σοβαρή «χρυσή αυγή» υποδεικνύει ότι φταίνε οι μετανάστες για τις φωτιές, νομιμοποιώντας τις φασιστικές παραφυάδες δήθεν «εθνοφρουρών» που ήδη από το 2020 οργανώνουν τάγματα εφόδου και κυνηγούν «κομμάτια». Τώρα, όμως, αισθάνθηκαν άνετα να δημοσιοποιήσουν την δράση τους με live αναμετάδοση στα social media. Στη Νέα Φιλαδέλφεια: η ανοχή και κάλυψη της αστυνομίας στους φασίστες απέκτησε διεθνείς διαστάσεις, αφού «μπροστά στα μάτια» τους πάνω από 100 μέλη των ΒadΒlueΒoys, ομάδας οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ γνωστής για την φασιστική ιδεολογία και πρακτική της,  διέσχισαν ανενόχλητοι τη χώρα και κατέληξαν σε πογκρόμ έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, με αποτέλεσμα πολλούς τραυματισμούς άσχετων πολιτών και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή. Για άλλη μία φορά, η αστυνομία παρακολουθούσε διακριτικά τους φασίστες να επιτίθενται και να μαχαιρώνουν, επεμβαίνοντας μόνο όταν ήταν πλέον αργά. Στην Βουλή, οι Σπαρτιάτες ξεμπροστιάζονται ως φερέφωνα του Κασιδιάρη που τολμάει να κατεβαίνει για δήμαρχος Αθήνας.

Δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ενώ συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό, στο Εφετείο, ο φασισμός που γεννιέται από το σύστημα της εκμετάλλευσης και της υποτίμησης της ζωής μας με την κυβερνητική και θεσμική ανοχή, νιώθει ότι ήρθε η ώρα να ξανασηκώσει κεφάλι. Τέτοιες στιγμές κανείς δεν πρέπει να μείνει σιωπηλός. Έχουμε όλοι χρέος απέναντι στον εαυτό μας και στον διπλανό μας να μην αφήσουμε να γίνει «κανονικότητα» η θανατοπολιτική”.

ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Συγκέντρωση εργατικών σωματείων για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, πραγματοποιείται τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας.

“Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την άνανδρη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους ναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής στις 18/9/2013”, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα σωματεία και σημειώνουν: “Η δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού, γιου εργάτη της Ζώνης, ήταν αποτέλεσμα συλλογικής, οργανωμένης και καθοδηγούμενης δράσης των ταγμάτων εφόδου. Είχε προηγηθεί η δολοφονική ενέδρα των χρυσαυγιτών σε κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα. Ενώ, έναν χρόνο πριν, στο Πέραμα, οι ναζί είχαν εξαπολύσει δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες. Η συμπλήρωση 10 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα βρίσκουν εργαζόμενους και τη νεολαία προβληματισμένους από την ενίσχυση διάφορων φασιστικών μορφωμάτων, την ενίσχυση της φασιστικών πρακτικών σε μια σειρά από χώρους”.

Τα σωματεία προσθέτουν πως “στην αλυσίδα της βαρβαρότητας για τα κέρδη του κεφαλαίου μαζί με τις ρατσιστικές-φασιστικές επιθέσεις έρχονται να προστεθούν το έγκλημα στα Τέμπη, οι καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι, οι πλημμύρες τώρα που πνίγουν κυριολεκτικά ολόκληρα χωριά και πόλεις σε ολόκληρο το θεσσαλικό κάμπο και δεν οφείλονται ούτε σε ακραία καιρικά φαινόμενα, ούτε σε κάποια αστοχία ή κακία την στιγμή. Είναι συνειδητά εγκλήματα όπου διαχρονικά έχουν διαπράξει και εξακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, περιφερειάρχες και δημοτικές αρχές, γιατί έχουν ως προτεραιότητα την ασφάλεια των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ μέτρα και έργα που μπορούν να προστατεύσουν την εργατική λαϊκή οικογένεια από φυσικές καταστροφές και άλλα κοστίζουν και αφήνουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα απροστάτευτα”.

Επικρίνοντας την κυβέρνηση, αναφέρουν ότι “και την ίδια στιγμή που ο λαός μας καίγεται, πνίγεται, δολοφονείται, η μόνη έννοια της κυβέρνησης είναι να ψηφίσει την νέα επίθεση στα εργατικά δικαιώματα με το νέο αντεργατικό τερατούργημα που εισάγει νέες «ελαστικές» μορφές απασχόλησης, τις συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών. Νομιμοποιεί την πολλαπλή απασχόληση μέχρι και 13 ώρες τη μέρα, δηλαδή έως και 78 ώρες τη βδομάδα. Βάζει στην φυλακή όποιον αγωνίζεται και απεργεί για ένα καλύτερο αύριο”.

Τα σωματεία διαδηλώνουν τη Δευτέρα 18 του μήνα στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, “για να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης” και οργανώνουν τον αγώνα, για: “Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε κάθε χώρο δουλειάς με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. 35ωρο - 7ωρο - 5νθημερο. Την προστασία της υγείας μας στους χώρους δουλειάς. Την εξασφάλιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Να μην πάει κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Πραγματικά ποιοτική αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία. Την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια, για την κατάργηση των έμμεσων φόρων και χαρατσιών, για φθηνό ρεύμα για το λαό”.