Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 19:16

Έκοψαν πίτα στο Μανιατάκειο Ίδρυμα: Το 2024 αφιερωμένο στη μνήμη του Πέτρου Θέμελη

Γράφτηκε από την
Έκοψαν πίτα στο Μανιατάκειο Ίδρυμα: Το 2024 αφιερωμένο στη μνήμη του Πέτρου Θέμελη

 

Αφιερωμένο στη μνήμη του εκλιπόντος καθηγητή Πέτρου Θέμελη θα είναι το τρέχον έτος στο Μανιατάκειο Ίδρυμα.

Αυτό ανακοίνωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης, στη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πίτας του Μανιατακείου Ιδρύματος, το περασμένο Σάββατο στην Αθηναϊκή Λέσχη. Την πίτα ευλόγησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Υποδεχόμενος τους προσκεκλημένους ο πρόεδρος Δημήτρης Μανιατάκης ανέπτυξε συνοπτικά τον προγραμματισμό δράσεων του Ιδρύματος στον καινούργιο χρόνο και ανακοίνωσε τη συμπλήρωση του Διοικητικού Συμβουλίου με τους Ανδρέα Καραμάνο, ακαδημαϊκό και πρώην πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιο Μέργο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Παναγιώτη

Αγγελόπουλο, οικονομολόγο και συγγραφέα βιβλίων χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος.

Ακολούθησε ομιλία του ακαδημαϊκού Ανδρέα Καραμάνου με θέμα «Αλλαγή του κλίματος στη γεωργία. Προβλέψεις και δράσεις προσαρμογής». Εκτέθηκαν οι προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα και οι συνέπειες στην φυτική παραγωγή από την άνοδο της θερμοκρασίας, την έλλειψη νερού, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την υποβάθμιση του εδάφους. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στις καλλιέργειες ελιάς, αμπέλου και εσπεριδοειδών λόγω της σημασίας τους για την νότια Πελοπόννησο. Για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιδράσεων, ο ομιλητής αναφέρθηκε λεπτομερώς σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων προσαρμογής, οι οποίες προβλέπεται να μειώσουν τις αρνητικές οικονομικές επιδράσεις στον γεωργικό τομέα και τόνισε την ανάγκη για άμεση δραστηριοποίηση του κρατικού μηχανισμού σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ο πρόεδρος Δημήτρης Μανιατάκης στην ομιλία του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το έτος 2024 θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη του εκλιπόντος και μέλους του Δ.Σ. Πέτρου Θέμελη. Ως μέλος του Μανιατακείου Ιδρύματος, ο Πέτρος Θέμελης προσέφερε σημαντικό έργο μέσα από ομιλίες, συμμετοχή σε επιστημονικές και κοινωνικές εκδηλώσεις κλπ.

Το έτος 2024, το Ίδρυμα θα πραγματοποιήσει μια σειρά από δράσεις που θα συνδέουν την ανάδειξη του αρχαίου Ελληνικού και Βυζαντινού Πολιτισμού της Πελοποννήσου και του πνευματικού έργου Πελοποννησίων και άλλων ανθρώπων του πνεύματος που έχουν συμβάλει στην προώθηση των Γραμμάτων μέσω της αξιοποίησης της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης, που προωθεί στην έδρα του Ιδρύματος στην Κορώνη.

Η πρωτοβουλία αυτή θα συμβάλει στη συγκέντρωση για πρώτη φορά ενός πολύ μεγάλου αριθμού πνευματικών έργων, κυρίως για την Πελοπόννησο, με πολλαπλή χρησιμότητα για όλους τους ενδιαφερόμενους, σε οποιαδήποτε μέρος του κόσμου και εάν ευρίσκονται.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής Μεσσηνίας Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, ο δήμαρχος Κορώνης Παναγιώτης Καρβέλας, ο αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Μεσσηνίας, ακαδημαϊκοί, καθηγητές Πανεπιστημίων και διακεκριμένες προσωπικότητες της Μεσσηνίας.


NEWSLETTER