Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023 11:36

Στον χώρο των αποθηκών του λιμανιού της Καλαμάτας 92 μετανάστες

Στον χώρο των αποθηκών του λιμανιού της Καλαμάτας 92 μετανάστες

 

Στο λιμάνι της Καλαμάτας έφτασαν από χθες το μεσημέρι και σταδιακά, οι 92 από τους 93 μετανάστες (μία γυναίκα νοσηλεύεται από το βράδυ της Τρίτης στο νοσοκομείο της πόλης, ενώ χθες διακομίστηκαν δύο ακόμα - η μία από αυτές με Covid) που εντοπίστηκαν σε ακυβέρνητο ιστιοπλοϊκό σκάφος βραδινές ώρες της Τρίτης να πλέουν 40 ναυτικά μίλια δυτικά της Πύλου, κοντά στα Στροφάδια.

Πρόκειται στην πλειονότητά τους για οικογένειες από το Αφγανιστάν, με παιδιά ηλικίας από 2 έως 15 χρόνων, Ιρανούς και Κούρδους που φέρονται ότι είχαν ξεκινήσει από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία, αλλά -σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες- έμειναν από καύσιμα. Έτσι, κάποιοι από τους μεταφερόμενους επικοινώνησαν με ακτιβιστές ΜΚΟ, που ειδοποίησαν το Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας. Με εντολές των ελληνικών λιμενικών αρχών προσέτρεξαν σε βοήθεια παραπλέοντα σκάφη και πλοία, αλλά 62 από τους επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο -ανάμεσά τους και γυναικόπαιδα- αρνήθηκαν να το εγκαταλείψουν γιατί ήθελαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ιταλία.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ 31 ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΥΛΟ

Όσοι επιθυμούσαν να μετεπιβιβαστούν, περισυλλέγησαν από ένα δεξαμενόπλοιο και μια θαλαμηγό. Οι 25, ανάμεσά τους γυναικόπαιδα και λίγοι άντρες, έφτασαν με το δεξαμενόπλοιο χθες μετά τις 10 το πρωί στο αγκυροβόλιο της Καλαμάτας, και στις 12 το μεσημέρι μεταφέρθηκαν στη στεριά με λάντζα, όπου επέβαιναν και στελέχη της οικείας λιμενικής αρχής. Στη θαλαμηγό μετεπιβιβάστηκαν 6 από τους συνολικά 93 επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο -ανάμεσά τους και η ηλικιωμένη διαβητική γυναίκα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας- οι οποίοι ζήτησαν ιατρική φροντίδα και μεταφέρθηκαν το ίδιο βράδυ στην Πύλο, όπου με ασθενοφόρα διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής για τις Πρώτες Βοήθειες, και από χθες το απόγευμα οι 5 βρίσκονται στις αποθήκες του λιμανιού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Χθες το μεσημέρι, μετά από διαπραγματεύσεις, ξεκίνησε και η μετεπιβίβαση σε φορτηγό πλοίο των υπολοίπων 62, οι οποίοι τελικά πείστηκαν να εγκαταλείψουν το ακυβέρνητο ιστιοφόρο, ενώ φέρονται ότι -αρχικά- ζητούσαν από τις ελληνικές αρχές να τους εφοδιάσουν με καύσιμα, ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ιταλία. Οι 62 έφτασαν χθες το απόγευμα στην Καλαμάτα, ενώ το φορτηγό πλοίο που τους μετέφερε συνόδευε σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού το ΠΑΘ “Γαύδος” του Λιμενικού.

Εν τω μεταξύ, μετά τον εντοπισμό χθες το απόγευμα κρουσμάτων Covid ανάμεσα στους μεταφερόμενους, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ κλήθηκε στο λιμάνι για μαζικές δειγματοληψίες. Νωρίτερα το μεσημέρι, παιδίατρος από το Νοσοκομείο Καλαμάτας εξέτασε τα παιδιά που ταξίδευαν με τις οικογένειές τους, τα οποία βρήκε καλά στην υγεία τους.

Άμεση ήταν και αυτή τη φορά η κινητοποίηση του Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας, με τις νοσηλεύτριες και τις εθελόντριες του Τομέα Υγείας να προσφέρουν από την πρώτη στιγμή υγειονομική φροντίδα και άλλη βοήθεια. Εκεί για να συνδράμουν ήταν και εθελοντές της ΟΑΚ Μεσσηνίας, ενώ -όπως πάντα- γρήγορα και αποτελεσματικά, κινήθηκε ο μηχανισμός του Δήμου Καλαμάτας και οι υπηρεσίες της Π.Ε. Μεσσηνίας, για τη διαμόρφωση του χώρου των αποθηκών και την μεταφορά κατάλληλου εξοπλισμού.