Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2023 10:00

2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας: «Φωτογράφισε» τα προβλήματα προσβασιμότητας της πόλης - Oι περιζήτητες σχολές

2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας: «Φωτογράφισε» τα προβλήματα προσβασιμότητας της πόλης - Oι περιζήτητες σχολές

Ενα μείζον ζήτημα της Καλαμάτας το οποίο αντί να λύνεται περιπλέκεται συνεχώς υπενθύμισε το περασμένο καλοκαίρι μια διάκριση μαθητών του 2ου ΕΠΑΛ Καλαμάτας.

Πρόκειται για το 3ο βραβείο στην κατηγορία Λυκείου το οποίο κατέκτησαν οι μαθητές του τμήματος Πληροφορικής της Γ' τάξης της σχολικής χρονιάς 2022-23, στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα «Χαρτογραφώντας την προσβασιμότητα. Μπορεί ο συμμαθητής μου με αμαξίδιο να έρθει στο σχολείο;».

Ο Διαγωνισμός διοργανώθηκε από την Spotin (Spotlight on Innovation) ΑΜΚΕ, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι μαθητές, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους, κλήθηκαν να περπατήσουν διαδρομές προς το σχολείο τους, να εντοπίσουν τα σημεία που είναι προσβάσιμα ή έχουν εμπόδια για άτομα που κινούνται με αμαξίδια και να τα καταγράψουν μέσω ειδικής εφαρμογής χαρτογραφικής συλλογής δεδομένων για έξυπνες συσκευές, δημιουργώντας ψηφιακούς χάρτες και συνθέτοντας τα ευρήματά τους σε ιστορίες υπό μορφή γεωχωρικής αφήγησης (storymaps). Στο πλαίσιο της έρευνας, τα αποτελέσματα μόνο ως αποκαρδιωτικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, μιας και σε σύνολο 1216 καταγεγραμμένων σημείων της Καλαμάτας τα 1038 προέκυψαν αρνητικά και μόλις τα 178 θετικά. Τα παιδιά είχαν εξηγήσει στην “Ε” πως μπορεί κάποια κομβικά σημεία της πόλης όπως η κεντρική πλατεία ή η Ναυαρίνου να είναι προσβάσιμα, ωστόσο στους γειτονικούς δρόμους οι υποδομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες, απουσιάζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τα... πεζοδρόμια.

ΕΝΑΣ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ - ΕΡΓΑΛΕΙΟ

Σε κάθε περίπτωση, η εργασία που προέκυψε χαρακτηρίστηκε από πολλούς διαδικτυακούς επισκέπτες επαγγελματικού επιπέδου, υπενθυμίζοντας πως η εκπαίδευση στα ΕΠΑΛ και εν προκειμένω στο 2ο βασίζεται και στην ευαισθητοποίηση των παιδιών, προκύπτοντας τεχνολογικά εργαλεία που μόνο ωφέλημα μπορούν να προσδιοριστούν. Με τη βοήθεια ενός software και μέσω των κινητών τους, οι μαθητές τράβηξαν φωτογραφίες οι οποίες συνδέθηκαν στον ψηφιακό χάρτη, έχοντας είτε θετικό αποτέλεσμα (πράσινο χρώμα) είτε αρνητικό (κόκκινο χρώμα). Πατώντας δε σε κάποια από τις κουκίδες ο χρήστης, του εμφανίζεται η ανάλογη εικόνα. Η συνολική αποτίμηση φανέρωσε πως η Καλαμάτα δεν είναι ιδανική πόλη για άτομα με αμαξίδιο, καθώς εκ του αποτελέσματος, ελάχιστες είναι οι διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος, δίχως να συναντήσει εμπόδια ή αδιέξοδο. Η εργασία αυτή, ήρθε να προστεθεί μετά το έργο "Καλαµάτα για όλους" το οποίο υλοποίησε η ΑΜΚΕ “Ο Σπόρος”, σε συνεργασία µε τον Α.Σ. ΑµεΑ “∆ιαφοροΖΩ”, κινούμενο σε γενικές γραμμές στην ίδια λογική.

Δείτε την εργασία εδώ

«ΩΘΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ»

Μιλώντας στην “Ε”, η διευθύντρια του 2ου ΕΠΑΛ Ελένη Θεοδωρακάκου είπε αρχικά πως η δημοσιοποίηση της διάκρισης αυτής κινητοποίησε το Δήμο Καλαμάτας ώστε να μεριμνήσει για ένα αίτημα του σχολείου που είχε να κάνει σχετικά με την τοποθέτηση τσιμέντου στην κεντρική είσοδο, ώστε να δημιουργηθεί μια ράμπα για μαθητή που χρησιμοποιεί καροτσάκι για την μετακίνηση του. «Το ζήτημα του ασανσέρ στο σχολείο μας δεν έχει λυθεί ωστόσο ακόμα, περιμένοντας τη σχετική αδειοδότηση. Αποτέλεσμα αυτού είναι το συγκεκριμένο παιδί να μην έχει τη δυνατότητα να ανέβει στους πάνω ορόφους, όπως στην αίθουσα την Πληροφορικής ή σε αυτή των γιορτών, βοηθώντας τον οι συμμαθητές του» σημείωσε. Ως προς το αποτέλεσμα της πρόσφατης έρευνας των παιδιών και αν είναι ικανή να βοηθήσει στην προσβασιμότητα της πόλης, η ίδια δήλωσε αισιόδοξη, λέγοντας πως πρέπει να δοθεί η “σκυτάλη” από τους εκπαιδευτικούς προς τα παιδιά. «Αν δεν τα ωθήσουμε οι ίδιοι να προβληματιστούν και να δουλέψουν πάνω σε ευαίσθητα θέματα όπως αυτό της μετακίνησης με αμαξίδιο, πως μετά θα αποκτήσουν ανάλογη συνείδηση και νοοτροπία;» πρόσθεσε.

Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

Σχετικά με το αν τέτοιου τύπου διακρίσεις αυξάνουν τις εγγραφές στα ΕΠΑΛ, αναλογιζόμενα τα παιδιά το σημαντικό έργο που γίνεται, η κα Θεοδωρακάκου γνωστοποίησε στο πλαίσιο αυτό πως φέτος το σχολείο έχει περισσότερα παιδιά σε σχέση με άλλες χρονιές, επηρεάζοντας ενδεχομένως την τελική απόφαση του εκάστοτε μαθητή, όταν τελειώνει την Γ’ Γυμνασίου. «Αποτέλεσμα αυτού είναι χρόνο με το χρόνο να ξεπερνιούνται οι όποιες προκαταλήψεις απέναντι στα ΕΠΑΛ, με τις διακρίσεις που σημειώνονται στις Πανελλαδικές να συνηγορούν προς την κατεύθυνση αυτή. Βέβαια, σημαντικό ρόλο έχει παίξει η επέκταση της εισαγωγής των παιδιών στις αντίστοιχες σχολές των Πανεπιστημίων, καθώς και η επάνδρωση των Επαγγελματικών Λυκείων με υπερσύχρονα μέσα, όπως προσομοιωτές, τρισδιάστατους εκτυπωτές κ.α.» συνέχισε, υποστηρίζοντας πως παρατηρείται άμεση απορρόφηση από την αγορά εργασίας πολλών ειδικοτήτων, καθώς τα παιδιά βγαίνουν έτοιμοι επαγγελματίες. «Ιδίως οι Πληροφορικάριοι, οι Ηλεκτρολόγοι, οι Τουριστικών επαγγελμάτων όπως και οι Ναυτιλιακών φαίνεται πως έχουν ιδιαίτερη ζήτηση ως ειδικότητες» συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας πως από φέτος ισχύει ο Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών με ειδικότητα Γραφικών Τεχνών. Τέλος, σε ότι έχει να κάνει με τις νέες συμμετοχές του σχολείου σε φετινούς διαγωνισμούς, η Ελένη Θεοδωρακάκου πληροφόρησε πως θα λάβει μέρος στον διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τίτλο «ImagineEU», ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να σκεφτούν κάποιες ιδέες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν θέμα της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών. «Μέσα από ένα βίντεο που θα δημιουργήσουμε θα προτείνουμε κάποιες ιδέες που θα μπορούσαν να αλλάξουν την Ε.Ε.» κατέληξε.