Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024 18:36

Σειρά δράσεων στη Νότια Μεσσηνία: Ανάδειξη μονοπατιών και προστασία του περιβάλλοντος

Γράφτηκε από την

Σειρά δράσεων στη Νότια Μεσσηνία: Ανάδειξη μονοπατιών και προστασία του περιβάλλοντος

 

Περιβαλλοντικό Forum για τη δημιουργία - ανάδειξη μονοπατιών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της νότιας Μεσσηνίας θα υλοποιηθεί από τις 29-31 Μαρτίου από τον Μορφωτικό - Πολιτιστικό Σύλλογο Φοινικούντας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας.

«Στην εκδήλωση θα θέλαμε να μελετήσουμε και να ανιχνεύσουμε τις μεθόδους υλοποίησης δικτύων μονοπατιών & περιβαλλοντικών πάρκων, να περιγράψουμε την υφιστάμενη κατάσταση και να δούμε επιτυχημένα παραδείγματα, βασιζόμενοι σε αντίστοιχες καλές πρακτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο» τονίζεται από τους διοργανωτές, προσθέτοντας πως στόχος είναι «να μετρήσουμε θετικά βήματα στην ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και των κρατικών φορέων για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της νότιας Μεσσηνίας».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

-Παρασκευή, 29/3 στις 9 π.μ., Κάτω Αμπελόκηποι: Πεζοπορική ξενάγηση μαθητών 2ου Δημοτικού Σχολείου Πύλου και Δημοτικού Σχολείου Φοινικούντας (Πάρκο Ελληνικής Επανάστασης - Διατηρητέο Δημοτικό Σχολείο – Αιωνόβια Δέντρα Ελληνικής Επανάστασης - Μονοπάτι παλιών νερόμυλων). Στις 11.30 π.μ., Καλλιθέα: Ξενάγηση των εν λόγω μαθητών στο νέο Μουσείο Λαογραφίας.

- Σάββατο, 30/3 στις 11 π.μ., Βασιλίτσι: Ξενάγηση στο όρος Μαυροβούνι στο πλαίσιο  της προοπτικής δημιουργίας περιβαλλοντικού πάρκου από το Δήμο Πύλου Νέστορος. Στις 7 μ.μ., Φοινικούντα (Αίθουσα Δημοτικού Σχολείου): Ανοιχτή συζήτηση, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης, της ομάδας Paths of Greece και άλλων φορέων, για τη δημιουργία και ανάδειξη μονοπατιών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Νότιας Μεσσηνίας (Θεσμικό πλαίσιο, υφιστάμενη κατάσταση, επιτυχημένα παραδείγματα, σχεδίαση προοπτικών).

- Κυριακή, 31/3 στις 9.30 π.μ., Φοινικούντα (Σημείο συνάντησης: Γήπεδο μπάσκετ): Ξενάγηση και έρευνα πεδίου (ανίχνευση παραποτάμιων σημείων βελτίωσης της διαδρομής) στο Μονοπάτι Μηναγιώτικο Natura 2000 (τμήμα: Φοινικούντα - Μεσαιωνικός Υδρόμυλος).